Aniversare [CUM A FOST] [UPDATE: Interviu - Cătălin Dascăl, Președintele UNPIR - Filiala București] Zilele UNPIR Filiala Bucureşti. Conferința aniversară „20 de ani de profesionalism în profesie”

1384       0

În perioada 21-23 februarie a avut loc Conferința Aniversară „UNPIR Filiala București – 20 de ani de profesionalism în profesie”. Conferința s-a desfășurat la Sinaia, la Hotelul Mara, și a reunit profesioniști ai insolvenței, reprezentanți ai profesiilor liberale conexe – avocați, experți contabili, precum și magistrați, membri ai mediului academic și reprezentanți ai Parlamentului României și ai altor instituții ale statului.

 

Conferința a debutat în după amiaza zilei de vineri, 21 februarie 2020, cu un cuvânt în deschidere și alocuțiuni din partea organizatorilor și a invitaților.

 

Evenimentul a fost onorat și de participarea Președintelui Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, deputat Sorin Lazăr.

 

Seminarul de pregătire profesională din cursul aceleiași după amieze a fost moderat de av. drd. Cătălin Andrei Dascăl – președintele UNPIR Filiala București.

Prof. univ. dr. Augustin Fuerea, formator INPPI, s-a referit la aplicarea Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal de către practicienii ȋn insolvență, iar dr. Nicoleta Țăndăreanu a adus în discuție aspectele controversate privind aplicarea dispozițiilor art. 75 din Legea nr. 85/2014.

 

Seara a fost încheiată de o sesiune dinamică de întrebări și răspunsuri, urmate de concluzii.

Prima parte a zilei de sâmbătă, 22 februarie 2020, a reunit asistența pentru un seminar de pregătire profesională moderat de av. Simona Maria Miloș – Președinte INPPI.

Au susținut prezentări urmărite cu interes specialiști recunoscuți în domeniu:

 

Conf. univ. dr. Carmen Pălăcean – Universitatea Titu Maiorescu – Procedura de insolvență prin lichidarea activelor debitorului persoană fizică. Întocmirea tabelelor de creanță. Reglementări cuprinse în Legea nr. 151/2015, comparativ cu cele din Legea nr. 85/2014

 

Asist. univ. dr. Adrian HărătauUnele reflecții privind insolvența și bancruta frauduloasă

 

A urmat sesiunea de amiază a seminarului, moderată av. drdCătălin Andrei Dascăl – președinte al UNPIR Filiala București.

 

Au fost abordate alte probleme de interes stringent pentru participanți:

 

Prof. univ. dr. Marian Săcărin – ASE București – Provocări privind contabilitatea contractelor de leasing

 

Av. Stan Tȋrnoveanu – Prim-Vicepreședinte UNPIR – Denunțarea contractelor pentru cauza legală a deschiderii procedurii insolvenței. Principalele efecte cu privire la contractele încheiate de debitorul aflat în insolvență

 

Av. dr. Andreea DeliDiaconescu – Consiliul de Conducere al INPPI – Elemente de drept privat internațional ȋn insolvență

 

În aceeași zi, seara, începând cu ora 18.00, a avut loc și Gala „UNPIR Filiala București –20 de ani de Profesionalism ȋn Profesie”, deschisă de discursuri ale distinșilor invitați și membri ai UNPIR.

În cadrul ceremoniei, au rostit discursuri reprezentanții conducerii UNPIR (Nic Bălan – Președinte, Stan Tîrnoveanu – Prim-Vicepreședinte, Anca Sîrbu – Vicepreședinte și Florin Dragomir – Vicepreședinte), Simona Miloș – Președinte, INPPI și lect. dr. Bucur Bogdan – SNSPA, Facultatea de Științe Politice.

Cei prezenți la Gală au avut prilejul să aplaude la scenă deschisă decernarea plachetelor aniversare ”20 de ani UNPIR București” unor distinse personalități și colaboratori ai organizației:

Prof. univ. dr. Iosif Urs – Președinte al Consiliului de Administrație al Universității Titu Maiorescu

Prof. univ. dr. Smaranda Angheni – Rectorul Universității Titu Maiorescu

Conf. univ. dr. Vasile Nemeș –   Facultatea de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu, membru în Consiliul Științific al INPPI

Nicoleta Mirela Năstăsie – judecător sindic, Secția a VII-a Civilă, Tribunalul București

