[UPDATE: Răspuns ANAF] Camera Consultanților Fiscali. Adresa nr. 2424, referitoare la funcționalitățile Spațiului Privat Virtual

31 mai 2023
Vizualizari: 174

Update: Răspuns ANAF

Camera Consultanților Fiscali (CCF) a publicat răspunsul primit din partea ANAF, ca urmare a Adresei CCF cu propunerea ca în serviciul Spațiul Privat Virtual să poată fi acordate drepturi diferențiate persoanelor care accesează un cont.

ANAF a informat că, în colaborare cu Ministerul Finanțelor, derulează proiectul „Creșterea capacității administrative a MFP și a instituțiilor subordonate în vederea îmbunătățirii interacțiunii cetățenilor și mediului de afaceri pentru obținerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF”.

Proiectul urmărește implementarea noilor modalități de autentificare, precum și introducerea posibilității de acordare de drepturi limitate de acces la SPV, pe diferite funcționalități, pentru persoanele care utilizează același cont pentru operațiuni diferite.

În acest sens, va exista un utilizator SPV cu drepturi de administrator al contului care va putea atribui, în mod granular, drepturi de acces și altor peroane, în funcție de atribuțiile acestora.

Răspunsul integral primit de la ANAF poate fi consultat la sursa informației.

Sursa informației


Camera Consultanților Fiscali (CCF) informează cu privire la transmiterea Adresei nr. 1893/29.03.2023, către Ministerul Finanțelor și ANAF, cu privire la anumite funcționalități ale Spațiului Privat Virtual (SPV), solicitând acordarea unor drepturi diferențiate utilizatorilor care accesează un cont de SPV, având în vedere atât protecția datelor cu caracter personal, cât și confidențialitatea datelor/informațiilor existente în acest cont.

În acest sens, Adresa CCF amintește că faptul că nu pot fi acordate drepturi diferențiate diferitelor persoane care accesează un cont de SPV al unei societăți (spre exemplu, administratorii, angajații unei societăți).

În acest sens, în măsura în care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoană împuternicită să acceseze contul de SPV, acesta poate vizualiza atât informațiile fiscale referitoare la societatea respectivă, cât și informațiile fiscale personale aferente persoanei împuternicite (administratorul), iar această funcționalitate o apreciem ca fiind firească și corectă.

În cazul în care și alte persoane din cadrul unei societăți (spre exemplu, angajații) utilizează SPV-ul strict pentru realizarea unor anumite atribuții, cum ar fi transmiterea de facturi electronice prin sistemul RO e-Factura, depunerea declarațiilor fiscale, analiza fișei de evidență pe plătitor etc., considerăm că, într-o astfel de situație, ar trebui oferită posibilitatea din punct vedere tehnic ca aceștia să poată avea acces strict la secțiunile aferente sistemului RO e-Factura, depunerea declarațiilor etc., fără a putea accesa celelalte secțiunile ale SPV-ului.

Adresa CCF poate fi consultată aici.

Vezi și Camera Consultanților Fiscali. Adresa nr. 1893/2023 pentru completarea OPANAF nr. 2017/2022

 

[UPDATE: Răspuns ANAF] Camera Consultanților Fiscali. Adresa nr. 2424, referitoare la funcționalitățile Spațiului Privat Virtual was last modified: mai 31st, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: