Vladimir Diaconiță: Executarea silită în natură a obligațiilor contractuale în sistemul Codului civil român. Valentin Mirișan: Drept penal. Partea generală. Ediția a V-a, revăzută și adaugită. Gabriela Răducan: Drept procesual civil – Căile de atac

10 nov. 2017
Vizualizari: 1416
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Vladimir Diaconiță: Executarea silită în natură a obligațiilor contractuale în sistemul Codului civil român

Vladimir Diaconiță: Executarea silită în natură a obligațiilor contractuale în sistemul Codului civil român

Vladimir Diaconiță: Executarea silită în natură a obligațiilor contractuale în sistemul Codului civil român

„In literatura juridică română, tema executării silite în natură nu s-a bucurat de o cercetare monografică. Prezentată, de regulă, în mod succint, în cursurile și în tratatele de obligații, această temă a rămas practic neexplorată. Multe dintre numeroasele întrebări pe care le-ar putea ridica reglementarea executării silite în natură – atât aceea din Codul civil din 1864, cât și aceea din Codul civil în vigoare – fie nu au fost formulate nici explicit, nici implicit și au rămas, că atare, fără răspuns, fie au fost puse doar în mod implicit, cu consecința că și răspunsurile au fost date în aceeași manieră. De cele mai multe ori, ceea ce s-a tratat în mod explicit constituie mai mult o sumă de postulate sau chiar de locuri comune, de natură mai mult să ascundă problematica amplă a executării silite în natură. Recurgând la un element de comparație des uzitat, dar sugestiv și în acest caz, executarea silită în natură este un aisberg: ceea ce se vede este numai o mică parte a fenomenului.
Este meritul autorului de a dezvălui ceea ce ascunde tema executării silite în natură, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a repune în discuție și, uneori, chiar de a invalida idei acreditate de multă vreme.”

Prof. univ. dr. Valeriu Stoica

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Valentin Mirișan: Drept penal. Partea generală. Ediția a V-a, revăzută și adaugită

Valentin Mirișan: Drept penal. Partea generală. Ediția a V-a, revăzută și adaugită

Valentin Mirișan: Drept penal. Partea generală. Ediția a V-a, revăzută și adaugită

Lucrarea reprezintă o revizuire, completare sau explicare mai amplă a abordărilor teoretice anterioare, având în vedere evoluția legală, doctrinară și jurisprudențiala în materie.

Au fost evidențiate, explicate și interpretate deciziile de admitere în materie penală ale Curții Constituționale, precum și dispozițiile Codului penal român în vigoare, cu toate modificările survenite până în luna septembrie 2017.

Această nouă ediție actualizează jurisprudența creată de la ediția anterioară și până în prezent, fiind avute în vedere deciziile pronunțate în recursurile în interesul legii, hotărârile prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materia penală, deciziile relevante ale instanței supreme, precum și alte hotărâri ale instanțelor penale din România, fiind evidențiate și reglementările adoptate la nivelul Uniunii Europene, transpuse în legislația penală română.

Așadar, lucrarea este destinată, în principal, studenților în drept, dar și practicienilor și teoreticienilor din domeniul dreptului, deoarece conține suficiente elemente teoretice și referințe bibliografice necesare perfecționării cunoștințelor în domeniu.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Gabriela Răducan: Drept procesual civil – Căile de atac

Gabriela Răducan: Drept procesual civil - Căile de atac

Gabriela Răducan: Drept procesual civil – Căile de atac

Deși în ultimul deceniu piața juridică pare a fi interesată mai ales de coduri comentate cu jurisprudență și de fișe sintetice ale materiei, nu poate fi niciodată negat rolul important pe care îl poate avea un curs complet, care să explice succesiv instituțiile dreptului procesual civil și să le integreze, un astfel de instrument fiind esențial în aprofundarea materiei.

Drept procesual civil-Căile de atac. Procedura necontencioasă judiciară. Proceduri speciale face parte dintr-un proiect mai amplu – care vizează un curs complet de Drept procesual civil – inițiat de prof. univ. dr. Gabriel Boroi, alături de autoare și de lector univ. dr. Mirela Stancu, în anul 2013, și la care au lucrat împreună până în septembrie 2015, când rațiuni de ordin personal, de natură didactică, au condus la separarea proiectului comun în lucrări distincte. Datorită faptului că timp de un an și jumătate autorii au lucrat împreună, o parte importantă din criticile, soluțiile și argumentele oferite sunt comune, astfel încât se vor regăsi întocmai și în această lucrare, că și în cele care vor urma în completarea cursului integral de Drept procesual civil (Drept procesual civil. Partea generală. Judecată în primă instanță și Drept procesual civil. Executarea silită), existând, deopotrivă, și puncte de vedere diferite, însă temeinic argumentate, cu privire la anumite aspecte.

Drept procesual civil-Căile de atac. Procedura necontencioasă judiciară. Proceduri speciale este actualizat în acord atât cu ultimele modificări aduse Codului de procedură civilă și a altor legi speciale, Regulamentului de Ordine Interioară al Instanțelor Judecătorești, cât și cu deciziile Curții Constituționale, ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (recursuri în interesul legii și dezlegarea unor chestiuni de drept), decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului și ale Curții Europene de Justiție. De utilitate sunt și trimiterile și comentariile unor regulamente europene în legătură directă cu unele instituții de drept procesual civil.

Un atu al acestui curs de Drept procesual civil, față de alte cursuri în materie, îl reprezintă structura să. Conceput pe două niveluri de accesibilitate, acesta se adresează atât studenților și celor care doresc să-și pregătească examenele pentru accederea în profesiile juridice, cât și practicienilor dreptului, cu toții putând regăsi dezvoltările care interesează atât latura teoretică, cât și practică a instituțiilor și problemelor de drept procesual civil, într-un format ușor accesibil. În acest sens, am diferențiat prin dimensiunea fontului textul cursului de bază, esențial celui care învață sau cercetează sistemul, în raport cu textul care se adresează în special practicianului dreptului (fie el magistrat, avocat, consilier juridic, executor judecătoresc sau notar), din dorința de a răspunde tuturor necesităților și de a crea un element de noutate, distinctiv, menit să ușureze atât învățarea, cât și cercetarea.

 

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Vladimir Diaconiță: Executarea silită în natură a obligațiilor contractuale în sistemul Codului civil român. Valentin Mirișan: Drept penal. Partea generală. Ediția a V-a, revăzută și adaugită. Gabriela Răducan: Drept procesual civil – Căile de atac was last modified: noiembrie 10th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: