Cerere de chemare în judecată care a generat dezînvestirile reciproce ale instanţelor. Acţiune în anularea unui contract de mandat

4 mai 2022
Vizualizari: 725
  • NCPC: art. 107 alin. (1)
  • NCPC: art. 129
  • NCPC: art. 130 alin. (3)
  • NCPC: art. 135 alin. (4)

Prin cererea înregistrată la 6 septembrie 2019 pe rolul Judecătoriei Galați, reclamanta A., prin curator B. a solicitat, în contradictoriu cu pârâta C. S.R.L., constatarea nulității contractului de mandat pentru obținerea de despăgubiri nr. x din 15 iunie 2018 și obligarea pârâtei la restituirea comisionului de 32% plus TVA pe care aceasta l-a încasat din suma de bani primită de reclamanta de la S.C. Asigurare Românească D. S.A., în valoare de aproximativ 16.000 RON.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1581 din 14 septembrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit art. 129 alin. (1) C. proc. civ., „Necompetența este de ordine publică sau privată”. Alin. 2 al acestui articol prevede că necompetența este de ordine publică: (pct. 1) „în cazul încălcării competenței generale, când procesul nu este de competența instanțelor judecătorești; (pct. 2) în cazul încălcării competenței materiale, când procesul este de competența unei instanțe de alt grad sau de competența unei alte secții sau altui complet specializat; (pct. 3) în cazul încălcării competenței teritoriale exclusive, când procesul este de competența unei alte instanțe de același grad și părțile nu o pot înlătura”.

Conform art. 129 alin. (3) C. proc. civ., „În toate celelalte cazuri, necompetența este de ordine privată”.

Cererea de chemare în judecată care a generat dezînvestirile reciproce ale instanțelor este o acțiune în anularea unui contract de mandat încheiat între reclamanta A. și C. S.R.L..

Înalta Curte reține că, în materia competenței teritoriale, regula de drept comun este înscrisă în dispozițiile art. 107 alin. (1) C. proc. civ., potrivit cărora cererea de chemare în judecată se introduce la instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul, dacă legea nu dispune astfel.

Potrivit art. VIII pct. 6 din contractul de mandat pentru urmărirea obținerii de despăgubiri nr. x din 15 iunie 2018, a cărei anulare se solicită, instanța competentă să soluționeze litigiile apărute în urma nerespectării prevederilor acestuia este instanța competentă material și teritorial de la sediul CEDE.

Însă, în raport de finalitatea urmărită de către ambele părți, prin semnarea acestui contract, respectiv valorificarea unor drepturi personale, precum și scopul urmărit de către reclamantă, prin formularea cererii introductive de instanță, prin prisma dispozițiilor legale mai sus enunțate, în ceea ce privește competența, Înalta Curte reține că aceasta este o competență teritorială relativă, de ordine privată.

Conform art. 130 alin. (3) din actul normativ mai sus menționat, „Necompetența de ordine privată poate fi invocată doar de către pârât prin întâmpinare sau, dacă întâmpinarea nu este obligatorie, cel mai târziu la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe și pot pune concluzii”.

Din interpretarea textului legal mai sus enunțat rezultă că, în cazul necompetenței de ordine privată, instanța nu poate să ridice din oficiu excepția necompetenței teritoriale, ci aceasta se invocă de pârât, în condițiile mai sus arătate.

Or, din înscrisurile aflate la dosarul cauzei, Înalta Curte constată că, în cauză, pârâta C. S.R.L. nu a invocat excepția necompetenței teritoriale a Judecătoriei Galați prin întâmpinare, ci doar excepția inadmisibilității acțiunii.

Astfel, din interpretarea prevederilor art. 130 C. proc. civ. rezultă că neinvocarea, prin întâmpinare a excepției de necompetență de către pârâtă, are ca efect consolidarea competenței instanței inițial sesizate.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispozițiilor art. 135 alin. (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Galați.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de chemare în judecată care a generat dezînvestirile reciproce ale instanțelor. Acțiune în anularea unui contract de mandat was last modified: aprilie 29th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.