Cererea de prelungire a măsurii arestării în vederea predării persoanei solicitate. Admiterea cererii de executare a mandatului european de arestare

14 nov. 2022
Vizualizari: 693
  • Legea nr. 302/2004: art. 104 alin. (9) şi (10)
  • Legea nr. 302/2004: art. 109 alin. (1)
  • NCPP: art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b)

Prin încheierea din 7 august 2020, pronunțată de Curtea de Apel Constanța, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2020, în temeiul art. 104 alin. (9) și (10) din Legea nr. 302/2004, s-a dispus menținerea măsurii arestării preventive, în vederea predării, a persoanei solicitate A., pe o perioadă de 5 zile, începând cu data de 16.08.2020, până la 20.08.2020, inclusiv.

Pentru a se pronunța astfel, instanța de fond a reținut că, Biroul Național Sirene, a înaintat Curții de Apel Constanța, cererea de prelungire a măsurii arestării față de numitul A., persoană față de care s-a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare emis, la data de 29.06.2020, de către Procurorul Republicii de pe lângă Tribunalului Judiciar din Chateauroux (Franța), arestarea pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 17.07.2020, până la 15.08.2020, inclusiv, precum și predarea acesteia.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 480 din 20 august 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prin încheierea din 7 august 2020, pronunțată de Curtea de Apel Constanța, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2020, în temeiul art. 104 alin. (9) și (10) din Legea nr. 302/2004, s-a dispus menținerea măsurii arestării preventive, în vederea predării, a persoanei solicitate A., pe o perioadă de 5 zile, începând cu data de 16.08.2020, până la 20.08.2020, inclusiv.

Pentru a se pronunța astfel, instanța de fond a reținut că, Biroul Național Sirene, a înaintat Curții de Apel Constanța, cererea de prelungire a măsurii arestării față de numitul A., persoană față de care s-a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare emis, la data de 29.06.2020, de către Procurorul Republicii de pe lângă Tribunalului Judiciar din Chateauroux (Franța), arestarea pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 17.07.2020, până la 15.08.2020, inclusiv, precum și predarea acesteia.

În susținerea cererii, s-a arătat că autoritățile judiciare franceze au informat cu privire la imposibilitatea realizării misiunii de preluare a persoanei solicitate până la data de 15.08.2020 (când expiră perioada arestării dispuse de Curtea de Apel Constanța) și au solicitat prelungirea termenului de predare până la data de 18.08.2020.

Analizând cererea formulată, instanța de fond a constatat că prin sentința penală nr. 88/P din17.07.2020, pronunțată de Curtea de Apel Constanța, secția penală și pentru cauze penale cu minori și de familie, definitivă prin Decizia penală nr. 443 din 30.07.2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală, în baza art. 109 alin. (1) din Legea nr. 302/2004 republicată, a fost admisă sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și s-a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 29.06.2020 de către Procurorul Republicii de pe lângă Tribunalului Judiciar din Chateauroux (Franța), privind persoana solicitată A..

S-a dispus arestarea persoanei solicitate pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 17.07.2020, până la 15.08.2020, inclusiv, și predarea acesteia, în stare de arest, în vederea efectuării urmăririi penale și judecării de către autoritățile franceze cu privire la infracțiunile ce fac obiectul mandatului european de arestare.

A fost respinsă cererea de amânare a predării formulată de persoana solicitată și s-a constatat că aceasta a fost reținută, la data de 16.07.2020, în vederea predării în baza mandatului european de arestare.

La data de 04 august 2020, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliției Române, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Sirene a adus la cunoștința Curții de Apel Constanța, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie că autoritățile franceze nu pot prelua persoana solicitată până la data de 15.08.2020, ci, ulterior la 18.08.2020, solicitând, în consecință, prelungirea măsurii arestării în vederea predării până la data respectivă.

Procedând la verificare măsurii arestării în vederea predării, judecătorul de la Curtea de apel a constatat că se impune menținerea acesteia pentru o perioadă de 5 de zile, având în vedere că, până la acest moment, din motive obiective, nu s-a putut proceda la predarea efectivă a persoanei solicitate, autoritățile franceze stabilind ca dată de predare, data de 18.08.2020.

În acest sens, s-a avut în vedere că singura măsura care poate fi luată în vederea predării persoanei solicitate pentru care s-a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare este arestarea, și nu o măsură alternativă, întrucât predarea persoanei solicitate presupune trecerea acesteia din custodia autorităților române în cea a autorităților din statul emitent și, prin urmare, nu poate avea loc decât în stare de arest.

Având în vedere că autoritățile franceze au propus ca nou termen pentru predare, data de 18.08.2020 (la numai 3 zile de la expirarea măsurii arestării luate pentru 30 de zile), precum și restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, Curtea de apel, având în vedere că nu s-a reținut vreo lipsă de diligență în efectuarea procedurii de predare, a considerat că durata privării de libertate nu devine excesivă prin menținerea acesteia, în continuare, pentru 5 zile (cu lăsarea unei marje de 2 zile autorităților pentru cazul în care predarea nu poate avea loc nici la 18.08.2020).

S-a apreciat, totodată, că respingerea solicitării de menținere a măsurii arestării după data de 15.08.2020, pentru a face posibilă predarea efectivă a persoanei solicitate la data de 18.08.2020, ar fi de natură să aducă atingere obiectivului de accelerare și de simplificare a cooperării judiciare urmărit de Decizia-cadru, obligând statul membru emitent să emită un al doilea mandat european de arestare pentru a permite desfășurarea unei noi proceduri de predare, și ar crea posibilitatea arestării din nou a persoanei solicitate, pentru încă 180 de zile, soluție care nu ar fi nici în interesul acesteia din urmă.

Împotriva acestei încheieri a formulat contestație persoana solicitată A..

Examinând contestația formulată, Înalta Curte constată următoarele:

În speță, în ceea ce privește persoana solicitată A., prin Sentința penală nr. 88/P din data de 17.07.2020 pronunțată de Curtea de Apel Constanța, s-a dispus admiterea cererii de executare a mandatului european de arestare emis la data de 29.06.2020 de către autoritățile judiciare din Franța – Procurorul Republicii de pe lângă Tribunalului Judiciar din Chateauroux, s-a dispus predarea persoanei solicitate către autoritățile judiciare franceze cu respectarea regulii specialității și a fost menținută măsura arestării, în vederea predării.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Totodată, se constată că, urmare a consimțământului său, contestatorul-persoană solicitată a fost deja predat autorităților judiciare din Franța, așa cum reiese din conținutul înscrisurilor transmise la dosar de către Inspectoratul de Poliție Județean Constanța – Centrul de reținere și arestare preventivă, aflate la dosar la filele x.

Astfel, în acord cu concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum și cu susținerile apărătorului desemnat din oficiu al contestatorului-persoană solicitată, Înalta Curte constată că prezenta contestație a rămas fără obiect, persoana solicitată fiind deja predată autorităților franceze la momentul soluționării prezentei contestații.

Față de aceste considerente, în baza art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b) C. proc. pen., Înalta Curte va respinge contestația declarată de persoana solicitată A. împotriva încheierii penale din 7 august 2020, pronunțată de Curtea de Apel Constanța, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2020.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de prelungire a măsurii arestării în vederea predării persoanei solicitate. Admiterea cererii de executare a mandatului european de arestare was last modified: noiembrie 13th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.