Aprobarea Instrucţiunilor privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale (OMAPN nr. M.76/2016)

20 iun. 2016
Vizualizari: 1004

Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
OMAPN nr. M.76/2016
(M. Of. nr. 455 din 17 iunie 2016)
Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Conducerea activității de informare și relații publice în MApN”)
Cap. III („Domeniile activității de informare și relații publice”)
Cap. IV („Pregătirea și perfecționarea în domeniul informării și relațiilor publice”)

În M. Of. nr. 455 din 17 iunie 2016, a fost publicat Ordin nr. M.76/2016 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind activitatea de informare și relații publice în Ministerul Apărării Naționale (Instrucțiuni).

În continuare, vom prezenta structura respectivelor Instrucțiuni.

Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Conducerea activității de informare și relații publice în MApN”)
Cap. III („Domeniile activității de informare și relații publice”)
Cap. IV („Pregătirea și perfecționarea în domeniul informării și relațiilor publice”)

În continuare, vom prezenta câteva dintre dispozițiile respectivelor Instrucțiuni.

Cap. I („Dispoziții generale”) din Instrucțiuni

Cap. I prevede, printre altele, faptul că respectivele instrucțiuni stabilesc principiile, organizarea, conducerea și funcționarea activității de informare și relații publice în Ministerul Apărării Naționale, denumit în continuare MApN.

Activitatea de informare și relații publice în MApN are scopul de a stabili, menține și dezvolta relații de încredere între instituția militară și societatea românească, pentru promovarea scopurilor și obiectivelor instituției militare și creșterea gradului de informare și a nivelului de înțelegere a problematicii asociate domeniului apărării.

De asemenea, misiunea sistemului de informare și relații publice din MApN este de a sprijini comandanții/șefii prin comunicarea/transmiterea informațiilor de interes public, cu acuratețe, în timp util, personalului propriu, cetățenilor, instituțiilor și organizațiilor legal constituite, pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a publicului față de problematica militară, rolul, obiectivele, misiunile, operațiile și activitățile desfășurate, contribuind astfel la consolidarea credibilității instituției militare.

În plus, mai sunt prevăzute și principiile pe care se bazează desfășurarea activității de informare și relații publice în MApN.

a) aplicarea prevederilor Constituției României referitoare la dreptul la informație;
b) comunicarea informațiilor publice se realizează oportun, corect, complet și nediscriminatoriu;
c) asigurarea unui flux continuu de informații publice pentru personalul armatei, personalul militar în rezervă și în retragere, veteranii, invalizii și văduvele de război, membrii familiilor acestora, precum și veteranii și invalizii din teatrele de operații și urmașii acestora;
d) exceptarea de la liberul acces la informații se face în condițiile stabilite de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare;
e) activitatea de informare și relații publice respectă imperativul neimplicării politice;
f) politica de informare publică exclude propaganda da orice fel.

Cap. II („Conducerea activității de informare și relații publice în MApN”) din Instrucțiuni

Cap. II dispune, printre altele, asupra atribuțiilor structurilor și personalului din sistemul de informare și relații publice, atribuțiilor comandanților/șefilor structurilor din MApN în domeniul informării și relațiilor publice, asupra planificării și evaluării activităților și campaniilor de informare și relații publice, competențelor privind aprobarea activităților de informare și relații publice, filmării și fotografierii de către persoane fizice sau juridice în obiectivele aparținând MApN, colaborării armatei la realizarea unor producții cinematografice, asigurării financiar-contabile și tehnico-materiale a activității de informare și relații publice, precum și asupra activității de informare și relații publice în cadrul multinațional.

Cap. III („Domeniile activității de informare și relații publice”) din Instrucțiuni

Cap. III dispune, printre altele, asupra informării publice, informării interne, relațiilor cu comunitatea, asupra acțiunilor în sprijinul diplomației publice.

Cap. IV („Pregătirea și perfecționarea în domeniul informării și relațiilor publice”) din Instrucțiuni

Cap. IV prevede, printre altele, faptul că pregătirea în domeniul informării și relațiilor publice se face, inițial, prin instituțiile militare de învățământ superior, iar după absolvire, pe parcursul carierei, după cum urmează: la nivel individual, la nivelul specialiștilor/comandanților/șefilor și la nivel colectiv/subunitate.

De asemenea, strategia de management a resurselor umane în domeniul informării și relațiilor publice, identificarea nevoilor de pregătire la nivelul MApN, stabilirea obiectivelor pregătirii și avizarea programelor de pregătire sunt în responsabilitatea Direcției informare și relații publice.

Direcția informare și relații publice organizează, periodic, module de pregătire individuală cu membrii echipelor de briefing militar și cu alte persoane care urmează să intre în contact cu reprezentanții mass-mediei.

Aprobarea Instrucțiunilor privind activitatea de informare și relații publice în Ministerul Apărării Naționale (OMAPN nr. M.76/2016) was last modified: iunie 17th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.