Achiesarea. Renunţarea unei părţi la calea de atac pe care o putea folosi ori pe care a exercitat-o deja împotriva tuturor sau a anumitor soluţii dintr-o hotărâre (NCPC)

16 apr. 2021
Vizualizari: 1570
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 604/2020

NCPC: art. 463 alin. (1), art. 464 alin. (1)

Potrivit art. 463 alin. (1) C. proc. civ., „achiesarea la hotărâre reprezintă renunțarea unei părți la calea de atac pe care o putea folosi ori pe care a exercitat-o deja împotriva tuturor sau a anumitor soluții din respectiva hotărâre”.

Conform art. 464 alin. (1) C. proc. civ., „achiesarea poate fi expresă sau tacită, totală ori parțială”, iar potrivit art. 464 alin. (3) din același act normativ, „achiesarea tacită poate fi dedusă numai din acte sau fapte precise și concordante care exprimă intenția certă a părții de a-și da adeziunea la hotărâre”.

În aplicarea acestor texte de lege, Înalta Curte constată că recurenta-pârâtă a depus la dosar cerere de renunțare la judecata recursului și de exonerare a sa de la plata cheltuielilor de judecată la care a fost obligată în etapele procesuale anterioare având în vedere că l-a repus pe intimatul-reclamant în graficul de rambursare a creditului.

Instanța supremă apreciază că demersul recurentei-pârâte de a-l repune pe intimatul-reclamant în graficul de rambursare a creditului echivalează cu executarea deciziei recurate.

Or, executarea deciziei recurate, dublată de o cerere renunțare la judecata recursului, care însă nu îndeplinește cerința formei autentice impusă de art. 464 alin. (2) C. proc. civ., reprezintă o faptă precisă și concordantă care exprimă intenția certă a părții de a-și da adeziunea la hotărâre.

Prin urmare, executarea hotărârii recurate, în sensul repunerii intimatului-reclamant în graficul de rambursare a creditului, echivalează cu achiesarea tacită la hotărârea recurată, conform art. 464 alin. (3) C. proc. civ.

Cum achiesarea tacită la hotârârea recurată are ca efect menținerea dispozițiilor sale, inclusiv a celor referitoare la plata cheltuielilor de judecată, rezultă că nu poate fi dispusă exonerarea recurentei-pârâte de la plata cheltuielilor de judecată la care a fost obligată în etapele procesuale anteriore.

Pentru aceste motive, în temeiul art. 463 alin. (1), raportat la art. 464 alin. (3) C. proc. civ., Înalta Curte va lua act de renunțarea la judecata recursului declarat de recurenta-pârâtă împotriva deciziei instanței de apel.

Sursa informației: www.scj.ro.

Achiesarea. Renunțarea unei părți la calea de atac pe care o putea folosi ori pe care a exercitat-o deja împotriva tuturor sau a anumitor soluții dintr-o hotărâre (NCPC) was last modified: aprilie 15th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.