ANAF. Proiect: OPANAF pentru modificarea Anexei nr. 1 la OPANAF nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creanţelor bugetare reprezentând TVA

6 iul. 2023
Vizualizari: 246

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru modificarea și completarea Anexei nr. 1 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creanțelor bugetare reprezentând TVA datorată de contribuabilii care aplică regimurile speciale prevăzute de art. 314, 315 și 315^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Ordinului:

Art. I – Anexa nr. 1 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creanțelor bugetare reprezentând TVA datorată de contribuabilii care aplică regimurile speciale prevăzute de art. 314, 315 și 315^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 27 din 10 ianuarie 2022, se modifică și se completează după cum urmează:

1. După punctul 16 se introduc două noi puncte, punctele 16^1 și 16^2, cu următorul cuprins:

„16^1. În cazul contribuabilor care utilizează regimurile speciale și care nu au domiciliul fiscal pe teritoriul României, organul fiscal competent procedează la formularea unei cereri de asistență reciprocă la recuperare în conformitate cu prevederile Titlului X – «Aspecte internaționale», Cap III – «Asistență reciprocă în materie de recuperare a creanțelor în baza regulamentelor europene și a Convențiilor internaționale la care România este parte» din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. În cuprinsul cererilor de recuperare transmise autorităților competente din alte state, organul fiscal competent indică contul prevăzut la pct. 2, aplicându-se în mod corespunzător prevederile prezentului capitol”.

„16^2. În cazul contribuabilor care utilizează regimurile speciale și care au domiciliul fiscal pe teritoriul României, organul fiscal competent în administrarea obligațiilor fiscale datorate de aceștia, aplică în mod corespunzător prevederile Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2288/2019 privind procedura de transfer al sumelor recuperate în cadrul asistenței reciproce la recuperare și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare, în vederea efectuării procedurii de transfer a sumelor reprezentând TVA datorată de acești contribuabili”.

2. Punctul 22 se modifică după cum urmează:

„22. În vederea recuperării TVA de plată și a obligațiilor fiscale accesorii aferente de la contribuabilii care utilizează regimurile speciale, organul fiscal competent procedează la formularea unei cereri de asistență reciprocă la recuperare în conformitate cu prevederile Cap. II – «Asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de taxe, impozite, drepturi și alte măsuri» sau Cap. III – «Asistență reciprocă în materie de recuperare a creanțelor în baza regulamentelor europene și a Convențiilor internaționale la care România este parte» ale Titlului X – Aspecte internaționale din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. În cuprinsul cererilor de recuperare transmise autorităților competente din alte state, organul fiscal competent indică contul prevăzut la pct. 2, aplicându-se în mod corespunzător prevederile prezentului capitol”.

Pentru informații suplimentare privind Proiectul și Referatul de aprobare, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și ANAF. Proiect: OPANAF pentru modificarea ordinelor privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale

 

ANAF. Proiect: OPANAF pentru modificarea Anexei nr. 1 la OPANAF nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creanțelor bugetare reprezentând TVA was last modified: iulie 6th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.