Cerere de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care se solicită obligarea pârâţilor la compensarea în regim de 100%, fără contribuţie personală, a medicamentului Pembrolizumab, în vederea continuării tratamentului pentru neoplasm corp uterin. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei

31 aug. 2023
Vizualizari: 414
  • Legea nr. 554/2004: art. 2 alin. (1) lit. f)
  • Legea nr. 554/2004: art. 7 alin. (4)
  • Legea nr. 554/2004: art. 8
  • NCPC: art. 133 alin. (2)
  • NCPC: art. 134
  • NCPC: art. 135 alin. (1)
  • NCPC: art. 998

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sector 3 București la data de la data de 14.11.2022 sub nr. x/2022, reclamanta A. a formulat, în contradictoriu cu pârâții Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, cerere de emitere a unei ordonanțe președințiale prin care a solicitat obligarea pârâților la compensarea în regim de 100%, fără contribuție personală, a medicamentului Pembroizumab, denumirea comercială B., în vederea continuării tratamentului pentru neoplasm corp uterin, până la soluționarea definitivă a dosarului de fond.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 887 din 17 februarie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte, constatând îndeplinite condițiile prevăzute de art. 133 alin. (2), art. 134, art. 135 alin. (1) C. proc. civ., urmează a pronunța regulatorul de competență în raport cu obiectul cauzei, precum și cu dispozițiile legale incidente cauzei.

Instanța a fost învestită cu o cerere prin care reclamanta a solicitat obligarea pârâților Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, pe calea ordonanței președințiale, la compensarea în regim de 100%, fără contribuție personală, a medicamentului Pembroizumab, denumirea comerciala B., în vederea continuării tratamentului pentru neoplasm corp uterin, până la soluționarea definitivă a dosarului de fond.

Conform prevederilor art. 998 din C. proc. civ. cererea de ordonanță președințială se va introduce la instanța competentă să se pronunțe în primă instanță asupra fondului dreptului.

Reclamanta solicită admiterea cererii de emitere a unei ordonanțe președințiale până la soluționarea pe fond a dosarului nr. x/2022 având ca obiect „obligație de a face”, înregistrat la data de 14 noiembrie 2022 pe rolul Judecătoriei Sector 3 București, împrejurare care ar atrage competența acestei instanțe potrivit dispozițiilor art. 998 din C. proc. civ., mai sus redate.

În soluționarea prezentului conflict de competență, Înalta Curte va porni de la definiția noțiunii de „contencios administrativ” reglementată prin dispozițiile art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 554/2004 ca fiind activitatea de soluționare de către instanțele de contencios administrativ competente a litigiilor în care cel puțin una dintre părți este o autoritate publică, iar conflictul s-a născut fie din emiterea sau încheierea, după caz, a unui act administrativ, în sensul prezentei legi, fie din nesoluționarea în termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim.

Obiectul acțiunii judiciare în contencios administrativ este reglementat prin art. 8 din Legea nr. 554/2004, potrivit căruia, persoana vătămată în vreun drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemulțumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau dacă nu a primit nici un răspuns în termenul prevăzut la art. 7 alin. (4), poate sesiza instanța de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea, în tot sau în parte, a actului, repararea pagubei cauzate și, eventual reparații pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instanței de contencios administrativ și cel care se consideră vătămat într-un drept al său, recunoscut de lege, prin nesoluționarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluționare a cererii.

Față de dispozițiile legale anterior menționate, Înalta Curte apreciază că soluționarea pretenției concrete din cererea de ordonanță președințială formulată de reclamantă. presupune statuarea asupra faptului dacă autoritățile publice chemate în judecată de reclamantă au sau nu obligația de a efectua anumite operațiuni administrative pentru ca acesta să poată beneficia de tratamentul cu medicamentul Pembroizumab, denumirea comerciala B. în condiții de compensare 100%, asemenea aspecte impunându-se a fi soluționate de o instanță de contencios administrativ.

Pentru ca un medicament să poată fi decontat integral, astfel cum solicită reclamanta în speță, este necesar ca autoritățile pârâte să întreprindă o serie de măsuri administrative care sunt specifice competențelor atribuite prin lege. Ca atare, în cauză urmează a se analiza aspecte de natura celor la care se face referire prin art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 554/2004.

Întrucât s-a demonstrat anterior că aspectele litigioase sunt specifice contenciosului administrativ, în lumina și a dispozițiilor art. 10 alin. (1) și (3) din Legea nr. 554/2004, se constată că revine Curții de Apel București, secția a IX-a contencios administrativ și fiscal – în a cărei rază teritorială își are domiciliul reclamanta, competența de soluționare a litigiului.

Temeiul legal al regulatorului de competență

În consecința, având în vedere considerentele arătate și în conformitate cu dispozițiile art. 133 alin. (2), art. 135 alin. (1) și alin. (4) C. proc. civ., Înalta Curte constată că prezentul litigiu este inclus în sfera contenciosului administrativ, iar în raport de rangul autorităților publice pârâte, va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel București – secția de contencios administrativ și fiscal.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de emitere a unei ordonanțe președințiale prin care se solicită obligarea pârâților la compensarea în regim de 100%, fără contribuție personală, a medicamentului Pembrolizumab, în vederea continuării tratamentului pentru neoplasm corp uterin. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei was last modified: august 31st, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.