Cererea de revizuire. Exercitarea împotriva unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul (NCPC)

2 oct. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 663

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1162/2019

NCPC: art. 453 alin. (1), art. 457 alin. (1), art. 488, art. 493 alin. (5), art. 509 alin. (1)

Monitor Dosare

Potrivit art. 509 alin. (1) C. proc. civ., revizuirea este o cale extraordinară de atac de retractare, care poate fi exercitată împotriva unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul și care poate fi cerută doar pentru ipotezele prevăzute la pct. 1 – 11 ale articolului menționat.

Conform prevederilor art. 509 alin. (2) C. proc. civ. „pentru motivele de revizuire prevăzute la alin. (1) pct. 3, dar numai în ipoteza judecătorului, pct. 4, pct. 7 – 10 sunt supuse revizuirii și hotărârile care nu evocă fondul”.

Revizuirea poate fi formulată doar împotriva hotărârilor judecătorești expres și limitativ prevăzute de art. 509 alin. (1) C. proc. civ. În caz contrar, ar fi încălcat principiul legalității căii de atac, prevăzut de art. 457 din acest act normativ, potrivit căruia căile de atac pot fi exercitate numai dacă sunt prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta.

În cauză, Decizia nr. 2838 din data de 4 septembrie 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă, prin care s-a respins, ca inadmisibil, recursul declarat de reclamanta S.C. A. S.R.L. împotriva Deciziei nr. 274/A din 10 noiembrie 2017 pronunțate de Curtea de Apel Galați, secția I civilă, a fost pronunțată în procedura de filtru, prevăzută de dispozițiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ.

Aceste dispoziții legale stipulează că „în cazul în care completul este unanimitate de acord că recursul nu îndeplinește cerințele de formă, că motivele de casare și dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunțată fără citarea părților, care nu este supusă niciunei căi de atac”.

Astfel, se constată că, prin art. 493 alin. (5) C. proc. civ., legiuitorul a stabilit ca deciziile pronunțate în condițiile reglementate de acest text legal să nu fie supuse vreunei căi de atac.

Ca atare, hotărârile pronunțate în procedura de filtrare a recursului nu pot fi atacate nici cu contestație în anulare și nici cu revizuire.

Prin urmare, calea de atac a revizuirii formulate împotriva unei hotărâri pronunțate în procedura filtrului, reglementată de art. 493 alin. (5) C. proc. civ. este inadmisibilă.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte, în aplicarea art. 457 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 493 alin. (5) C. proc. civ., va respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată în cauză.

Totodată, în baza dispozițiilor art. 453 alin. (1) C. proc. civ., va obliga pe revizuentă să plătească intimatei Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic cheltuieli de judecată în cuantum de 2.000 RON constând în onorariu de avocat a cărui plată a fost dovedită cu înscrisul depus la dosar revizuire.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de revizuire. Exercitarea împotriva unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul (NCPC) was last modified: septembrie 28th, 2019 by Redacția ProLege
Conferintele lunii noiembrie
”
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter