Aplicarea principiului recunoaşterii reciproce a sancţiunilor pecuniare. Stabilirea competenţei de soluţionare a cauzei (NCPP, L. nr. 302/2004)

1 sept. 2021
Vizualizari: 374
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 340/2021

L. nr. 302/2004: art. 291 alin. (1); NCPP: art. 275 alin. (3)

Analizând conflictul negativ de competență ivit, Înalta Curte constată următoarele:

La data de 26 octombrie 2020, Ministerul Securității și Justiției al Regatului Olandei a formulat cerere înregistrată pe rolul Judecătoriei Galați și a solicitat, în conformitate cu Decizia-Cadru 2005/214/JAI a Consiliului din 24.02.2005, pronunțarea unei hotărâri prin care să dispună recunoașterea și executarea în România a Dispoziției nr. CJIB 5062 5422 2868 2798 din 27.09.2020 emisă de Central Justitieel Incassobureau (Biroul Central Încasări Judiciare) din Regatul Olandei, dispoziție potrivit cu care intimatei A., cu sediul în satul Vânători, Aleea 1 nr. 26, județul Galați, i-a fost stabilită sancțiunea cu amendă în cuantum de 107 Euro pentru săvârșirea contravenției prevăzute de art. 2 din Legea administrației juridice pentru respectarea regulilor de circulație din Olanda.

Verificând, din această perspectivă, actele dosarului, așa cum rezultă din înscrisurile aflate la dosarul cauzei se reține că potrivit certificatului emis conform Deciziei-cadru nr. 2005/214/JAI a Consiliului din 24 februarie 2005 privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce a sancțiunilor pecuniare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 76 din 22 martie 2005, fapta a fost reținută în sarcina A. cu sediul în satul Vânători, Aleea 1 nr. 26, județul Galați, fiind săvârșită la data de 08.09.2019 pe Autostrada A4 din Olanda și constituie contravenția prevăzută de art. 2 din Legea administrației juridice pentru respectarea regulilor de circulație din Olanda.

Potrivit dispozițiilor art. 291 alin. (1) din Legea nr. 302/2004, „În cazul hotărârilor date în alte state membre, autoritatea competentă pentru primirea certificatului și a hotărârii este judecătoria în a cărei circumscripție își are domiciliul ori sediul social persoana față de care s-a aplicat sancțiunea”.

Prin urmare, potrivit dispozițiilor legale anterior menționate competentă să soluționeze cererea este judecătoria în a cărei circumscripție își are sediul social persoana față de care s-a aplicat sancțiunea, în speță, fiind Judecătoria Galați.

În consecință, având în vedere că persoana față de care s-a aplicat sancțiunea cu privire la care se solicită recunoașterea și executarea în România este A., cu sediul în satul Vânători, Aleea 1 nr. 26, județul Galați (și nu A. Mangalia S.A. cu sediul în municipiul Mangalia, str. x) așa cum rezultă din mențiunile inserate în cuprinsul certificatului emis de autoritățile olandeze emisă de Centraal Justitieel Incassobureau (Biroul Central Încasări Judiciare) din Regatul Olandei, Înalta Curte constată că instanța competentă să soluționeze cauze este Judecătoria Galați, urmând a face demersuri pentru a identifica persoana juridică A. cu privire la care a fost menționat sediul în satul Vânători, Aleea 1 nr. 26, județul Galați.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe intimata A. în favoarea Judecătoriei Galați, instanță căreia i se trimite dosarul.

În temeiul art. 275 alin. (3) din C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Aplicarea principiului recunoașterii reciproce a sancțiunilor pecuniare. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: septembrie 1st, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.