Cererea de numire a curatorului special. Competenţa în materia cererilor care se soluţionează potrivit procedurii necontencioase (NCC, NCPC)

10 aug. 2021
4.402 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 998/2020

NCC: art. 150; NCPC: art. 135 alin. (4), art. 528

Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată la 29 iulie 2019 pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 București, petentul A. a solicitat desemnarea numitului B. curator special al minorilor C., D. și E., precum și autorizarea intimatului să vândă cota de 3/16 a fiecărui minor din dreptul de proprietate asupra imobilului situat în Arad, P-ța Spitalului nr. 1-5, jud. Arad, prin acordul părților.

Capătul de cerere ce a atras conflictul negativ de competență vizează desemnarea numitului B. curator special al minorilor C., D. și E., cerere întemeiată pe dispozițiile art. 150 C. civ.

Conform acestui text de lege „(1) Ori de câte ori între tutore și minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanța de tutelă va numi un curator special.

(2) De asemenea, dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviințează, instanța de tutelă va numi un curator special.

(3) Pentru motive temeinice, în cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat ori, după caz, înlocuit de către instanța de tutelă”.

Soluționarea cererii întemeiate pe prevederile art. 150 C. civ. se realizează conform procedurii necontencioase, sub imperiul căreia instanța de judecată este abilitată cu soluționarea unor cereri pentru a căror dezlegare nu este necesară stabilirea unui drept potrivnic față de o altă persoană.

Competența în materia cererilor care se soluționează potrivit procedurii necontencioase se stabilește potrivit dispozițiilor art. 528 C. proc. civ., care prevăd următoarele:

„(1) Cererile necontencioase care sunt în legătură cu o cauză în curs de soluționare sau soluționată deja de o instanță ori care au ca obiect eliberarea unor înscrisuri, titluri sau valori aflate în depozitul unei instanțe se vor îndrepta la acea instanță.

(2) În celelalte cazuri, competența instanței și soluționarea incidentelor privind competența sunt supuse regulilor prevăzute pentru cererile contencioase.

(3) În cazul în care competența teritorială nu poate fi stabilită potrivit dispozițiilor alin. (2), cererile necontencioase se vor îndrepta la instanța în a cărei circumscripție petentul își are, după caz, domiciliul, reședința, sediul ori reprezentanța, iar, dacă niciuna dintre acestea nu se află pe teritoriul României, cererile se vor îndrepta, urmând regulile de competență materială, la Judecătoria Sectorului 1 al municipiului București sau, după caz, la Tribunalul București”.

Se reține că, în speță, sunt incidente dispozițiile alin. (3) ale articolului menționat anterior, situația de fapt neputând fi circumscrisă ipotezelor prevăzute de primele două alineate ale art. 528 C. proc. civ.

Din examinarea actelor dosarului se reține că petentul A. are domiciliul în Canada, unde locuiește permanent, fără a avea reședința în România.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Raportat la situația de fapt reținută, făcând aplicarea dispozițiilor legale anterior citate, se reține că instanța competentă să analizeze cererea de numire a curatorului special este Judecătoria Sectorului 1 București.

În raport de considerentele expuse, Înalta Curte, conform art. 135 alin. (4) C. proc. civ., va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 1 București.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de numire a curatorului special. Competența în materia cererilor care se soluționează potrivit procedurii necontencioase (NCC, NCPC) was last modified: august 8th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.