Aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem (OPANRE nr. 116/2022)

26 sept. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 74

Actul public în Monitorul Oficial

PreambulSumar
Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (OPANRE) nr. 116/2022 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem

(M. Of. nr. 936 din 23 septembrie 2022)

 

Având în vedere:

− art. 75 alin. (1) lit. a), art. 76 alin. (2) și ale art. 79 alin. (3) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012;
În temeiul:
art. 5 alin. (1) lit. b) și alin. (5) și ale art. 9 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

 

 

Se aprobă Metodologia de stabilire a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem.

Black Friday pe UJmag.ro!

 

În M. Of. nr. 936 din 23 septembrie 2022 s-a publicat Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (OPANRE) nr. 116/2022 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cuprinsul respectivului act normativ.

Art. 2

Operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 3

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 45/2017 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de sistem, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 442 din 14 iunie 2017, cu modificările ulterioare.

METODOLOGIE de stabilire a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem 

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Principii și reguli

CAPITOLUL III: Calculul venitului reglementat

CAPITOLUL IV: Corecțiile venitului prognozat

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

CAPITOLUL V: Calculul tarifului

CAPITOLUL VI: Revizuirea tarifului

CAPITOLUL VII: Cerințe privind transmiterea datelor

CAPITOLUL VIII: Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 17

Corecția venitului (Kcv) se determină având în vedere diferențele între valorile prognozate și cele realizate ale prețurilor de achiziție a serviciilor de sistem și ale cantităților de servicii de sistem pentru semestrul al II-lea al perioadei tarifare t-2 și pentru semestrul I al perioadei tarifare t-1.

Art. 18

Corecțiile care se aplică venitului prognozat pentru perioada tarifară t se actualizează în termenii nominali ai perioadei tarifare t utilizând indicele prețurilor de consum (IPC).

Art. 20

Venitul aferent serviciilor de sistem se obține de OTS prin aplicarea tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem pentru energia electrică extrasă din rețelele electrice, cu excepția energiei electrice exportate.

Art. 25

În vederea determinării venitului reglementat pentru achiziția serviciilor de sistem și a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem pentru perioada tarifară t, OTS transmite până la data de 1 octombrie a perioadei tarifare t-1 următoarele date:

a) prognoza de costuri stabilită conform art. 16, detaliată pe prețuri de achiziție, pe cantități de servicii de sistem și pe sensuri de activare, după caz;

b) veniturile din penalități prognozate;

c) corecția venitului prognozat aferent semestrului al II-lea al perioadei tarifare t-2, determinată pe baza diferențelor între valorile prognozate și cele realizate (prețuri de achiziție și cantități de servicii de sistem, pe sensuri de activare, după caz, venituri din penalități și cantitate de energie electrică extrasă din rețele);

d) corecția venitului prognozat aferent semestrului I al perioadei tarifare t-1, determinată pe baza diferențelor între valorile prognozate și cele realizate (prețuri de achiziție și cantități de servicii de sistem, pe sensuri de activare, după caz, venituri din penalități și cantitate de energie electrică extrasă din rețele);

e) prognoza de energie electrică extrasă din rețele, cu excepția energiei electrice exportate;

f) tariful pentru achiziția serviciilor de sistem solicitat pentru perioada tarifară t.

 

 

Aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem (OPANRE nr. 116/2022) was last modified: septembrie 26th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.