Avocat Ernest-Virgil Popovici: Interviu cu ocazia apariției reeditării anastatice a EXPLICAȚIUNII TEORETICE ȘI PRACTICE A DREPTULUI CIVIL ROMÂN. Autor: Dimitrie Alexandresco

9 ian. 2018
Vizualizari: 2404
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu domnul avocat Ernest-Virgil Popovici, într-un moment important pentru cultura juridică din România, pentru zona editorială din România, și anume, iată, apariția reeditării anastatice a celor paisprezece tomuri ale lui Dimitrie Alexandresco. Domnule Popovici, partener al acestui demers editorial, vă mulțumim și, dacă ați putea, să ne spuneți mai multe amănunte: De ce Fundația Av. Virgil Popovici? De ce Popovici Nițu Stoica & Asociații s-au implicat în acest demers de recuperare a acestei opere fundamentale în domeniul juridic?

Ernest-Virgil Popovici: În primul rând mă bucur că am putut da o mână de ajutor în realizarea acestui proiect, atât cabinetul pe care-l reprezint și pe care l-ați menționat, precum și fundația Virgil Popovici, care a contribuit alături de cabinet la realizarea acestui important proiect – aș spune eu – pentru lumea juridică. Se pot spune foarte multe, bineînțeles. De când eram elev – și ulterior student – îmi aduc aminte, prin cabinetul tatălui meu, care, bineînțeles, la vremea aceea era acasă, răsfoiam câteodată seara cu el câte o lucrare, unele dintre acestea fiind și cele ale lui Alexandresco. Iar tatăl meu îmi povestea despre marele profesor, marele om de drept care a fost domnul Alexandresco, arătându-mi diverse teorii, care se îmbinau și modul în care acestea erau comentate în lucrările respective. Mi-a rămas întipărit… Sigur că am avut puțină șansă să răsfoiesc acele tomuri – dacă nu mă înșel, tatăl meu avea vreo opt acasă, toate frumos legate în piele – și atunci când ne-am întâlnit și mi-a spus că acest proiect ar putea ieși într-o zi la lumină, m-am bucurat foarte mult. În amintirea tatălui meu, în amintirea domnului Alexandresco am consfințit, împreună cu colegii mei, la susținerea acestui proiect.

Nicolae Cîrstea: Un proiect editorial pe care l-am vrut, inclusiv din punctul de vedere al formei, ridicat la nivelul la care opera lui Dimitrie Alexandresco se ridică în doctrina juridică românească. Spuneam, la un moment dat, domnule Popovici – cred că nu greșesc foarte mult – că Dimitrie Alexandresco ar fi principalul autor pe vechiul nostru Cod Civil. N-a mai existat o altă operă de asemenea forță, de asemenea intensitate și întindere. Care este opinia dumneavoastră?

Ernest-Virgil Popovici: În mod cert aveți dreptate. Din cunoștințele mele, nu cred că a mai existat cineva care să fi realizat o astfel de lucrare și faptul că ați reușit să reeditați această magnifică lucrare a domnului Alexandresco, aproape în forma identică în care, inițial, volumele au fost, unele dintre ele, în ediție princeps, cred că este un lucru extraordinar.

👍Vezi colecția Alexandresco!

Nicolae Cîrstea: Am avut discuții, pe parcursul derulării acestui proiect, care are aproximativ 13 ani – nu știu dacă am apucat să discutăm – de la ideea care s-a născut în anul 2004, într-o discuție cu domnul profesor Bogdan Dumitrache, până, iată, la acest moment din decembrie 2017, în care am finalizat acest proiect. Spuneam că am discutat cu mulți profesioniști din domeniul juridic, având în vedere intensitatea și costurile foarte mari pe care le presupune legătoria manuală, această imprimare specială cu timbru sec, numerotarea volumelor… Dar n-am reușit să găsim această deschidere și această disponibilitate decât rar și, iată, la dumneavoastră, așa cum scrie și în paginile primului volum, în prefață, domnul profesor Mircea Bob, coordonatorul „Culturii Juridice”, colecția în care apare această reeditare, vă mulțumim inclusiv acolo.

Este o problemă, credeți, pentru zona profesională, să se alăture unui asemenea demers? De ce, iată, dumneavoastră ați privit cu această deschidere foarte mare, de ce credeți că această operă merită readusă la viață, într-un moment în care a intrat un nou cod civil, totuși, în zona juridică din România, în vigoare?

Ernest-Virgil Popovici: N-am să intru în detaliile celor spuse de dumneavoastră, am să vă spun un singur lucru: ca să avem un viitor mai bun, trebuie să ne cunoaștem, cât de cât bine, trecutul. Și sunt convins că această lucrare, chiar dacă nu este de actualitate astăzi, pentru cei care sunt pasionați de Drept Civil, vor găsi totdeauna o modalitate, o rațiune juridică, care și astăzi este actuală, chiar dacă nu în contextul anumitor texte, ci în principiu, în logica juridică și în modul de raționare.

În privința susținerii unui astfel de proiect, sunt convins că și alte cabinete sau alți juriști ar fi dispuși, la un moment dat, să dea o mână de ajutor, un sprijin. Problemele financiare pe care le întâmpinăm cu toții, zi de zi, nu justifică, dacă vreți, o lipsă de participare din partea cuiva într-un anumit moment și într-un proiect important. E posibil și din partea dumneavoastră să fi trebuit mai din vreme să vă apucați să căutați oameni care ar fi interesați în a sprijini astfel de proiecte – bănuiesc că nu este nici primul și nici ultimul la care vă gândiți. Iar pentru realizarea altor proiecte ar trebui luat mai din pripă orice discuție cu absolut oricine.

Nicolae Cîrstea: În cadrul colecției „Cultura Juridică” ne dorim reeditarea tuturor operelor importante din perioada interbelică și antebelică. Nu ne dăm seama dacă vor fi 100 de volume, 120… 80… Sperăm, domnule Popovici, să putem discuta și despre alte proiecte. Următoarele imediate vor fi în materie penală, vom reedita Tanoviceanu și Traian Pop – suntem pregătiți deja cu volumele acestea, anul viitor.

Vă mulțumim pentru acest sprijin, domnule Popovici, și sperăm să fim împreună și la lansare. Am vrea să facem o lansare la nivelul la care opera lui Dimitrie Alexandresco este receptată în România – să vedem, februarie-martie 2018.

Ernest-Virgil Popovici: Mulțumesc și, în măsura în care timpul va permite, cu dragă inimă.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Avocat Ernest-Virgil Popovici: Interviu cu ocazia apariției reeditării anastatice a EXPLICAȚIUNII TEORETICE ȘI PRACTICE A DREPTULUI CIVIL ROMÂN. Autor: Dimitrie Alexandresco was last modified: ianuarie 16th, 2018 by Ernest-Virgil Popovici

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice