Aprobarea Procedurii privind determinarea diferenţei de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor (OPANAF nr. 1090/2023)

14 iul. 2023
Vizualizari: 152

Actul publicat în Monitorul Oficial

Preambul

Sumar

Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 1090/2023 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea și regularizarea diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate, potrivit legii, precum și privind modificarea și completarea OPANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă

(M. Of. nr. 643 din data de 13 iulie 2023)

În temeiul:

– art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală;

– art. 5 alin. (4), art. 42 alin. (4^1) și art. 56 alin. (2^3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;

– art. 11 alin. (3) din H.G. nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală;

Având în vedere:

– art. 101 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală;

– avizul conform al Ministerului Finanțelor comunicat prin Adresa nr. 740.686 din 4.07.2023.

Se aprobă Procedura privind determinarea și regularizarea diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate, potrivit legii.

La OPANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă

• introduce: pozițiile 91 și 92 la anexa nr. 3 „Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat”;

• modifică: Anexa nr. 4 „Instrucțiuni de completare a formularului 100 «Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs»”.

 

În M. Of. nr. 643 din data de 13 iulie 2023 s-a publicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 1090/2023 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea și regularizarea diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate, potrivit legii, precum și privind modificarea și completarea OPANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. I

Se aprobă Procedura privind determinarea și regularizarea diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate, potrivit legii, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. II

Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 8 februarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La anexa nr. 3 „Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat”, după poziția 90 se introduc două noi poziții, pozițiile 91 și 92, cu următorul cuprins:

Nr. crt.Denumirea creanței fiscaleTemeiul legal
91Diferența de impozit pe profit care a fost redirecționată în plusart. 42 alin. (41) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare
92Diferența de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plusart. 56 alin. (23) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare

2. Anexa nr. 4 „Instrucțiuni de completare a formularului 100 «Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs»” se modifică și se completează după cum urmează:

* La capitolul II „Completarea declarației” punctul 3 „Secțiunea B «Date privind creanța fiscală»”, subpunctul 3.2 se modifică și se completează după cum urmează:

Primul paragraf se modifică și va avea următorul cuprins:

„3.2. Tabelul de la pct. II «Impozite, taxe și alte obligații care nu se plătesc în contul unic» din anexa nr. 1 la ordin se completează pentru declararea obligațiilor de plată prevăzute la pozițiile 11, 25-27, 29-51, 57-63, 65-71, 74-77, 81-89, 91 și 92 din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, prevăzut în anexa nr. 3 la ordin”.

După subpunctul 3.2.13 se introduc două noi subpuncte, subpunctele 3.2.14 și 3.2.15, cu următorul cuprins:

„3.2.14. Obligația prevăzută la poziția 91 din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat se declară de către plătitorii de impozit pe profit, în situația în care, ulterior depunerii formularului de redirecționare potrivit art. 42 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, impozitul pe profit datorat al anului pentru care s-a dispus redirecționarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, iar contribuabilii au redirecționat o sumă mai mare decât suma care putea fi redirecționată, potrivit legii. Contribuabilul datorează bugetului de stat diferența de impozit pe profit care a fost redirecționată în plus, precum și obligațiile fiscale accesorii calculate de la data virării diferenței de impozit pe profit care a fost redirecționată în plus din contul 20.A.01.03.00 «Sume redirecționate din impozitul pe profit», codificat cu codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului (8609468), în contul bancar al entității beneficiare și până la data stingerii impozitului datorat.

3.2.15. Obligația prevăzută la poziția 92 din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat se declară de către plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderilor, în situația în care, ulterior depunerii formularului de redirecționare potrivit art. 56 alin. (21) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, impozitul pe venitul microîntreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirecționarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, iar contribuabilii au redirecționat o sumă mai mare decât suma care putea fi redirecționată, potrivit legii. Contribuabilul datorează bugetului de stat diferența de impozit pe venitul microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus, precum și obligațiile fiscale accesorii calculate de la data virării diferenței de impozit pe venitul microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus din contul 20.A.02.49.00 «Sume redirecționate din impozitul pe venitul microîntreprinderilor», codificat cu codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului (8609468), în contul bancar al entității beneficiare și până la data stingerii impozitului datorat”.

Art. III

Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcția generală de reglementare a colectării creanțelor bugetare, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, precum și, după caz, direcțiile de specialitate din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

 

ANEXĂPROCEDURĂ privind determinarea și regularizarea diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate, potrivit legii

I. Dispoziții generale

1. Procedura se aplică de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au dispus redirecționarea unor sume din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, potrivit art. 42 și 56 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;

b) au rectificat impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirecționarea, în sensul diminuării acestuia.

2. În situația în care, ulterior depunerii formularului 177 „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirecționarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, iar contribuabilii au redirecționat o sumă mai mare decât suma care putea fi redirecționată, potrivit legii, aceștia datorează bugetului de stat diferența de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus.

3. În aplicarea procedurii, contribuabilii plătitori de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor determină:

a) valoarea impozitului sau a diferenței de impozit care poate fi redirecționată luând în calcul valoarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor datorat diminuat, stabilit în urma rectificării;

b) diferența de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de suma care poate fi redirecționată, potrivit legii.

II. Determinarea diferenței de impozit pe profit care a fost redirecționată în plus

4. În cazul în care impozitul pe profit al anului pentru care s-a dispus redirecționarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, în baza datelor rectificate se determină valoarea impozitului pe profit sau a diferenței de impozit pe profit care poate fi redirecționată prin scăderea din valoarea minimă stabilită, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, a sumelor reprezentând sponsorizare și/sau mecenat, burse private, acordate entităților beneficiare în anul pentru care s-a depus declarația anuală de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. i) și ț) și a sumelor reportate, astfel cum au fost înscrise în formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”, declarația rectificativă, a anului respectiv.

5. Pentru stabilirea limitei impozitului pe profit, prevăzută la art. 25 alin. (4) lit. i) pct. 2 din Codul fiscal, se va avea în vedere și scăderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal și a impozitului pe profit scutit/redus, în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 101 „Declarație privind impozitul pe profit” și 120 „Decont privind accizele”, cu modificările și completările ulterioare.

6. Diferența de impozit pe profit care a fost redirecționată în plus se determină prin scăderea din suma redirecționată prin formularul 177 „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor” a sumei care poate fi redirecționată, stabilită potrivit pct. 3 lit. a), pct. 4 și 5.

III. Determinarea diferenței de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus

7. În cazul în care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor al anului pentru care s-a dispus redirecționarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, în baza datelor rectificate se determină valoarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau a valorii diferenței de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care poate fi redirecționată prin scăderea din valoarea stabilită, potrivit art. 56 alin. (11) din Codul fiscal, calculată pentru întregul an fiscal, a sumelor acordate entităților beneficiare în anul respectiv conform art. 56 alin. (11), (15) și (22) din Codul fiscal și a sumelor reportate.

8. Diferența de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus se determină prin scăderea din suma redirecționată prin formularul 177 „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor” a sumei care poate fi redirecționată, stabilită potrivit pct. 3 lit. a) și pct. 7.

IV. Dispoziții finale

9. Diferența pozitivă rezultată din calculul efectuat la pct. 6 și 8, reprezentând diferență de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate, se declară de contribuabil prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă, cu modificările și completările ulterioare.

 

Aprobarea Procedurii privind determinarea diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor (OPANAF nr. 1090/2023) was last modified: iulie 14th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.