Așteptăm o implicare mai mare a factorilor politici, administrativi, centrali

31 dec. 2018
Vizualizari: 975

Nicolae Cîrstea: Continuăm discuția noastră de aici, de la Sinaia, 13 decembrie 2018 – suntem împreună cu dl Marian Filimon, președinte al …

Marian Filimon: …Federației Patronatelor din Regiunea Sud-Est – cele 6 județe, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Vrancea și Buzău.

Nicolae Cîrstea: Ce ne puteți spune, d-le președinte, despre zona în care activați dumneavoastră, care sunt proiectele pe care le aveți, care sunt provocările pe care mediul de afaceri le are în această zonă?

Marian Filimon: Sigur, e o zonă extrem de interesantă, cu potențial deosebit, chiar uriaș, în condițiile în care avem două județe care sunt, din punctul de vedere al indicilor, peste celelalte – este vorba de Constanța și Galați; sigur, urmează Brăila, Buzău și Vrancea. O regiune peste medie sau undeva, situată la o zonă extrem de interesantă și pentru investitori, dar care, din păcate, cu excepția Constanței, este neconectată la infrastructura rutieră în mod optim. Pentru că, în această zonă nu avem niciun fel de posibilitate de a discuta despre o autostradă sau despre un drum special și, din păcate, nici în masterplanul de dezvoltare rutieră nu există așa ceva. Se discuta, practic, pentru o astfel de investiție, dar cu bătaie lungă, pe termen lung de realizare. Dacă am avea o astfel de posibilitate, sigur că lucrurile ar sta cu totul și cu totul altfel, din punct de vedere al dezvoltării regiunii, să spunem. Avem, în schimb, în județul Tulcea, pe programul ITI, o sumă destul de mare prevăzută, și care credem că va duce la dezvoltarea județului Tulcea în mod semnificativ, în măsura în care știm să folosim acești bani și să-i utilizăm în mod corespunzător. În acest proiect sunt prinși vreo 300 de milioane de euro și pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Și, sigur, restul până pe la un miliard și ceva pentru ceea ce se numește infrastructură, lucrări mari, care sunt apanajul administrației și unităților administrativ-teritoriale.

La Constanța putem vorbi despre o dezvoltare constantă – e și portul nostru cel mai mare. De asemenea, despre investiții semnificative, e și o zonă turistică de interes deosebit. Brăila este pe un trend ascendent, care a beneficiat de investiții în ultima perioadă – iată, acum doi ani au implementat o investiție japoneză, Yazaki, care a creat peste 2000 de locuri de muncă și încă mai doresc, din acest punct de vedere – din păcate, forța de muncă a devenit o problemă în zonă. Vrancea și Buzău se zbat, și ei, să realizeze investiții, să realizeze obiective care înseamnă creare de locuri de muncă. Deci e o zonă preocupată din acest punct de vedere, în schimb, așteptăm o implicare mai mare a factorilor politici, administrativi, centrali, a Guvernului, pentru ceea ce spuneam la început că poate fi o deschidere și o posibilitate în plus, pe infrastructura rutieră; și așteptăm, de asemenea, ca cele două orașe, care sunt despărțite doar de 17 km – ați auzit bine, 17 km între Galați și Brăila – care, dacă s-ar uni, ar însemna cea mai mare aglomerație urbană din țară, după București. Să urmeze exemplul celor din vest – apropo de Alianța Vestului – și să se unească într-o alianță, să spunem, generatoare de posibilități extraordinare și multiple, pentru accesare de fonduri europene direct de la Bruxelles, pentru realizarea unor proiecte extrem de importante și generatoare, de asemenea, de factori de presiune, în condițiile…

Nicolae Cîrstea: Pozitivă presiunea, cred.

Marian Filimon: Pozitivă, sigur, pentru guvernanți. Pentru că altfel discuți de pe o poziție în care reprezinți a doua putere, a doua aglomerare urbană din România. Iată că orgoliile și neimplicarea unor factori politici locali între Galați și Brăila – e de tradiție această neconcordanță sau această dispută – nu a dus până acum la realizarea acestui pol. Dar sperăm că, pe exemplul celor din vest, se poate realiza și aici acest lucru.

