Cerere privind anularea actelor de executare silită, cenzurarea cheltuielilor de executare, precum şi întoarcerea executării silite şi restabilirea situaţiei anterioare (NCPC)

26 oct. 2021
Vizualizari: 554
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 529/2021

NCPC: art. 129 alin. (2) pct. 3, art. 133 pct. 2, art. 135 alin. (1), art. 651, art. 714 alin. (1)

Examinând conflictul negativ de competență cu a cărui judecată a fost legal sesizată, în temeiul dispozițiilor art. 133 pct. 2 coroborate cu cele ale art. 135 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte reține următoarele:

Obiectul cauzei de față îl reprezintă cererea prin care contestatorul Ministerul Finanțelor Publice a chemat în judecată pe intimații A., B., C. și D., solicitând instanței anularea executării silite demarate în cadrul dosarului de executare nr. 180/2019 instrumentat de Biroul Executorilor Judecătorești Asociați E., anularea actelor de executare silită emise în cadrul dosarului execuțional anterior menționat, anularea încheierii de încuviințare a executării silite nr. 2617/2020/CS pronunțată de Judecătoria Iași în dosarul nr. x/2020, iar în subsidiar, cenzurarea cheltuielilor de executare, precum și întoarcerea executării silite și restabilirea situației anterioare. Totodată, contestatorul a solicitat suspendarea executării silite în cadrul dosarului de executare nr. 180/2019 instrumentat de Biroul Executorilor Judecătorești Asociați E., până la soluționarea contestației la executare.

Potrivit dispozițiilor art. 714 alin. (1) C. proc. civ., contestația la executare se introduce la instanța de executare.

Art. 651 C. proc. civ. prevede că „instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, în afara cazurilor în care legea dispune altfel”.

Din aceste prevederi legale rezultă că, în cazul contestației la executare, competența teritorială este una exclusivă, astfel încât în cazul încălcării acesteia, sunt aplicabile dispozițiile procedurale care reglementează necompetența de ordine publică, potrivit art. 129 alin. (2) pct. 3 C. proc. civ.

Având în vedere că debitorul contestator Ministerul Finanțelor Publice are sediul în București, Bd. x, Înalta Curte reține că instanța de executare competentă să soluționeze contestația la executare este Judecătoria Sectorului 5 București.

Împrejurarea că potrivit actelor de executare, la data de 23 decembrie 2019, a fost declanșată executarea silită în cadrul dosarului execuțional nr. x/2019 instrumentat de Biroul Executorilor Judecătorești Asociați E., la solicitarea creditorilor A., B., C. și D., împotriva debitorilor Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și Ministerul Finanțelor Publice, în temeiul titlului executoriu reprezentat de sentința civilă nr. 1192/2009 din 20 mai 2009, pronunțată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. x/2008, lămurită prin încheierea nr. 318/2019 din 01 aprilie 2019, pronunțată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. x/2008, iar Judecătoria Iași, prin încheierea nr. 2617/2020/CS din 04 martie 2020, pronunțată în dosarul nr. x/2020, a încuviințat executarea silită împotriva tuturor debitorilor, nu este de natură să atragă în mod automat competența acesteia și pentru soluționarea contestației la executare, atâta timp cât sediul debitorului se află în sectorul 5 al municipiului București, neexistând niciun text de lege care să statueze că instanța care a pronunțat încheierea de încuviințare a executării silite este competentă să soluționeze toate cererile ulterioare în materie de executare silită, inclusiv contestațiile la executare.

Pentru considerentele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 135 C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cererii de chemare în judecată formulată de contestatorul Ministerul Finanțelor Publice, în contradictoriu cu intimații D., A., C. și B., având ca obiect „contestație la executare”, în favoarea Judecătoriei Sectorului 5 București.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere privind anularea actelor de executare silită, cenzurarea cheltuielilor de executare, precum și întoarcerea executării silite și restabilirea situației anterioare (NCPC) was last modified: octombrie 25th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.