Cerere de îndreptare a erorii materiale. Încălcarea principiului legalităţii căilor de atac (NCPP, NCP, Constituția României, L nr. 76/2008)

17 sept. 2018
Vizualizari: 3970
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 351/2018

NCPP: art. 275, art. 279, art. 425^1; NCP: art. 5, art. 32, art. 188, art. 224; Constituția României: art. 129; L nr. 76/2008: art. 7

Analizând actele și lucrările dosarului, se constată că prin Decizia penală nr. 1.196/A din 11 noiembrie 2016 a Curții de Apel Pitești, pronunțată în Dosarul nr. x/90/2015 s-au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș și inculpatul A., împotriva Sentinței penale nr. 195 din 15 martie 2016 și încheierii din 14 aprilie 2016 pronunțate de Tribunalul Argeș în Dosarul nr. x/90/2015.

S-a desființat, în parte, sentința și în parte, încheierea din 14 aprilie 2016.

A fost înlăturat din dispozitivul încheierii sus menționată paragraful 3 „În baza art. 279 C. proc. pen., înlătură alte două omisiuni din minuta Sentinței penale nr. 195 din 15 martie 2016 și dispune ca la încadrarea juridică a faptei de tentativă la omor, să apară și referirea la dispozițiile art. 5 C. pen. și, în baza art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat în vederea introducerii profilelor genetice SNDGJ”.

A fost înlăturat din dispozitivul sentinței apelate paragraful 6: „În baza art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare”.

Rejudecând, s-au aplicat dispozițiile art. 5 C. pen. privind infracțiunea prevăzută de art. 224 alin. (2) C. pen. și infracțiunea prevăzută de art. 32 C. pen. raportat la art. 188 C. pen.

S-a confiscat bâta de lemn tip baseball, folosită de inculpat la săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor, sau contravaloarea acesteia.

S-a dispus prelevarea de probe biologice de la inculpat, conform art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/2008.

S-a menținut, în rest, sentința.

În dispozitivul hotărârii s-a menționat faptul că aceasta este definitivă.

Împotriva acestei decizii penale petentul, recurgând la instituția prevăzută de art. 278 C. proc. pen., a formulat o cerere de îndreptare a erorii materiale, apreciind că s-a strecurat o greșeală materială de calcul privind obligarea petiționarului la plata sumei de 60.000 de euro, cu titlu de daune morale, cu toate că anterior pronunțării deciziei achitase echivalentul a aproximativ 1.000 de euro. Cererea petentului a fost respinsă de instanța de apel, ca inadmisibilă, prin încheierea din 30 ianuarie 2018, apreciindu-se că motivele invocate nu se încadrează în prevederile legale referitoare la instituția erorilor materiale. În dispozitivul încheierii s-a menționat faptul că aceasta este definitivă.

Potrivit art. 278 C. proc. pen., erorile materiale evidente din cuprinsul unui act procedural se îndreaptă de (…) instanța care a întocmit actul, la cererea celui interesat ori din oficiu.

Actul prin care se îndreaptă o eroare materială are o existență juridică numai în raport cu actul îndreptat, astfel că încheierea dispusă de instanța de judecată va putea fi îndreptată cu aceeași cale de atac ca actul îndreptat. Prin urmare, contestația petentului împotriva încheierii de îndreptare a erorii materiale este inadmisibilă, având în vedere că a fost pronunțată de instanța de apel, în ultimul grad de jurisdicție.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Având în vedere dispozițiile art. 129 din Constituție care prevăd că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătorești sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii, precum și dispozițiile art. 21 din legea fundamentală privind liberul acces la justiție, se constată că în C. proc. pen. sunt reglementate hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării, căile de atac ordinare care pot fi exercitate împotriva acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârilor.

Recunoașterea unei căi de atac în situații neprevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității căilor de atac și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, în temeiul art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. a) C. proc. pen., va respinge, ca inadmisibilă, contestația formulată de petentul A. împotriva încheierii din 30 ianuarie 2018 a Curții de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată în Dosarul nr. x/90/2015.

În temeiul art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga contestatorul petent la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 130 lei, rămâne în sarcina statului și se suportă din fondurile Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de îndreptare a erorii materiale. Încălcarea principiului legalității căilor de atac (NCPP, NCP, Constituția României, L nr. 76/2008) was last modified: septembrie 14th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.