Codul rutier. Actualizat la 1 septembrie 2017

2 oct. 2017
Vizualizari: 1245

Îngrijită de avocat dr. Mircea Ursuța, lucrarea Codul rutier (actualizat la 1 septembrie 2017) conține:

 Studiu introductiv
 Extrase din Noul Cod penal și din Legea poliției locale
 Acte normative conexe esențiale, inclusiv Procedura de utilizare a aparatelor radar și Reglementarea „cazierului rutier”, Procedura de ridicare a vehiculelor și noua Lege privind RCA (cu normele de aplicare)
 O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor
 TABELUL SANCȚIUNILOR RUTIERE

Cu ultimele modificări aduse prin O.G. nr. 14/2017

(M. Of. nr. 685 din 23 august 2017)

Încercând să îmbunătățim permanent prezenta lucrare, astfel încât aceasta să constituie un instrument util de lucru pentru practicienii dreptului, dar și pentru orice cetățean confruntat cu o problemă de aplicare a legislației rutiere, am considerat necesar să inserăm în această ediție noi acte normative cu impact în materia rutieră.

În primul rând, este vorba despre Legea poliției locale nr. 155/2010, din care prezentăm un extras necesar în domeniul rutier, având în vedere competențele polițistului local în materie, cu atât mai mult cu cât, recent, a fost pronunțată Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a stabilit că doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate.

De asemenea, având în vedere efectele civile generate de accidentele de circulație, am considerat necesar să includem în prezenta culegere și Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților, cu normele aferente.

Am păstrat, la final, tabelul care cuprinde o sinteză a aplicării normelor rutiere în materia constatării contravențiilor la regimul rutier.

Tabelul este util atât polițiștilor rutieri care sunt chemați să constate contravenții rutiere, cât și persoanelor sancționate, care pot verifica foarte rapid dacă încadrarea juridică făcută de agentul constatator este corectă.

Practic, tabelul cuprinde, în ordine alfabetică, încălcările normelor rutiere, temeiul de drept al sancțiunilor, cuantumul amenzii și eventualele sancțiuni complementare ce urmează a fi aplicate – puncte de penalizare, suspendarea dreptului de a conduce, reținerea certificatului de înmatriculare etc. Ultima coloană indică valabilitatea dovezii de circulație în ipoteza aplicării unei sancțiuni complementare mai grave.

 

Conferențiar dr. MIRCEA URSUȚA
Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea
Avocat, Baroul Bihor

 

Comandă lucrarea „Codul rutier. Actualizat la 1 septembrie 2017”

Codul rutier. Actualizat la 1 septembrie 2017 was last modified: martie 13th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.