[UPDATE: Amânare cauze] CCR. Ședința de plen din 23 noiembrie 2022: (obiecții de neconstituționalitate: Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat)

23 nov. 2022
Vizualizari: 247

Update 23 noiembrie 2022: Amânare cauze

Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 53 de deputați și a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat sunt constituționale, în ansamblul său.

În esență, Curtea a constatat că soluția legislativă criticată respectă exigențele impuse de art. 1 alin. (5) din Constituție, întrucât aceasta conține criterii suficiente, clar exprimate și predictibile pentru a înlătura riscul arbitrariului în evaluarea unui caz de nedemnitate a profesiei de avocat.

De asemenea, Curtea Constituțională a amânat pentru data 14 decembrie de 2022 următoarele cauze:

– Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, obiecție formulată de Președintele României;

– Obiecția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 15 alin. (1) și (3) cu referire la sintagma „adunare generală” și art. 33 alin. (3) și (4) din Legea tineretului, obiecție formulată de Avocatul Poporului.

Sursa informației

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Curtea Constituțională a României a făcut publică ordinea de zi a ședinței de plen din 23 noiembrie 2022.

Pe ordinea de zi sunt înscrise următoarele obiecții de neconstituționalitate:

− Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;

− Legea tineretului [art. 15 alin. (1) și (3) cu referire la sintagma „adunare generală” și art. 33 alin. (3) și (4)];

− Legea pentru modificarea art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Pentru informații suplimentare, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și CCR. Ședința de plen din 16 noiembrie 2022: (obiecții de neconstituționalitate: Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 115/2022 pentru completarea art. I din O.U.G. nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare)

 

[UPDATE: Amânare cauze] CCR. Ședința de plen din 23 noiembrie 2022: (obiecții de neconstituționalitate: Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat) was last modified: noiembrie 23rd, 2022 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.