Condiţia interesului. Folosul practic pe care o parte îl urmăreşte prin punerea în mişcare a procedurii judiciare (NCPC)

30 mart. 2021
Vizualizari: 1840
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 1290/2020

NCPC: art. 32 alin. (1) lit. d), art. 33 teza I, art. 414 alin. (1), art. 415, art. 458

Potrivit art. 32 alin. (1) lit. d) C. proc. civ., orice cerere poate fi formulată și susținută numai dacă autorul acesteia justifică un interes.

Interesul reprezintă folosul practic pe care o parte îl urmărește prin punerea în mișcare a procedurii judiciare, fiind necesar ca el să fie determinat, legitim, personal, născut și actual, astfel cum impun dispozițiile art. 33 teza I C. proc. civ.

Condiția interesului trebuie să se verifice nu numai în legătură cu cererea de chemare în judecată, ci pe tot parcursul procesului, ori de câte ori se apelează la una sau alta dintre formele procedurale care alcătuiesc conținutul acțiunii civile (cereri, excepții, exercitarea căilor de atac etc.).

Pentru a stabili dacă o parte are interes în exercitarea căii de atac, instanța trebuie să prefigureze folosul efectiv pe care aceasta l-ar obține în ipoteza admiterii formei procedurale exercitate.

Cerința interesului de a fi actual trebuie îndeplinită pe tot parcursul procesului, iar nu numai la momentul introducerii acțiunii, întrucât prin hotărârea sa instanța de judecată este chemată să se pronunțe în concret cu privire la valorificarea unui drept, iar nu pe aspecte teoretice și academice.

Totodată, conform art. 458 C. proc. civ.:

„Căile de atac pot fi exercitate numai de părțile aflate în proces care justifică un interes (…)”.

În cauză, se constată că obiectul recursului este reprezentat de o încheiere pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția I civilă, prin care s-a dispus suspendarea judecării apelului formulat de reclamanții A., B., C., D., F., G., H., L., față de lipsa nejustificată a părților la strigarea pricinii.

Înalta Curte de Casație și Justiție constată că, ulterior promovării prezentului recurs, Curtea de Apel Ploiești, secția I civilă, prin încheierea din 12 decembrie 2018, a dispus repunerea cauzei pe rol, având în vedere că sunt îndeplinite condițiile art. 415 C. proc. civ.

De asemenea, la termenul de judecată din 20 decembrie 2018, prin decizia civilă nr. 3154, Curtea de Apel Ploiești, secția I civilă a soluționat definitiv apelul declarat de apelanții-reclamanți A., B., C., D., F., G., H., L., împotriva sentinței civile nr. 5986, pronunțată la 21 decembrie 2017 de Tribunalul Prahova.

Potrivit art. 414 alin. (1) C. proc. civ., încheierea prin care s-a dispus suspendarea poate fi atacată cu recurs, în mod separat, la instanța ierarhic superioară, cât timp durează suspendarea cursului judecății dosarului.

În consecință, interesul promovării prezentei cereri de recurs nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege, în sensul că nu mai este actual, recurenții nu mai pot justifica un interes în exercitarea căii de atac, întrucât efectele încheierii recurate s-au produs până la data de 12 decembrie 2018, când instanța a dispus repunerea pe rol a cauzei, pricina fiind, de altfel soluționată definitiv la 20 decembrie 2018.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În considerarea celor anterior expuse, constatând că în prezent demersul procesual nu mai aduce nici un folos practic recurenților, Înalta Curte va respinge ca lipsit de interes recursul declarat de recurenții-reclamanți G. și H. împotriva încheierii din 3 octombrie 2018, pronunțate de Curtea de Apel Ploiești, secția I civilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Condiția interesului. Folosul practic pe care o parte îl urmărește prin punerea în mișcare a procedurii judiciare (NCPC) was last modified: martie 30th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.