ANP. Proiect: Instrucțiuni privind modelele de documente specifice asigurării consilierii etice, informării și raportării cu privire la respectarea normelor de conduită și termenele de transmitere a acestora

23 aug. 2021
Vizualizari: 382

Pe site-ul oficial (www.anp.gov.ro), Administrația Națională a Penitenciarelor a supus dezbaterii publice Proiectul de Decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru aprobarea Instrucțiunilor privind modelele de documente specifice asigurării consilierii etice, informării și raportării cu privire la respectarea normelor de conduită și termenele de transmitere a acestora.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise, în scris, pe adresa Administrației Naționale a Penitenciarelor sau la adresa de e-mail: anp-dcean@anp.gov.ro, până la data de 2 septembrie 2021.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. 1 − Se aprobă Instrucțiunile privind modelele de documente specifice asigurării consilierii etice, informării și raportării cu privire la respectarea normelor de conduită și termenele de transmitere a acestora, prevăzute în Anexă, ca parte integrantă a prezentei Decizii.

Art. 2 − Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate vor lua măsuri pentru îndeplinirea dispozițiilor prezentei decizii.

Art. 3 − Prezenta Decizie se publică în Monitorul Oficial al României, partea I.”

ANEXA

Art. 1 − În scopul îndeplinirii atribuțiilor ce revin consilierilor de etică din unitățile sistemului administrației penitenciare, prin prezentele Instrucțiuni se aprobă modelele de documente specifice asigurării consilierii etice, informării și raportării cu privire la respectarea normelor de conduită și termenele de transmitere a acestora, prevăzute în Anexele 1–10.

Art. 2 − Pentru îndeplinirea atribuțiilor legale care le revin, consilierii de etică relaționează intrainstituțional cu toate structurile din cadrul unității în care își desfășoară activitatea și cu directorul unității.

Art. 3 − Pentru a putea dobândi calitatea de consilier de etică, polițistul de penitenciare trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, condițiile prevăzute la art. 25 alin. 6 din Codul de conduită etică al personalului din sistemul administrației penitenciare aprobat prin Decizia Directorului General al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 321/2021. Dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 25 alin. (6) lit. e) – h) se face prin completarea Declarației de integritate, dată pe propria răspundere a polițistului de penitenciare, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 1 la prezentele Instrucțiuni.

Art. 4 − Activitatea consilierului de etică se realizează conform planului tematic anual, prevăzut de art. 33 din Codul de conduită etică al personalului din sistemul administrației penitenciare aprobat prin Decizia Directorului General al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 321/2021, conform modelului din Anexa nr. 2, care este avizat de structura de resurse umane și aprobat de conducătorul unității.

Art. 5 − Modalitatea de acordare a consilierii etice, consultanței și asistenței personalului din instituție:

(1) Consilierul de etică realizează activitatea de consiliere etică, de consultanță și asistență a personalului din instituție, pe baza unei solicitări scrise a acestuia, realizată conform modelului prevăzut în Anexa nr. 3, care se depunde, prin orice mijloc, pentru înregistrare, la secretariatul unității.

(2) De asemenea, consilierea etică se poate desfășura la inițiativa consilierului de etică, atunci când personalul nu i se adresează cu o solicitare, însă din conduita adoptată rezultă nevoia de ameliorare a comportamentului acestuia.

(3) După fiecare ședință de consiliere etică acordată în baza solicitării scrise sau din proprie inițiată, consilierul de etică completează Formularul privind desfășurarea ședinței de consiliere etică, realizat conform modelului prevăzut în Anexa nr. 4.

(5) În termen de 30 de zile de la data înregistrării solicitării scrise, consilierul de etică întreprinde demersurile necesare în vederea realizării unei ședințe de consiliere etică.

(…)”

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect, referatul de aprobare și anexă, vă rugăm să accesați sursa informației.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației

Vezi și ANP. Concurs pentru ocuparea unor funcții publice de ofițer (achiziții publice), din sursă externă, în cadrul Direcției Unitatea de Implementare Proiecte

ANP. Proiect: Instrucțiuni privind modelele de documente specifice asigurării consilierii etice, informării și raportării cu privire la respectarea normelor de conduită și termenele de transmitere a acestora was last modified: august 23rd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.