Adoptarea Regulilor de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (Decizia CCIR nr. 27/2017)

4 ian. 2018
Vizualizari: 3802

Art. 47 („Efectele sentinței”) prevede faptul că sentința arbitrală este definitivă și obligatorie. Ea se aduce la îndeplinire de bunăvoie de partea împotriva căreia s-a pronunțat, de îndată sau în termenul arătat în sentința arbitrală.

Asistentul arbitral are obligația de a comunica sentința către părți în termen de 3 zile de la data semnării de către arbitri.

Sentința arbitrală comunicată părților are efectele unei hotărâri judecătorești definitive.

Sentința arbitrală constituie titlu executoriu și se execută silit, potrivit dispozițiilor Codului de procedură civilă.

Prin acordul lor de a soluționa litigiul arbitral în conformitate cu aceste reguli, părțile se angajează să pună de îndată în aplicare dispozițiile hotărârii arbitrale.

Sentința arbitrală poate fi desființată numai prin acțiunea în anulare, pentru motivele expres și limitativ prevăzute de Codul de procedură civilă.

Art. 48 („Îndreptarea și lămurirea hotărârilor arbitrale”) stabilește faptul că erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea și susținerile părților sau cele de calcul, precum și orice alte erori materiale din sentința arbitrală ori din încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părți, formulată în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii arbitrale.

În cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înțelesul, întinderea și aplicarea dispozitivului sentinței arbitrale ori aceasta cuprinde dispoziții potrivnice, oricare dintre părți poate cere tribunalului arbitral care a pronunțat sentința să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispozițiile potrivnice, în termen de 15 zile de la data comunicării sentinței.

În cazul în care tribunalul arbitral consideră că solicitarea de corectare a erorilor materiale sau de lămurire a hotărârii arbitrale este justificată, acesta va efectua corecturile solicitate sau va oferi lămuririle solicitate în termen de 30 de zile de la primirea cererii.

Tribunalul arbitral va putea corecta orice eroare de tipul celor la care se face referire în dispozițiile inițiale ale acestui articol din oficiu în termen de 30 de zile de la data pronunțării hotărârii arbitrale.

Orice îndreptare a unei erori materiale sau lămurire a unei hotărâri arbitrale se va întocmi în forma prevăzută pentru sentința arbitrală, se va atașa la sentință făcând corp comun cu aceasta, atât în dosarul litigiului arbitral, cât și în dosarul de hotărâri al Curții de Arbitraj și va fi comunicată părților.

Dispozițiile acestui articol se aplică în mod corespunzător și pentru îndreptarea și lămurirea încheierilor.

Art. 49 („Completarea hotărârilor arbitrale”) prevede faptul că dacă prin sentința dată tribunalul arbitral a omis să se pronunțe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, oricare dintre părți poate cere completarea sentinței în termen de 15 zile de la data comunicării ei, cu transmiterea unei notificări către cealaltă parte.

Dispozițiile acestui articol se aplică și în cazul când tribunalul arbitral a omis să se pronunțe asupra cererilor martorilor, experților, traducătorilor, interpreților sau apărătorilor, cu privire la drepturile lor.

Tribunalul arbitral va soluționa cererea de urgență, cu citarea părților, prin sentință arbitrală separată.

Sentința de completare se va întocmi în forma prevăzută pentru sentința arbitrală, se va atașa la sentință făcând corp comun cu aceasta, atât în dosarul litigiului, cât și în dosarul de hotărâri al Curții de Arbitraj, și va fi comunicată părților.

Dispozițiile acestui articol se aplică în mod corespunzător și pentru completarea încheierilor.

Conform art. 50 („Cheltuielile arbitrale”), cheltuielile arbitrale includ taxa de înregistrare, taxa arbitrală, care este formată din taxa administrativă și onorariile arbitrilor, cheltuielile de administrare a probelor, de traducere a actelor și a dezbaterilor, onorariile avocaților, ale experților și consilierilor, cheltuielile de deplasare a părților, arbitrilor, martorilor, experților și consilierilor și alte cheltuieli legate de soluționarea litigiului arbitral.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Taxa de înregistrare și taxa arbitrală remunerează serviciile prestate de Curtea de Arbitraj în organizarea și desfășurarea arbitrajului. Taxa de înregistrare nu se restituie în nicio împrejurare.

Cuantumul onorariilor arbitrilor stabilite în Normele privind taxele și cheltuielile arbitrale se aplică pentru un singur arbitru.

Cheltuielile arbitrale se stabilesc și se plătesc conform Normelor privind taxele și cheltuielile arbitrale.

Potrivit art. 51 („Alocarea cheltuielilor arbitrale”), cu excepția cazului în care părțile au stabilit altfel, tribunalul arbitral, la solicitarea uneia dintre părți, va dispune în sentința arbitrală plata de către una dintre părți a oricăror costuri rezonabile suportate de cealaltă parte, inclusiv costurile cu reprezentarea în fața tribunalului arbitral, luând în considerare modalitatea de soluționare a cauzei, modul în care fiecare dintre părți a contribuit la asigurarea eficienței și a celerității în desfășurarea procedurii și orice alte circumstanțe relevante.

