Despre
- M. Of. nr. 250 din 14 aprilie 2015
- O.U.G. nr. 6/2015
- Modificarea și completarea Codului fiscal
Vechea reglementare
În vechea reglementare, art. 140 alin. (2) lit. g) prevedea: Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea următoarelor bunuri:
1. toate sortimentele de pâine, precum și următoarele specialități de panificație: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluțe și împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071;
2. făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu și făină de secară, care se încadrează la codul CAEN/CPSA 1061;
3. triticum spelta, grâu comun și meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00, și secară, care se încadrează la codul NC 1002 90 00, prevăzute în anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 140 alin. (2) lit. g) prevede: Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru „(…) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC din anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1.101/2014 al Comisiei din 16 octombrie 2014, corespunzătoare acestor bunuri”.
Art. 140 („Cotele”) alin. (2) lit. h) Cod fiscal (modificat prin O.U.G.) nr. 6/2015
Noua reglementare
La art. 140 alin. (2) se introduce o nouă literă, lit. h).
Potrivit noii reglementări, art. 140 alin. (2) lit. h) prevede: Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru „(…) serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice”.
Alte prevederi ale O.U.G. nr. 6/2015
Potrivit art. II O.U.G. nr. 6/2015, prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (2) din Codul fiscal, dispozițiile art. I intră în vigoare la data de 1 iunie 2015.
Potrivit art. III O.U.G. nr. 6/2015, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M. Of. nr. 927 din 23 decembrie 2003; cu modif. și compl. ult.), precum și cu cele aduse prin prezenta ordonanță de urgență, se va republica, după aprobarea acesteia prin lege, în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.