Mariana Moncea – judecător sindic, Secția a VII-a civilă, Tribunalul București

Mirela Călugareanu – Secretar General ANAF (pentru Președinte ANAF), reprezentată de Toma-Bogdan Costreie

Mirela Iovu – Președinte Asociația Consilierilor Juridici din Domeniul Financiar Bancar

Aurel Andrei – președinte CECCAR filiala București

Valentina Mitran – Secretar de Stat, vicepreședinte ANPC

Dorin Ciobanu – președinte ALARM, Republica Moldova

Dr. Nicoleta Țăndăreanu – Formator INM, membru în Consiliul Științific al INPPI

Conf. univ. dr. Manuela Tăbăraș – Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu

Prof. univ. dr. Augustin Fuerea – Universitatea București, Facultatea de Drept

Asist. univ. dr. Adrian Hărătău – Facultatea de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu

Liana Stănescu – plachetă comemorativă acordată fondatorului UNPIR, Arin Stănescu

Zilele UNPIR Filiala București. Conferința aniversară „20 de ani de profesionalism în profesie”


UPDATE: Interviu – Cătălin Dascăl, Președintele UNPIR – Filiala București

 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Cătălin Dascăl, președinte UNPIR filiala București. Dle Dascăl, motivul sau pretextul întâlnirii noastre de astăzi îl constituie o frumoasă aniversare, pe care o sărbătoriți chiar în acest weekend. Dați-ne câteva detalii, vă rugăm.

Cătălin Dascăl: Bună ziua, mă bucur să ne revedem. Da, este adevărat, în această săptămână, mai precis în acest week-end, 21-23 februarie, aniversăm, puțin în avans, 20 de ani de la înființarea UNPIR filiala București. Data exactă este 15 aprilie 2000, 2020 – 20 de ani, însă luna aprilie fiind o lună aglomerată din punct de vedere profesional, am ales să organizăm această gală, această conferință aniversară puțin în avans, în 21-23 februarie. Și e o bucurie să avem acest eveniment, să vă avem aproape – pentru că veți fi prezenți – pe 21-23 februarie și sper ca toate lucrurile organizate – pentru că s-a muncit mult – și pregătite de noi la nivelul Filialei București să fie pe măsura așteptărilor invitaților și participanților la această conferință aniversară.

Nicolae Cîrstea: Ne puteți dezvălui câteva dintre aspectele organizatorice, dintre invitați, care sunt câteva date din program, poate?

Cătălin Dascăl: N-aș vrea să spun foarte multe, pentru că ne-am propus să fie mai multe surprize. Avem foarte mulți invitați, avem foarte mulți participanți, este o bucurie pentru noi, ne doborâm record după record, primul fiind înregistrat chiar împreună, la fel, cu Universul Juridic… Dacă-ți aduci aminte când am organizat acea conferință GDPR și, doar cu participarea unei singure filiale, am avut, dacă-mi aduc aminte bine, 134 sau 137 de participanți la un seminar de pregătire profesională. De data asta ne depășim propriul record și cred că o să avem puțin peste 180 de participanți într-o conferință organizată doar de o singură filială – Filiala București. Programul se va desfășura pe cele trei zile, mai precis vor fi două zile – 21 și 22 februarie, vineri și sâmbătă. Vom debuta vineri în jurul orelor 17, cu deschiderea conferinței prilejuite de această conferință aniversară, unde vom avea alocuțiuni din partea organizatorilor – consiliul de conducere al Filialei București –, cât și a invitaților. Și, pentru că nicio conferință, indiferent că este aniversară și dorim să fie într-un mediu elegant și mai relaxat, dar nici unei conferințe organizate de București – ca și celelalte conferințe ale colegilor noștri din țară sau ale UNPIR – nu sunt niciodată lipsite și de un seminar de pregătire profesională. Vom continua seara de vineri cu un seminar de pregătire profesională integrat în această conferință; vom avea doi lectori pentru seara de vineri. Vom relua apoi, în dimineața de sâmbătă, în prima parte a zilei, până spre după-amiază, nu foarte târziu, seminarul de pregătire profesională. Avem opt lectori care vor ține cursuri, va fi un seminar bogat și concentrat în același timp, după care vom continua conferința cu Gala UNPIR 20 de ani, începând cu ora 18. Am căutat destul de mult și am dat și un motto acestei aniversări – i-am spus „20 de ani de profesionalism în profesie” – și, practic, așa debutăm seara de sâmbătă, cu această gală, „UNPIR Filiala București, 20 de ani de profesionalism în profesie” – unde sper să fie suficiente cele aprox. două ore pe care le-am dedicat alocuțiunilor din partea membrilor și, mai cu seamă, a invitaților, pentru că avem peste 20 de invitați. N-aș vrea să stric surprizele, sunt din toate domeniile – din alte corpuri profesionale care reprezintă profesiile liberale, cadre universitare foarte multe, mereu am încercat să fim aproape de mediul universitar, pentru că pregătirea noastră, practic, nu poate să fie desăvârșită dacă nu are în spate și acel mediu universitar și scolastic. Sunt invitați din comisiile din parlament care au legătură cu ceea ce înseamnă profesia noastră; din partea ANAF… Sunt mulți invitați și multe surprize din punct de vedere organizatoric.