 

Cap. V („Dispoziții finale”)

 

Art. 52 („Completarea regulilor”) stabilește faptul că respectivele reguli se completează cu prevederile Codului de procedură civilă.

În art. 53 („Răspunderea arbitrilor”) se dispune faptul că nici Curtea de Arbitraj, nici arbitrii, asistentul arbitral și niciunul dintre experții desemnați de tribunalul arbitral nu vor fi răspunzători în fața niciuneia dintre părți pentru nicio acțiune sau omisiune în legătură cu procedura arbitrală, cu excepția cazului în care acțiunea sau omisiunea respectivă se datorează conduitei ilicite intenționate sau neglijenței grave a acestora.

Art. 54 („Anexele”) prevede faptul că anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din respectivele reguli.

Redăm  în continuare conținutul respectivelor anexe.

 

Anexa nr. 1 la Regulile de procedură arbitrală

 

A. CLAUZA COMPROMISORIE STANDARD 

„Orice litigiu decurgând din sau în legătură cu prezentul contract, inclusiv referitor la încheierea, nulitatea, interpretarea, executarea sau desființarea acestuia, va fi soluționat definitiv prin arbitraj organizat de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în conformitate cu Regulile de procedură arbitrală ale acesteia. Hotărârea arbitrală va fi definitivă, obligatorie și executorie”.

Adăugiri recomandate:

Tribunalul arbitral va fi format din [… se va insera opțiunea părților pentru trei arbitri/un arbitru unic, precum și modalitatea lor de desemnare].

Locul arbitrajului va fi [ se va insera țara/ localitatea…].

Limba arbitrajului va fi [… se va insera limba aleasă de părți].

Cauza va fi guvernată de normele de drept substanțial din [… se va insera].

Sau

Tribunalul arbitral va judeca litigiul în echitate (ex æquo et bono) sau ca amiable compositeur.

B. FORMA DE COMPROMIS STANDARD

Subsemnații:

1. . . . . . . . . . . (nume/denumire; numele reprezentanților legali sau convenționali; domiciliu/sediu; număr de înmatriculare la Registrul Comerțului; număr de telefon, telex, fax, adresa poștei electronice și alte elemente de identificare, după caz), denumită în continuare partea 1, și

2. (aceleași date), denumită în continuare partea 2, constatăm că între noi a intervenit un litigiu izvorât din Contractul nr. . . . . . . . . . . din data de . . . . . . . . . ., litigiu având următorul obiect:

Partea 1 pretinde că . . . . . . . . . . (expunerea pe scurt a pretențiilor).

Partea 2 susține că . . . . . . . . . . (expunerea pe scurt a obiecțiilor).

Subsemnații convenim ca acest litigiu să fie soluționat prin arbitraj, organizat de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în conformitate cu Regulile de procedură arbitrală ale acesteia. Hotărârea arbitrală pronunțată în acest litigiu este definitivă, obligatorie și executorie.

Părțile mai pot adăuga, la opțiunea lor, următoarele mențiuni:

1. „Tribunalul arbitral va fi compus din dna/dl . . . . . . . . . . în calitate de arbitru unic”.

Sau

„Tribunalul arbitral va fi compus dintr-un arbitru unic numit de Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României”.

Sau

„Tribunalul arbitral va fi compus din trei membri: dna/dl . . . . . . . . . . arbitru desemnat de partea 1 și dna/dl . . . . . . . . . . arbitru desemnat de partea 2. Cei doi arbitri vor alege un supraarbitru, în termenul și condițiile prevăzute de Regulile de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României” (variantă: „Supraarbitrul va fi desemnat de Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României”).

Sau

„Tribunalul arbitral va fi compus conform acestor Reguli de procedură arbitrală”.

2. „Tribunalul arbitral va judeca litigiul în drept, cu aplicarea legii române/normelor de drept substanțial din [… se va insera]”.

Sau

„Tribunalul arbitral va judeca litigiul în echitate (ex æquo et bono) sau ca amiable compositeur”.

3. „Locul arbitrajului este la . . . . . . . . . . (dacă se stabilește alt loc decât sediul Curții de Arbitraj)”.

4. „Tribunalul arbitral va pronunța hotărârea în termen de . . . . . . . . . . luni (în situația în care părțile convin să stabilească un termen mai mare sau mai mic de 6 luni, prevăzut de Regulile de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României)”.

Încheiat în dublu exemplar la . . . . . . . . . ., astăzi . . . . . . . . . . .

Semnătura părții 1, Semnătura părții 2,

Adoptarea Regulilor de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (Decizia CCIR nr. 27/2017) was last modified: ianuarie 4th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.