Cam așa stau lucrurile în Regiunea Sud-Est. Sigur că la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii lucrurile se polarizează și în jurul unor mari unități economice care-și desfășoară activitatea – cum ar fi SIDEX la Galați, cum ar fi portul la Constanța ș.a.m.d. Iată că depindem în bună parte, mulți dintre noi, de marile obiective și marile corporații care sunt implementate în unele județe și, sigur, depindem de factorii politici, prin politicile pe care le adoptă vizavi de ceea ce înseamnă întreprinderile mici și mijlocii. Din păcate, cheltuim din bugetul statului o sumă de-a dreptul halucinantă pentru ceea ce înseamnă pensii și pensii speciale – care sunt o rușine pentru România, nu se justifică și este nedrept față de poporul român – cheltuim o groază de bani pe ajutoare sociale, pe salarii, într-un procent cred că nemaiîntâlnit într-un buget al altui stat din Uniunea Europeană, ne rămân foarte puțini bani pentru investiții – și asta este extrem de păgubos – iar pentru ceea ce înseamnă ajutoare pentru cei care creează locuri de muncă, pentru cei care n-au somn, n-au liniște să investească, să se dezvolte, să creeze profit, pe baza căruia se umplu sacii la bugetele locale sau centrale și din care trăiește toată țara, și domeniile celelalte – cum e sănătatea, cum e armata, cum este educația, școala ș.a.m.d. Pentru acești oameni, pentru întreprinzători, pentru IMM-iști, de la bugetul statului totdeauna ni se rezervă doar un 0,2% – extrem de puțin și nesemnificativ. Avem nevoie de ajutor din acest punct de vedere, avem nevoie de sprijin din acest punct de vedere, pentru că, datorită taxelor, impozitelor, datorită concurenței neloiale, datorită faptului că n-avem o predictibilitate în afaceri și asistăm la creșteri de prețuri aproape necontrolabile, spunem noi, n-avem posibilitatea, fără ajutorul Guvernului și statului, să reușim să ne dezvoltăm, să reușim să accesăm fonduri europene, să reușim să capitalizăm, în așa fel încât să ne constituim în piloni de bază pentru dezvoltarea economică și socială a României.

Ceea ce facem în prezent și ceea ce reprezentăm în prezent – o spun cu toată responsabilitatea și fără modestie – este datorită spiritului antreprenorial, datorită capacităților pe care le au întreprinzătorii, datorită dorinței lor de a răzbate și de a reuși, fără alt sprijin. De altfel, noi am spus de nenumărate ori celor care ne guvernează și care s-au perindat la putere, că cea mai bună politică pe care ar trebui să o facă este, dacă nu pot să ne ajute, măcar să ne lase în pace. Și dacă ne lasă în pace, noi ne facem treaba serios. Din păcate, nici nu ne ajută, nici nu ne lasă în pace și ne bagă bețe în roate și se străduiesc – și o spun, iarăși, și cred în acest lucru, pe baza a ceea ce se întâmplă, că unii dintre ei sunt cinici, nu cunosc domeniul de activitate, nu au lucrat niciodată în mediul productiv, sunt „cotieri” la nivel de guvernanți, de oameni care sunt acolo și reprezintă țara și interesele acesteia, fără a avea o bază solidă de pregătire, fără a fi condus oameni în viața lor vreodată, fără a tremura atunci când vine ziua de salariu, ca să știe cum poate să-i plătească pe cei care muncesc, dar care hotărăsc în numele lor, pentru noi și pentru tot ceea ce se întâmplă, și credem că acest lucru trebuie să înceteze. Avem nevoie de calitate, avem nevoie de oameni instruiți, avem nevoie de oameni cu experiență, avem nevoie de oameni care au demonstrat în CV-ul lor și în spatele activității care poate fi o oglindă, cu activitate bogată, cu responsabilitate și cu școală, mai ales. Și care să știe să facă, măcar, acordul între subiect și predicat.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi așteptările dumneavoastră în perioada următoare de la activitatea consiliului, de la inițiativele, proiectele care sunt în dezbatere și care se prefigurează?

