Camera Consultanților Fiscali. Opinie privind expertiza judiciară a expertului versus constatarea specialistului

7 feb. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 91

Camera Consultanților Fiscali a publicat opinia sa cu privire la expertiza judiciară a expertului versus constatarea specialistului, în urma unor solicitări primite de la consultanții fiscali care efectuează expertize fiscale judiciare.

Astfel, în ceea ce privește raportul dintre „expertiza judiciară” întocmită de expert și „constatarea specialistului”, CCF subliniază următoarele:

− Expertiza și constatarea sunt două mijloace de probă distincte efectuate de persoane cu calități diferite: expert, respectiv specialist;

− Opinia specialistului exprimată într-un raport de constatare nu constituie o expertiză în sensul legii;

− Specialistul nu este un participant la efectuarea expertizei. Pe cale de consecință, opinia sa nu trebuie inclusă în raportul de expertiză. Mai mult, expertul desemnat nici nu are obligația să se exprime cu privire la opinia specialistului.

Totodată, CCF mai reține în opinia sa faptul că în raportul de expertiză se includ opiniile separate ale experților desemnați, fiind vorba,
desigur, de situația în care au fost mai mulți experți desemnați, iar, cel mult, în raport se pot include opiniile separate ale experților recomandați de părți (așa-numiții experți parte), aceasta fiind însă mai degrabă o regulă din Standardul 35 CECCAR.

Cu toate acestea, CCF subliniază faptul că expertiza întocmită de expert și constatarea specialistului sunt mijloace de probă distincte, cu aceeași valoare probantă, administrate de organul judiciar, iar acesta are dreptul să aprecieze în mod liber valoarea fiecărei probe administrate în contextul analizei ansamblului materialului probatoriu administrat în cauză.

Opinia integrală a CCF este disponibilă aici.

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați sursa informației.

(Copyright foto: freepik)

Sursa informației

Vezi și Camera Consultanților Fiscali a început demararea proiectului „Fii SMART! – Student Implicat în Dezvoltarea Start-up-urilor de Succes”

Camera Consultanților Fiscali. Opinie privind expertiza judiciară a expertului versus constatarea specialistului was last modified: februarie 7th, 2022 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.