Cerere de recuzare a întregului complet. Încheiere premergătoare (NCPC)

22 dec. 2017
Vizualizari: 1078
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (Complet de 5 judecători) nr. 67/2017

NCPC: art. 466 alin. (4), art. 483 alin. (1), art. 493, art. 494; Legea nr. 304/2004: art. 24 

I. Circumstanțele cauzei

Prin Încheierea din camera de consiliu de la 6 decembrie 2016, pronunțată în Dosarul nr. x/1/2016/a1, Înalta Curte de Casație și Justiție, secția a II-a civilă, a dispus înaintarea dosarului la completul imediat următor, în vederea soluționării cererii de recuzare a întregului complet, cerere formulată de petenta A.

Împotriva încheierii respective a declarat recurs A., recursul fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători.

II. Procedura de filtrare a recursului;

Recursul fiind de competența Înaltei Curți, a fost urmată procedura de pregătire a dosarului de recurs și procedura de filtrare reglementată de art. 493 C. proc. civ.

Prin Raportul asupra admisibilității în principiu a recursului, magistratul-raportor a concluzionat în sensul recursul este inadmisibil deoarece a fost declarat împotriva unei încheieri premergătoare, care, potrivit art. 494 coroborat cu art. 466 alin. (4) C. proc. civ., poate fi atacată odată cu fondul, afară de cazul când legea dispune altfel, astfel că nu face parte din categoria încheierilor supuse recursului, conform art. 483 alin. (1) C. proc. civ. sau art. 24 din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori altor dispoziții legale.

Prin Încheierea din camera de consiliu de la 30 ianuarie 2017, Completul de filtru a analizat raportul, a constatat că este întocmit în conformitate cu dispozițiile art. 493 alin. (2) și (3) C. proc. civ. și a dispus comunicarea acestuia către părți.

III. Considerentele Înaltei Curți;

Analizând cererea de recurs în raport cu dispozițiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ., Înalta Curte constată că recursul nu este admisibil pentru considerentele arătate în continuare.

În cauză, recursul a fost declarat împotriva unei încheieri premergătoare, care, potrivit art. 494 coroborat cu art. 466 alin. (4) C. proc. civ. („Împotriva încheierilor premergătoare nu se poate face apel decât odată cu fondul, afară de cazul când legea dispune altfel”), poate fi atacată odată cu fondul, afară de cazul când legea dispune altfel, astfel că nu face parte din categoria încheierilor supuse recursului, conform art. 483 alin. (1) C. proc. civ., art. 24 din Legea nr. 304/2004 ori altor dispoziții legale.

Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 493 alin. (5) C. proc. civ. raportat la art. 466 alin. (4) și art. 483 alin. (1) C. proc. civ. și art. 24 din Legea nr. 304/2004, Completul de 5 judecători va respinge, ca inadmisibil, recursul declarat în cauză.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de recuzare a întregului complet. Încheiere premergătoare (NCPC) was last modified: decembrie 20th, 2017 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.