Adoptarea Regulilor de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (Decizia CCIR nr. 27/2017)

4 ian. 2018
Vizualizari: 3801
Anexa nr. 2 la Regulile de procedură arbitrală

 

ARBITRUL DE URGENȚĂ

Art. 1 („Arbitrul de urgență”) stabilește faptul că orice parte are dreptul de a solicita numirea unui arbitru de urgență privind măsurile provizorii sau asigurătorii solicitate conform prevederilor art. 40 din reguli conform cărora cererile privind dispunerea unor măsuri provizorii sau asigurătorii, depuse înainte de începerea procedurii de arbitraj sau înainte ca dosarul cauzei să fie înaintat tribunalului arbitral, vor fi soluționate de către un arbitru de urgență, potrivit procedurii prevăzute în anexa nr. 2.

Atribuțiile arbitrului de urgență încetează la momentul constituirii tribunalului arbitral sau în condițiile art. 9 pct. 3, 4 și 5, mai jos menționate.

Art. 2 („Solicitarea numirii unui arbitru de urgență”) dispune că solicitarea numirii unui arbitru de urgență va include:

a) elementele prevăzute la art. 10 a), b) și d) din reguli;

b) o scurtă prezentare a disputei;

c) indicarea măsurii provizorii sau asigurătorii solicitate și a motivelor care justifică urgența măsurii;

d) observațiile sale sau prezentarea convențiilor existente între părți cu privire la locul de desfășurare a procedurilor de urgență, dreptul aplicabil și limba arbitrajului;

e) dovada plății costurilor procedurii de urgență prevăzute de Normele privind taxele și cheltuielile arbitrale;

f) înscrisuri sau informații care contribuie la examinarea eficientă a cererii de luare a măsurilor provizorii sau asigurătorii.

Art. 3 („Notificarea părții adverse”) prevede faptul că după primirea cererii de numire a unui arbitru de urgență, Secretariatul Curții va trimite cererea și celeilalte părți.

Art. 4 („Numirea arbitrului de urgență”) stabilește faptul că președintele Curții va numi un arbitru de urgență în termen de 48 de ore de la primirea cererii de numire a acestuia de către Secretariatul Curții.

Cererea va fi respinsă dacă președintele Curții constată lipsa evidentă a competenței Curții de Arbitraj.

Prevederile art. 21-23 din reguli sunt aplicabile. O cerere de recuzare poate fi făcută numai în 24 de ore de la momentul în care motivele de recuzare au devenit cunoscute părții.

Toate părțile trebuie să aibă posibilitatea de a transmite în scris observațiile lor cu privire la cererea de recuzare.

Un arbitru de urgență nu poate fi membru al unui tribunal arbitral ce se va constitui în legătură cu disputa, în afara cazului în care părțile convin altfel.

În art. 5 („Locul desfășurării procedurilor de urgență”) se dispune faptul că locul desfășurării procedurilor va fi cel convenit de părți ca loc al arbitrajului. Dacă locul arbitrajului nu a fost convenit de părți, arbitrul de urgență va stabili locul de desfășurare a procedurilor de urgență.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 6 („Sesizarea arbitrului de urgență”) prevede faptul că de îndată ce arbitrul de urgență a fost numit, Secretariatul îl va informa și îi va transmite dosarul.

Conform art. 7 („Desfășurarea procedurii de urgență”), în două zile de la desemnarea arbitrului de urgență, acesta va stabili un calendar procedural provizoriu, pronunțându-se și cu privire la necesitatea depunerii unei cauțiuni, precum și cu privire la termenul în care partea împotriva căreia se solicită măsura provizorie sau asigurătorie poate prezenta răspunsul său la cerere.

În art. 8 („Încheierea cu privire la măsurile provizorii sau asigurătorii”) se dispune că orice încheiere asupra măsurilor provizorii sau asigurătorii va fi emisă nu mai târziu de 10 zile de la data la care numirea a fost comunicată arbitrului de urgență conform art. 6. Președintele Curții va putea prelungi acest termen la solicitarea motivată a arbitrului de urgență.

Orice încheiere asupra măsurilor provizorii sau asigurătorii va conține elementele prevăzute de art. 27 din reguli.

Secretariatul Curții va trimite de îndată o copie a încheierii fiecărei părți.

Art. 9 („Efectul obligatoriu al încheierii”) prevede că încheierea va fi obligatorie pentru părți odată ce a fost pronunțată.

Încheierea poate fi modificată sau revocată de către arbitrul de urgență la cererea motivată a unei părți.

Prin acordul de a se supune arbitrajului conform regulilor, părțile se obligă să respecte fără întârziere orice încheiere privind măsurile provizorii sau asigurătorii dispuse de către arbitrul de urgență.

Încheierea nu mai produce efecte dacă:

1. arbitrul de urgență sau tribunalul arbitral decide astfel;

2. tribunalul arbitral pronunță o sentință arbitrală;

3. arbitrajul nu începe în termen de 30 de zile de la data emiterii încheierii;

4. nu este constituit tribunalul arbitral sau costurile procedurii prevăzute de respectiva anexă nu sunt plătite în 90 de zile de la data emiterii încheierii;

5. reclamantul a renunțat la judecarea cererii de arbitrare;.

Tribunalul arbitral nu este ținut de încheierea sau considerentele unui arbitru de urgență și poate modifica sau anula măsurile provizorii sau asigurătorii luate de arbitrul de urgență.

La cererea unei părți, taxa arbitrală aferentă procedurii prevăzute de respectiva anexă poate fi alocată în conformitate cu prevederile art. 51 din reguli, odată cu pronunțarea sentinței arbitrale finale.

 

Anexa nr. 3 la Regulile de procedură arbitrală

 

DECLARAȚIA
de acceptare, independență, imparțialitate și disponibilitate

Doamna/Domnul . . . . . . . . . .de profesie . . . . . . . . . . înscris/neînscris pe Lista de arbitri a Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (denumită, în continuare, Curtea de Arbitraj), declar următoarele:

1. Acceptare/Refuz de a îndeplini misiunea de arbitru

□ Accept să fac parte din tribunalul arbitral ce va soluționa litigiul ce formează obiectul Dosarului nr. . . . . . . . . . ./ . . . . . . . . . ., în calitate de arbitru/supraarbitru.

□ Refuz să fac parte din tribunalul arbitral ce va soluționa litigiul ce formează obiectul Dosarului nr. . . . . . . . . . ./ . . . . . . . . . . (în acest caz, se va proceda numai la semnarea și datarea prezentei declarații).

2. Respectarea Regulilor de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj

□ Am luat cunoștință de prevederile Regulilor de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj și înțeleg să le respect cu strictețe.

3. Independență și imparțialitate:

□ Nu mă aflu în niciuna din cauzele de incompatibilitate prevăzute de art. 22 din Regulile de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj, de natură a pune la îndoială independența și imparțialitatea mea.

□ Consider că pot să îmi îndeplinesc misiunea de arbitru în mod independent și cu imparțialitate, dar înțeleg să declar următoarele împrejurări:

. . . . . . . . . .

4. Disponibilitate:

□ Confirm, pe baza informațiilor pe care le dețin în acest moment, că sunt în măsură să dedic timpul necesar desfășurării și finalizării procedurii arbitrale în timpul afectat acesteia potrivit Regulilor de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj.

Semnătura . . . . . . . .Data . . . . . . . . . .
Adoptarea Regulilor de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (Decizia CCIR nr. 27/2017) was last modified: ianuarie 4th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.