Nicolae Cîrstea: Putem evoca câteva momente importante din acești 20 de ani pe care îi aniversează Filiala București?

Cătălin Dascăl: Sunt multe. Am spus, printre altele, una dintre surprize – există un cuvânt înainte la o broșură, o să vedeți cu toții vineri, la deschiderea conferinței –, eu am fost contemporan timp de 19 ani, activez în profesie din 2001. Evident că profesia a escaladat într-un ritm alert în cei 20 de ani de la înființare, pentru că nu a avut încotro, până la urmă, a trebuit să se alinieze cu ceea ce înseamnă și evoluția alertă în economie, ceea ce a avut impact asupra cadrului legislativ. Noi suntem sub imperiul a trei legi: Legea 64/1995 și cele două legi 85. Interesant este că în cei 20 de ani – nu știu dacă e bine sau rău –, dar putem să spunem că încă mai avem dosare pe Legea 64/1995; nu multe, dar mai există astfel de dosare. Profesia a evoluat teribil, și ca număr de membri, și ca număr de dosare și, evident, din punct de vedere calitativ al actului pe care noi, în calitate de parteneri ai justiției, îl făptuim în proceduri. Poate că această evoluție oarecum alertă a fost determinată și de contextul economic global, criza declanșată în 2007, resimțită în Europa și în România în a doua parte a lui 2008 și ulterior – lucrurile astea au accelerat. Din perspectiva insolvenței însă, vedem astăzi că încep să decelereze, ca și criza economică, pentru că, dacă ne uităm la statistici, în 2010, deci imediat după criza din 2008, era undeva în jurul a 28-29000 de dosare de insolvență noi anual, pe când la nivelul lui 2017-2018 a scăzut sub 10000 de dosare noi de insolvență, ceea ce înseamnă că mediul economic s-a așezat, astfel încât aceste insolvențe sunt gestionate de către noi, în calitate de practicieni și profesioniști ai acestei bresle, și în cadrul profesiei, dar și în afara profesiei. Ceea ce înseamnă că educația economică și antreprenorială a făcut ca multe dintre companii să încerce să apeleze și la proceduri de pre-insolvență, iar aici nu mă refer la cele instituționale – concordat… în a-și așeza afacerea, cu sfaturi din partea unor profesioniști, atunci când, într-adevăr, au avut semnale că afacerea lor nu mai funcționează la fel de bine cum funcționa sau anumite conjuncturi externe creează impas în această activitate.

Nicolae Cîrstea: Câteva persoane sau personalități care au marcat acești 20 de ani pentru Filiala București?

Cătălin Dascăl: Sunt multe personalități. Evident că discutăm de toți președinții UNPIR, pentru că toți președinții au fost membri ai filialei București, începând cu dl președinte Emilian Radu, și astăzi președinte de onoare; evident, cu regretatul Arin Stănescu, un factor extrem de important în dezvoltarea corpului profesional și acum, în ultimii patru ani, cu dl președinte Nic Bălan. Toți acești membri ai Filialei București au ajuns și au fost conducătorii uniunii la nivel național, punându-și amprenta în dezvoltarea profesiei. Sunt și mulți alți membri, evident, pentru că, până la urmă – am spus-o tot timpul –, un corp profesional se face remarcat prin membrii lui, nu numai prin organele de conducere. Și eu spun că, într-o foarte bună mare parte, avem membri în cadrul profesiei noastre care știu să gestioneze bine și sunt cu adevărat profesioniști. De-aia am și intitulat „20 de ani de profesionalism în profesie”, aici nearogându-mi doar pentru membrii din București, evident. E vorba de profesia de practician în insolvență în general.

Nicolae Cîrstea: Care sunt problemele cu care se confruntă în ultima perioadă membrii filialei București?

Cătălin Dascăl: Membrii filialei București se confruntă cu aceleași probleme cu care se confruntă toți membrii UNPIR. Evident, cea mai recentă problemă a fost Ordonanța 88, cu acele popriri pe conturi de insolvență și acele executări individuale, în contra principiului colectivității. Poate impactul nu a fost atât de puternic pe cât se credea, a dat mai mult de furcă și mai mult de muncă în a încerca să se anihileze aceste măsuri individuale, pentru că nu era considerat ca nefiind în acord cu dispozițiile Legii 85 și cu principiile, practic, procedurii de insolvență, atât de la noi, cât și din Europa. Și de ce spun că nu au fost neapărat probleme, ci mai mult provocări – pentru că nu s-a întâmplat… cele mai multe dosare, mai sunt încă pe rol, s-au finalizat în sensul în care aceste măsuri de executare silită au fost anulate. Alte provocări constante ale profesiei, evident că sunt cele determinate de cum funcționează economia. Pentru că, dacă economia nu funcționează și nu sunt investitori, atunci procedurile de insolvență stagnează. Pentru că este greu să reinserezi în circuitul civil atât agentul economic, cât și activele din cadrul agentului economic.

Am avut în această perioadă split-ul TVA. La început a fost, la fel, o provocare. A îngreunat o perioadă procedurile, însă până la urmă cu toții ne-am adaptat, a funcționat, funcționează, astăzi nu mai funcționează că nu-l mai avem, dar… Provocări sunt tot timpul, ca în orice profesie. Dar încercăm să ne adaptăm.

Nicolae Cîrstea: Aspectele legate de Legea spălării banilor au fost clarificate? Ați primit sprijinul Oficiului, știu că au fost și o serie de întâlniri…

Cătălin Dascăl: După cum bine știm, s-a demarat în acest proiect noua lege a spălării banilor, împreună cu Universul Juridic, unde și noi, alături de alte profesii liberale, am fost parteneri în organizarea unei conferințe, seminar de pregătire profesională ca să putem fi pregătiți, iar separat de asta, la nivelul uniunii au fost discuții cu reprezentanții Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor. Lucrurile au fost într-un sens pozitiv, un dialog deschis și nu sunt probleme la acest moment. Implementările Legii insolvenței și obligativitatea în ceea ce privește a ne supune spălării banilor nu afectează în mod real activitatea procedurii de insolvență. Pentru că toate informările pe care nu trebuie să le furnizăm sunt în baza legii, și atunci nu suntem în mod direct extrem de afectați de această lege și, oricum, avem sprijinul unui dialog deschis, așa cum spuneam, cu reprezentanții Oficiului [pentru combaterea] Spălării Banilor, pentru a colabora. În esență, oricum, asta este activitatea noastră și noi preluăm o societate și încercăm să identificăm dacă în interiorul respectivei societăți au fost operațiuni nu tocmai legale, pentru că activitatea noastră vine, evident, în sprijinul creditorilor care au de recuperat. Și orice demers este binevenit în sensul ăsta.

Nicolae Cîrstea: Din punct de vedere legislativ, așteptați ceva modificări legislative, legi noi care vor avea impact în profesie?

Cătălin Dascăl: Așteptăm în principal o măsură reparatorie, în ceea ce privește anumite texte din Ordonanța 88, nu în integralitate. Și asta am spus tot timpul, noi suntem un partener inclusiv al ANAF, pentru că ANAF este unul dintre principalii creditori în procedurile noastre și interesul nostru este ca ANAF să recupereze bani din proceduri, și asta să fie o sursă la bugetul de stat, însă toate aceste demersuri, aceste operațiuni de recuperare trebuie să fie într-un echilibru. Unele măsuri, cum a fost această executare individuală a Ordonanței 88 încearcă să creeze un dezechilibru – ceea ce nu este în regulă – și sunt convins că lucrurile astea vor fi reparate în viitor. Modificarea legii este, la acest moment, în dezbatere între Comisia Juridică și Comisia de Buget-Finanțe de la Camera Deputaților, cu așteptarea punctului de vedere de la ANAF, pentru a clarifica aceste aspecte. Așa cum spuneam, provocărilor suntem obișnuiți să le facem față. La fel, este important de spus că noi suntem administratori de criză – și nu vorbesc neapărat de crize economice  – în viața unor agenți economici. Dacă noi nu reușim să ne descurcăm, nu am avea cum să venim cu soluții bune de redresare și de optimizare și pentru acele companii. Un exemplu bun este – discutam de acele provocări în acești 20 de ani –, după cum bine se știe, la momentul la care s-au adoptat acele scutiri pentru 101 taxe, a fost eliminată și taxa de la Registrul Comerțului, de unde fondul de lichidare gestionat de Uniune, pentru a asigura resursele financiare necesare acelor proceduri care nu au active – și, practic, nu au resurse financiare pentru a finaliza procedurile de închidere a respectivelor companii –, din aceste taxe, o parte din ele, 50%, erau colectate și se virau către acest fond. Au fost eliminate și, practic, jumătate din fond a fost golit prin eliminarea acestei taxe, însă am reușit să le gestionăm foarte bine, la acest moment nu sunt întârzieri de plată pentru procedurile care nu se pot autofinanța, decontările merg foarte bine de la lună la lună, la nivelul întregii țări.

Nicolae Cîrstea: Dle Cătălin Dascăl, președintele UNPIR Filiala București, vă mulțumesc pentru această discuție și vă doresc succes în organizarea de la sfârșitul aceste săptămâni…

Cătălin Dascăl: Și eu vă mulțumesc pentru această ocazie de a anunța evenimentul din weekend și aștept să ne vedem la Sinaia.


 

În perioada 21-23 februarie va avea loc Conferința Aniversară „20 de ani de profesionalism în profesie”.

Conferința aniversară va avea loc în perioada 21-23 februarie la Sinaia, ȋn Hotelul Mara, și va reuni profesioniști ai insolvenței, reprezentanți ai profesiilor liberale conexe – avocați, experți contabili, evaluatori, consultanți fiscali, precum și magistrați, membri ai mediului academic și reprezentanți ai Parlamentului României și ai altor instituții ale statului.

Program:

Vineri, 21 februarie 2020

 

16.00-17.00          Înregistrarea participanților

17.00-17.45          Cuvânt în deschidere, alocuțiuni din partea organizatorilor și invitaților

 

Seminar pregătire profesională:

 

Moderator:     Av. Drd. Cătălin Andrei Dascăl – Președinte U.N.P.I.R. Filiala București

17.45- 18.20    Prof. univ. dr. Augustin Fuerea – formator I.N.P.P.I.

Aplicarea Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal de către practicienii ȋn insolvență

18.20-19.00     Dr. Nicoleta Țăndăreanu

Aspecte controversate privind aplicarea dispozițiilor art. 75 din Legea nr. 85/2014

19.00-20.00     Discuții, concluzii

 

Sâmbătă, 22 februarie 2020 

Seminar pregătire profesională:

 

Moderator:          Av. Simona Maria Miloș – Președinte INPPI

10.30-11.00          Conf. univ. dr. Carmen Pălăcean – Universitatea Titu Maiorescu

Procedura de insolvență prin lichidarea activelor debitorului persoană fizică. Întocmirea tabelelor de creanță. Reglementări cuprinse în Legea nr. 151/2015, comparativ cu cele din Legea nr. 85/2014

11.00-11.30          Asist. univ. dr. Adrian Hărătau

Unele reflecții privind insolvența și bancruta frauduloasă

11.30-12.00          Pauză de cafea

Moderator:     Av. drd. Cătălin Andrei Dascăl – Președinte U.N.P.I.R. Filiala București

 12.00-12.30          Prof. univ. dr. Marian Săcărin – ASE București

Provocări privind contabilitatea contractelor de leasing

12.30-13.00          Av. Stan Tȋrnoveanu – Prim-Vicepreședinte U.N.P.I.R.

Denunțarea contractelor pentru cauza legală a deschiderii procedurii insolvenței. Principalele efecte cu privire la contractele încheiate de debitorul aflat în insolvență

13.00-13.30          Av. dr. Andreea Deli – Consiliul de Conducere al INPPI

Elemente de drept privat internațional ȋn insolvență

13.30-14.00         Discuții, concluzii

 

Gala  UNPIR – Filiala București- „20 de ani de Profesionalism ȋn Profesie”

 

18.00-19.45         Discursuri ale invitaților și membrilor UNPIR

20.00                     Cină Aniversară

Pentru înscrieri click aici

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] [UPDATE: Interviu – Cătălin Dascăl, Președintele UNPIR – Filiala București] Zilele UNPIR Filiala București. Conferința aniversară „20 de ani de profesionalism în profesie” was last modified: februarie 25th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: