Câteva considerații cu privire la regimul juridic al transferului angajaților cetățeni străini care prestează muncă pe teritoriul României în condițiile Legii nr. 67/2006

28 nov. 2019
Articol UJ Premium
Vizualizari: 1658
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Se poate adopta și soluția de obligare a cesionarului la obținerea avizelor noi de angajare înainte de transferul salariaților la cedent în toate situațiile, ceea ce ar echivala cu reglementarea unui regim special de transfer al salariaților străini, derogatoriu de la mecanismul de transfer ope legis reglementat de Legea nr. 67/2006.

Nu în ultimul rând, considerăm util a aminti că art. 13 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 194/2002 prevede că pe durata șederii în România străinii[16] sunt obligați să declare la formațiunea teritorială a IGI, care le-a acordat dreptul de ședere, orice modificare intervenită în legătură cu angajarea lor în muncă. Așadar, în persoana salariaților transferați există această obligație de a notifica IGI și în cazul în care transferul ce operează în condițiile Legii nr. 67/2006 atrage incidența unor modificări ale elementelor contractelor individuale de muncă (e.g. se schimbă denumirea angajatorului, locul muncii[17]).

Având în vedere particularitățile transferului de salariați străini cu privire la angajarea cărora legislația și lipsa reglementării, considerăm utilă analiza potențialelor soluții legislative de implementat și legiferarea expresă în legislația de imigrări a obligațiilor cedentului și ale cesionarului în ceea ce privește salariații transferați și avizele de angajare.


[16] Nerespectarea de către străin a obligației prevăzute la art. 13 alin. (2) din O.U.G. nr. 194/2002 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 RON la 500 RON.

[17] A se vedea M. Volonciu, Transferul colectiv (integral), în R.R.D.M. nr. 2/2004, p. 45.

Câteva considerații cu privire la regimul juridic al transferului angajaților cetățeni străini care prestează muncă pe teritoriul României în condițiile Legii nr. 67/2006 was last modified: noiembrie 27th, 2019 by Diana Rogozea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice