Apel declarat împotriva unei hotărâri nesusceptibile de a fi atacată cu vreo cale de atac. Situație inadmisibilă potrivit dreptului comun (NCPP, Constituția României)

28 feb. 2022
Vizualizari: 296
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 183/A/2021

Constituția României: art. 21, art. 129; NCPP: art. 74 alin. (1), art. 275 alin. (2)

Dând eficiență principiilor legalității căilor de atac și liberului acces la justiție, reglementate de dispozițiile art. 129 și art. 21 din Constituție, precum și exigențelor determinate prin art. 3 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, legea procesual penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, admisibilitatea acestora fiind condiționată de exercitarea lor potrivit legii, în termenele și pentru motivele reglementate de normele incidente în materie.

Potrivit dispozițiilor art. 74 alin. (1) din C. proc. pen., „Înalta Curte de Casație și Justiție sau curtea de apel soluționează cererea de strămutare prin sentință”, iar potrivit dispozițiilor art. 74 alin. (6) din C. proc. pen., „sentința prevăzută la alin. (1) nu este supusă niciunei căi de atac”.

Din examinarea actelor și lucrărilor dosarului se constată că, în cauză, prin Sentința nr. 65/F din 28.04.2021, Curtea de Apel Brașov, secția penală, a respins, cererea formulată de A. privind strămutarea soluționării dosarului penal nr. x/2020 al Tribunalului Brașov.

Însă, în raport cu dispozițiile art. 74 alin. (6) rap. la art. 74 alin. (1) din C. proc. pen. sentința prin care a fost soluționată o cerere de strămutare nu este supusă niciunei căi de atac, fiind definitivă.

Prin urmare, apelantul A. a declarat apel împotriva unei hotărâri nesusceptibile de a fi atacată cu vreo cale de atac, învestind Înalta Curte cu soluționarea unei căi de atac care nu întrunește cerințele textelor legale menționate și, ca atare, nu este admisibilă potrivit dreptului comun.

Or, recunoașterea unei căi de atac în situații neprevăzute de legea procesuală penală, constituie o încălcare a principiului legalității căilor de atac și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, va respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de apelantul A. împotriva Sentinței penale nr. 65/F din data de 28 aprilie 2021 a Curții de Apel Brașov, secția penală.

În conformitate cu art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga apelantul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Apel declarat împotriva unei hotărâri nesusceptibile de a fi atacată cu vreo cale de atac. Situație inadmisibilă potrivit dreptului comun (NCPP, Constituția României) was last modified: februarie 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.