Marian Filimon: Sigur că noi ne-am dorit întotdeauna – pentru că reprezentăm cea mai mare confederație patronală din România, organizație patronală solidă, cu reprezentativitate în fiecare județ, la nivel central, cu oameni responsabili – să fim constructivi. Nu ne-am mărginit doar să criticăm; că e ușor să criticăm, toată lumea critică, e nemulțumită, are o atitudine de frondă, să spunem. Noi am adoptat dintotdeauna în activitate – pentru că eu sunt unul din membrii fondatori ai acestei confederații – o atitudine constructivă. Și cooperantă pentru factorii de decizie politici și administrativi. Și dacă am avut ceva de spus, ceva care s-a legat de nemulțumiri sau de observații pe anumite lucruri legate de legislație în primul rând, de măsuri luate, am venit și cu propuneri pentru îmbunătățirea activității. Am vrut să fim de ajutor. De multe ori, n-am fost băgați în seamă. Sau de multe ori am fost ascultați, dar efectele n-au fost cele pe care le-am scontat, pe care le-am așteptat. Dar asta nu ne-a dezarmat, avem politici pentru toate domeniile noastre de activitate, avem o strategie pe care ne-o aprobăm de fiecare dată la sfârșitul anului, pentru anul următor, ceea ce s-a întâmplat și acum, la acest colegiu managerial al tuturor colegilor din România, în care am adoptat strategia pentru anul viitor. Suntem – încă o dată spun – deschiși ca, împreună cu autoritățile, să găsim cele mai bune căi și metode pentru dezvoltarea economică și socială a României și pentru a înțelege pe deplin – și pentru asta facem un lobby susținut – pe toți cei care au tangență cu mediul economic sau pe toți cei care trăiesc în această țară, că cel mai important domeniu de activitate, din punctul nostru de vedere – și aici, sigur, e discutabil – e domeniul nostru, domeniul economic, și nicidecum altul. Noi nu spunem că celelalte nu sunt importante; dar atenția cea mai mare ar trebui îndreptată spre domeniul economic. Și tot efortul, pe strategie, pe atenție mărită ș.a.m.d., pe politici, ar trebui să stea pe domeniul economic; domeniu economic, care este generator de bunăstare, generator de profit. Este cel care, de fapt, susține societatea în bunul ei mers și în buna ei activitate. Din păcate, noi nu observăm acest lucru decât într-o mică măsură. Și ne nemulțumește acest lucru. Încă o dată spun: Să ne lase în pace.

Nicolae Cîrstea: Pentru că ați pomenit autoritățile în discursul de mai devreme, care ar fi așteptările de la autorități – fie că vorbim de Guvern, de parlament sau alte autorități pe care le aveți în vedere?

Marian Filimon: Să știți că n-avem așteptări mari. Nici nu putem avea, că după doi ani de zile ne-am dat seama cu ce ne confruntăm, fără conotații politice de data aceasta. Pentru că nu facem politică și nu mă refer la politică. Este vorba, pur și simplu, de oameni, de cei care sunt pe anumite structuri în funcții și în funcțiune. Iar eu plec de la ideea că omul sfințește locul; indiferent de culoarea politică. Și s-a dovedit, în aproape 30 de ani, că acest lucru este viabil. Iar așteptările noastre, sigur, ar trebui să fie în concordanță cu ceea ce am spus înainte. Din păcate, avem oameni puțini deosebiți, care se luptă pentru comunitate, care fac cu cinste acest lucru, care îndeobște este cunoscut și apreciat nu numai de noi, de toți cetățenii dintr-un areal, să spunem, administrativ. Noi așteptăm ca numărul acestora să devină cât mai mare, așteptăm ca decidenții să fie profesioniști, să fie responsabili, să nu mai fie doar pe sinecură de partid și numiți politic pentru a răsplăti lipirea unor afișe, realizarea unor campanii electorale ș.a.m.d. – oameni care, de regulă, sunt un balast și nu contribuie, sub nicio formă, la ceea ce ar trebui să fie un consiliu local; sau un consiliu județean – vector de dezvoltare locală, de dezvoltare economică și socială în localitățile și în județele respective.

Nicolae Cîrstea: Nu aveți așteptări deloc puține, sperăm că…

Marian Filimon: Nu avem și, din păcate, acest lucru se realizează greu. Ar trebui – dar noi vorbim de 30 de ani, și acest lucru se pare că nu se poate realiza la noi – ca politicul să fie reprezentat, sigur, pe anumite structuri, dar pe anumite paliere delimitate clar și precis, care prevăd anumite atribuții legate de politici, de strategii ș.a.m.d., iar partea cealaltă, care se implică cu ceea ce înseamnă administrarea efectivă a teritoriilor, a unităților teritorial-administrative să fie lăsată, totuși, pe mâna unor oameni care sunt profesioniști. Dacă vom reuși acest lucru – dar eu sunt sceptic că vom apuca să vedem acest lucru în perioada următoare – cred că lucrurile vor căpăta o altă nuanță și altă turnură, extrem de benefică pentru noi toți.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție, pentru aceste idei și pentru aceste – până la urmă – proiecte, atât naționale, cât și locale.

Marian Filimon: Și eu vă mulțumesc.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Așteptăm o implicare mai mare a factorilor politici, administrativi, centrali was last modified: decembrie 25th, 2018 by Marian Filimon

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Marian Filimon

Marian Filimon

Este președintele Federației Patronatelor din Regiunea Sud-Est.
A mai scris: