Comisia Europeană. Raport intermediar privind noul Bauhaus european

18 ian. 2023
Vizualizari: 160

Comisia Europeană prezintă primul Raport intermediar privind noul Bauhaus european (NBE) care face bilanțul realizărilor din primii doi ani ai inițiativei, precum și primul instrument de evaluare a proiectului privind noul Bauhaus european: Busola NBE.

Principalele activități ale noului Bauhaus european – inclusiv premiile NBE, primul festival și laboratorul NBE – își arată deja rezultatele și au creat o rețea transnațională ascendentă. Datorită unei finanțări europene de peste 100 de milioane EUR, deja alocate, în prezent sunt în curs de desfășurare în întreaga Europă proiecte din sfera NBE, atât la scară redusă, cât și la scară largă. De asemenea, Comisia va majora finanțarea pentru perioada 2023-24 cu încă 106 milioane EUR, și asta doar din fondurile speciale ale programului Orizont Europa.

Încă de la început, NBE a încurajat și a inspirat actorii locali, regionali și naționali să își creeze propriile inițiative în domeniu. Pentru a oferi un acces transparent la informațiile referitoare la cererile de propuneri specifice noului Bauhaus european, la beneficiari și la membrii comunității acestuia, Comisia a creat Tabloul de bord al NBE, o bază de date cuprinzătoare sub forma unei hărți interactive.

În 2022, au fost selecționate și au început să funcționeze primele șase proiecte demonstrative ale NBE – proiecte de transformare locală reproductibile, la scară largă – finanțate în cadrul programului Orizont Europa.

În 2023, vor fi lansate următoarele 10 astfel de proiecte, în cadrul Acțiunilor inovatoare europene ale politicii de coeziune.

Toate statele membre au integrat noul Bauhaus european în programele lor din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, deschizând calea pentru ca proiectele inspirate de NBE să primească fonduri de coeziune.

Comisia prezintă inclusiv Busola NBE, un instrument de evaluare care contribuie la înțelegerea măsurii în care un anumit proiect încorporează abordarea NBE. Ea explică ce înseamnă cele trei valori ale NBE – sustenabilitatea, incluziunea și frumosul – în contexte specifice, precum și modul în care acestea pot fi integrate și combinate cu principiile de lucru ale participării și transdisciplinarității. Pe baza acestei Busole, vor fi elaborate instrumente de evaluare mai detaliate, începând cu mediul construit.

Proiectele în curs de desfășurare, cum ar fi laboratorul NBE, vor continua să integreze NBE în toate politicile. NBE consideră, de asemenea, că una dintre sarcinile sale importante este de a-și spori prezența în țări și regiuni, inclusiv în zonele rurale, unde, până în prezent, activitatea NBE este redusă.

Datorită rutelor noului Bauhaus european din cadrul acțiunii „DiscoverEU” a programului Erasmus+, tinerii europeni vor avea în curând posibilitatea de a descoperi peisajele și orașele minunate ale Europei și de a afla totodată noutăți despre proiectele noului Bauhaus european.

Sursa informației

Vezi și Comisia Europeană. Timișoara preia titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2023

 

Comisia Europeană. Raport intermediar privind noul Bauhaus european was last modified: ianuarie 18th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: