APADOR-CH solicită modificări legislative urgente în legislaţia electorală

10 iun. 2016
Vizualizari: 655

Despre

  • S-a solicitat renumărarea voturilor în 18 secții de votare din sectorul 1
  • Birou electoral a lăsat situația nelămurită, respingând sesizarea
  • O lege electorală în acord cu principiile societății democratice

APADOR-CH protestează față de modul autosuficient și străin principiilor democratice în care a procedat Biroului Electoral de Circumscripție al Sectorului 1 București, în cazul sesizării formulate de candidata USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, prin care s-a solicitat renumărarea voturilor în 18 secții de votare din sectorul 1.

În cazul de față, ține de bunul-simț comun că nu poate fi o întâmplare faptul că un candidat obține mai puține voturi în secțiile de votare în care nu a avut reprezentanți decât în cele în care a avut reprezentanți. Această anomalie statistică, ce stă la baza sesizării formulate de candidata Clotilde Armand, constituie un indiciu serios de neregularitate și generează, în mod rezonabil suspiciuni cu privire la corectitudinea/exactitatea procesului de numărare a voturilor.

Esențial pentru o societate democratică este ca oamenii să aibă încredere în corectitudinea procedurilor în care sunt implicați și care le afectează viața.

Procesul electoral are o importanță deosebită pentru o societate democratică și de aceea orice entitate publică implicată în acest proces – inclusiv birourile electorale – are obligația de a dispune toate măsurile necesare pentru înlăturarea oricăror suspiciuni ce s-ar putea crea, în mod rezonabil, cu privire la corectitudinea/regularitatea procesului electoral.

În loc de a acționa pentru înlăturarea acestor suspiciuni, respectivul birou electoral a preferat soluția comodă, de a „nu se complica” și de a lăsa situația nelămurită, respingând sesizarea.

APADOR-CH atrage atenția că este nevoie de modificări legislative urgente în legislația electorală, care să nu mai permită sub nicio formă ca suspiciuni vădit întemeiate în legătură cu desfășurarea procesului electoral să fie ignorate de entitățile publice, cu consecința creării unui sentiment de neîncredere în corectitudinea alegerilor.

O lege electorală în acord cu principiile societății democratice nu trebuie să prevadă o procedură încâlcită, restrictivă și excesiv de grăbită, care, din aceste motive, permite ca situații de o inechitate evidentă să poată fi ignorate de entitățile implicate în procesul electoral.

Sursa informației


Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) este o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată în 1990, care acționează pentru protecția drepturilor omului și pentru stabilirea echilibrului atunci când acestea sunt în pericol sau sunt încălcate.

APADOR-CH solicită modificări legislative urgente în legislația electorală was last modified: iunie 9th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: