Comunicarea copiei minutei. Calcularea termenelor procedurale (NCPP)

21 iul. 2017
Vizualizari: 6741
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 259/A/2016

NCPP: art. 269 alin. (1) și (2), art. 275 alin. (2), art. 410 alin. (1)

Potrivit art. 410 alin. (1) C. proc. pen., pentru procuror, persoana vătămată și părți, termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel, și curge de la comunicarea copiei minutei.

În speță, copia minutei sentinței penale nr. 18/F din 2 februarie 2016 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2015, a fost comunicată inculpatului A., la data de 4 februarie 2016 (dovada de primire a minutei fiind atașată la fila 93 dosar Curtea de Apel București), iar acesta a declarat apel la data de 24 martie 2016, astfel cum rezultă din actele dosarului (fila 4 dosar Înalta Curte de Casație și Justiție).

Potrivit dispozițiilor art. 269 alin. (1) și (2) C. proc. pen.: „(1) La calcularea termenelor procedurale se pornește de la ora, ziua, luna sau anul prevăzut în actul care a provocat curgerea termenului, în afară de cazul când legea dispune altfel. (2) La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socotește ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlinește”.

Raportat la data comunicării, 4 februarie 2016, termenul de 10 zile se împlinea la data de 15 februarie 2016, aceasta fiind ultima zi în care se putea declara apel.

Având în vedere că ștampila de pe plicul prin care a fost transmisă cererea de apel poartă data de 24 martie 2016 (fila 4 dosar Înalta Curte de Casație și Justiție), se observă că a fost depășit cu mult termenul expres prevăzut de lege.

În aceste condiții, se constată că apelul a fost tardiv formulat, fiind întemeiată excepția invocată de către reprezentantul Parchetului.

Față de cele expuse, Înalta Curte urmează să respingă, ca tardiv, apelul declarat de inculpatul A. împotriva sentinței penale nr. 18/F din 2 februarie 2016 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2015.

Conform dispozițiilor art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va fi obligat apelantul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Comunicarea copiei minutei. Calcularea termenelor procedurale (NCPP) was last modified: iulie 20th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.