UNNPR. 17 noiembrie – Ziua Notarului Public

16 nov. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 705

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit unui comunicat, corpul profesional al notarilor publici din România sărbătorește în fiecare an, la data de 17 noiembrie, ziua renașterii instituției notarului public.

Astfel, cu 23 de ani în urmă, la 17 noiembrie 1995, se înființa Notariatul Public, iar fostul Notariat de Stat își încheia activitatea. Trecerea de la notariatul de stat la notariatul public s-a impus ca o necesitate izvorâtă din procesul de democratizare a societății românești început în decembrie 1989, din consacrarea constituțională a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor – printre care și dreptul de proprietate privată, precum și din impactul trecerii la economia de piață și dezvoltarea liberei inițiative. Documentul programatic care a făcut posibilă această succesiune, respectiv Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 35/1995, publicată în Monitorul Oficial în luna mai a aceluiași an, constituie primul cadru de reglementare a profesiei liberale de notar public, apariția sa fiind posibilă în condițiile existenței unei societăți democratice și a statului de drept, bazat pe principiile economiei de piață.

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Pentru cei 2.600 de notari publici din România, anul 2018 are o încărcătură simbolică profundă. Urmași ai generațiilor de juriști făuritori ai României Mari, prin sacrificiul lor în tranșeele Războiului de Reîntregire a Neamului Românesc sau în spatele frontului, ei celebrează alături de întreaga națiune Centenarul Marii Uniri. Notarii sărbătoresc, totodată, împlinirea a 144 de ani de la consacrarea pentru prima dată a instituției notarului public pe teritoriul românesc, prin Legea XXXV din 1874 despre notarii publici, adoptată în Transilvania, la acea vreme aparținând Ungariei.

Cei aproape 150 de ani de notariat public reglementat se înscriu într-un istoric cu mult mai îndelungat, atestarea primelor înscrisuri cu caracter notarial datând din secolul al XII-lea, din Transilvania, unde în cadrul cancelariei regale își desfășura activitatea notarul special, lui revenindu-i și funcția de secretar al regelui, poziție din care autentifica actele oficiale cu sigiliul suveranului.

La ora actuală, notariatul public român se poziționează în galeria profesiilor liberale din România ca promotor susținut al modernizării, eficientizării și securizării serviciilor oferite, prin integrarea noilor tehnologii în activitatea curentă; prin nivelul de excelență impus la admiterea în profesie și în pregătirea profesională continuă și prin participarea activă la rețelele profesionale europene și internaționale.

Notariatul român modern este un corp profesional dinamic, apt să răspundă cu celeritate, în mod profesionist și impecabil tuturor așteptărilor instituțiilor statului și cetățenilor.

Sursa informației

 

UNNPR. 17 noiembrie – Ziua Notarului Public was last modified: noiembrie 16th, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter