UNPIR. Precizări cu privire la susținerea modificării Legii Insolvenței

10 aug. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 617

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit unui comunicat din data de 10 august 2018, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) își manifestă întreaga disponibilitate și întregul sprijin în elaborarea unui proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

În acest scop, Uniunea anunță că a inițiat o colaborare cu judecători care au participat la stagiile de pregătire ale Institutului Național al Magistraturii (INM) și ale Institutului Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI), cadre universitare specializate în domeniu, precum și practicieni care au inventariat aspecte de modificat în lege și au propus soluții.

Biblioteca Universul Juridic Sintact

În primul rând, astfel de modificări ar trebui să aibă în vedere tendințele de reformare legislativă la nivelul Uniunii Europene în această materie considerată a fi de o importanță deosebită. În acest moment e în analiză Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind cadrele de restructurare preventivă, a doua șansă și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență și de remitere de datorie și de modificare a Directivei 2012/30/UE, conform celor arătate în respectivul comunicat al UNPIR.

În acest context, UNPIR consideră că este relevant faptul că Expunerea de motive a acestei Propuneri de Directivă subliniază: „Ratele de recuperare sunt mai mari în economiile în care restructurarea este procedura de insolvență cel mai des întâlnită”.

În al doilea rând, UNPIR menționează faptul că trebuie avută în vedere și diversitatea spețelor din România. Experiența practică a derulării procedurilor de insolvență a demonstrat faptul că stabilizarea direcției care se imprimă debitorului, și anume spre reorganizare sau faliment, nu este întotdeauna un proces simplu, de multe ori implicând analiza unor factori de o complexitate sporită, de care depind consecințe sociale, de tipul: păstrarea locurilor de muncă, neagravarea nivelului de credite neperformante în economie, inclusiv necesitatea implementării unor remedii eficiente pentru atenuarea unor șocuri economice.

În procedurile complexe de insolvență, în care efectele negative, de tipul celor menționate mai sus, au cel mai mare impact, limitarea strictă a perioadei de observație, de la deschiderea procedurii de insolvență, nu poate fi în mod real respectată, în special atunci când termenul este prea scurt, potrivit precizărilor Uniunii.

Astfel, acestă situație decurge din motive obiective, care nu țin neapărat de lipsa de implicare sau de culpa participanților la procedură sau a organelor care o aplică. Printre motive UNPIR menționează necesitatea obținerii unor aprobări din partea unor instituții abilitate, care trebuie să aibă la bază studii și fundamentări documentate, care implică timp, necesitatea obținerii unor avize, cum ar fi cel al Consiliului Concurenței sau, în special în cazul societăților cu capital de stat, efectuarea testului creditorului privat și altele.

Tocmai de aceea, analiza unor modificări legislative de acest tip trebuie să aibă în vedere diversitatea cazurilor cu care se confruntă piața insolvenței, dificultatea acestora, sau chiar existența unor factori obiectivi, specifici, față de care o limitare drastică a timpului alocat poziționării unui debitor în aceste proceduri, reorganizare sau faliment, ar crea efecte contrare celor dorite – mai adaugă UNPIR.

Complexitatea cazuisticii în materia insolvenței a generat și va genera în continuare necesitatea unei abordări diferențiate, tocmai pentru respectarea principiului echilibrului și al celui de proporționalitate.

Pe cale de conseință, UNPIR încurajează o analiză temeinică, aprofundată, a oricăror modificări ale acestei legi, ținându-se cont de consecințe și avându-se în vedere tendințele și evoluțiile la nivel internațional în această materie.

Sursa informației

UNPIR. Precizări cu privire la susținerea modificării Legii Insolvenței was last modified: august 16th, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter