Am preluat această practică, am semnat și noi, în Republica Moldova, un astfel de acord între CSM, Consiliul Procurorilor și Uniunea Barourilor din Moldova

1 mart. 2019
Vizualizari: 670

Nicolae Cîrstea: Craiova, 8 februarie 2018, Conferința de Drept penal al afacerilor – suntem împreună cu un membru al delegației din Republica Moldova, dl av. Victor Panțîru. Bine ați revenit la Craiova, dle avocat!

Victor Panțîru: Bine v-am regăsit!

Nicolae Cîrstea: Sper că găsiți lucrurile în bună ordine, de la ultima dumneavoastră vizită, și că inclusiv această conferință poate să contribuie la strângerea legăturilor, la a avea o viziune asupra chestiunilor de drept pe care le vedeți în România și pe care le puteți pune într-o paralelă cu ce se întâmplă în Republica Moldova.

Victor Panțîru: Această conferință nu doar că poate, dar chiar pune asnumite probleme și vreau să constat că problemele noastre – din Republica Moldova și din România – ar fi mai mult sau mai puțin aceleași. Ne întâlnim cu aceleași dificultăți de interpretare a unor instituții nou apărute în dreptul penal – penalul business sau penalul comercial – în momentul în care legiuitorii au înțeles să pună sub responsabilitate inclusiv persoanele juridice, dar, mă rog, este o instituție imperfectă, care urmează să primească ajustări, pentru a răspunde acelor provocări procesuale dar și de ordin conceptual, de răspundere a persoanelor juridice.

Îmi pare bine să regăsesc Craiova pe un început de primăvară – vizita mea a fost în toamna 2018 – și constat că există dinamism în rândul avocaților, datorită dlui decan. Și, mai mult decât atât, avem și un acord semnat între Baroul Chișinău și Baroul Dolj, și acesta este primul fruct al acestui acord. Așteptăm în această primăvară pe dl decan la noi, la Chișinău, pentru anumite evenimente. Și o comunicare, de fapt, care vine să aducă plus-valoare și un schimb de practici pozitive din Republica Moldova și din România, pentru a putea crește împreună spre un viitor mai bun.

Nicolae Cîrstea: Cu ce vă confruntați dumneavoastră, ca avocat, în Republica Moldova, respectiv în Chișinău?

Victor Panțîru: Pentru moment, pentru avocatura din Republica Moldova o provocare ar fi readucerea în albia normalității a relațiilor interprofesionale pe domeniul justiției, și anume, să avem un dialog corect, onest, cu procurorii și judecătorii. Vrem să-i facem să înțeleagă că avocații sunt un element al actului de justiție; nu sunt un accesoriu, să spunem așa, un rău necesar. Avocatul este un bun necesar justiției și vine să ajute, nu să pună piedici. Încercăm să restabilim acest dialog pierdut dintre profesiile juridice, inclusiv prin formarea unor consilii, a unor cercuri de discuții, mese rotunde și sperăm să ne reușească. Am observat că în România există un astfel de parteneriat al profesiilor juridice – avocați, procurori și judecători. Există chiar și o cartă, semnată de CSM, UNBR și Parchet. Am preluat această practică, am semnat și noi, în Republica Moldova, un astfel de acord între CSM, Consiliul Procurorilor și Uniunea Barourilor din Moldova, pe care trebuie să începem să-l aplicăm în practică și să avem un dialog constructiv cu procurorii, pe problemele cu care ne confruntăm.

Nicolae Cîrstea: În România, doctrina de specialitate – fie că vorbim de cărți de specialitate, fie că vorbim de opinii exprimate pe site-urile juridice, este, din punctul meu de vedere, ca om implicat de peste 20 de ani în acest domeniu, extrem de dezvoltată: avem peste 3000 de titluri de carte juridică publicate în România; avem site-uri de specialitate foarte puternice și cu audiență mare. Cum sunt lucrurile din acest punct de vedere în Republică? Aveți instrumente similare la dispoziție? Sau lucrurile sunt la început de drum?

Victor Panțîru: Lucrurile sunt la început de drum și cred că experiența României ar fi o plus-valoare dacă ar trece Prutul, fiindcă se simte lipsa de carte românească de drept. Se simte coagularea practicii Republicii Moldova în careva cărți. Se emit astfel de cărți, cu practică, cu opinii – ele sunt, toate, emise în cadrul unor proiecte, în ediție limitată și ajung doar foarte targetat, la anumite instituții. Să mergi în librării să cumperi cărți care te interesează pe diferite tematici, inclusiv tematici actuale, pe domeniul de colaborare cu Uniunea Europeană, directive, aplicarea directivelor europene în țările membre, precum și cele care se doresc a fi membre – este o lipsă pe care o resimțim. Și, de fapt, cei care au posibilitatea mai vin în România să facă astfel de achiziții de carte. Cei care nu pot, merg la bibliotecă, fiindcă este Biblioteca Publică de Drept în Chișinău și, cât de cât, mai sunt titluri de carte, dar, la fel, mai limitat. Cred că este un domeniu care ar trebui să fie explorat de către edituri, de către site-urile de specialitate.

Nicolae Cîrstea: Vă inspirați din doctrina de specialitate, din site-urile românești, în activitatea dumneavoastră? Sau limitele legislative ale prevederilor legale pun o barieră în acest sens?

Victor Panțîru: Avocații n-ar trebui să aibă limite legislative. Dacă există o problemă în legislație, un avocat trebuie să lupte să o modifice după spiritul legii, după principiile generale de drept. Or, personal am terminat Facultatea la București – Universitatea București, Facultatea de Drept – și toată lumea mă întreabă dacă mi-a venit greu să mă încadrez în Republica Moldova. Nu, nu este greu, fiindcă scheletul de drept este același. Nu că ar fi o diferență conceptuală diferită. Și, mă rog, unde nu știi, deschizi o carte, răsfoiești și te educi.

Nicolae Cîrstea: Dle avocat, vă mulțumesc mult. Iată, am descoperit că am fost și colegi – eu am terminat tot Universitatea București, Facultatea de Drept. Sper să ne revedem și cu alte prilejuri aici, în România, sau chiar la Chișinău.

Victor Panțîru: Sunt sigur că o să ne revedem. Nu există o altă cale.

Am preluat această practică, am semnat și noi, în Republica Moldova, un astfel de acord între CSM, Consiliul Procurorilor și Uniunea Barourilor din Moldova was last modified: martie 1st, 2019 by Victor Panțîru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice