Universul Juridic: Revista română de jurisprudență nr. 1-2017. Florina Popa, Alin Speriusi-Vlad, Alexandra Bob: Exerciții de procedură civilă pe noul Cod. Bălan Cristian, Catalin-Ionuț Oncescu: Drept procesual penal. Partea specială. Caiet de seminar

28 apr. 2017
Vizualizari: 1356
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Revista română de jurisprudență nr. 1/2017

Universul Juridic: Revista română de jurisprudență nr. 1/2017.

Universul Juridic: Revista română de jurisprudență nr. 1/2017.

Numărul 1 debutează cu rubrica Jurisprudență, în care sunt reunite hotărâri judecătorești, unele dintre acestea însoțite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobișnuite din practica instanțelor. Acestea sunt ordonate pe secțiuni, în funcție de materia tratată. Dintre acestea, amintim hotărârile însoțite de comentarii:
-Drept convențional de preempțiune. Lipsa reglementării legale a acestuia. Efectele nerespectării dreptului (judecător dr. Mihaela Cristina Mocanu)
-Cerere de recurs trimisă via e-mail la instanță după închiderea programului de lucru (judecător dr. Andreea Tabacu și conf. univ. dr. Andreea Drăghici)
-Validare poprire. Limitele în care poate să fie urmărit terțul poprit în cadrul procedurii de validare a popririi. Hotărârea prin care se lămurește dispozitivul unei hotărâri judecătorești de validare a popririi (avocat Cristian Florian Curpas)
-Excludere asociat. Delegarea dreptului de administrare unui terț. Trimiterea în judecată a asociatului administrator pentru săvârșirea unor infracțiuni care nu au legătură cu administrarea sau activitatea societății. Neînțelegerile grave între asociați (judecător drd. Claudiu Daniel Falcan)
-Arbitraj. Clauza compromisorie alternativă. Nulitate. Exercitarea opțiunii asupra competenței (avocat Ramona Elisabeta Cîrlig)
-Refuzul nejustificat în materia contenciosului administrativ. Termenul în care trebuie sesizată autoritatea publică (judecător dr. Andreea Tabacu)
-Excepție de nelegalitate ridicată în fața tribunalului arbitral. Competența de soluționare (avocat dr. Andrei Soare)
-Competența de soluționare a contestațiilor formulate împotrivă hotărârilor constituite în baza O.U.G. nr. 105/1999, cu modificările ulterioare (conf. univ. dr. Mărioara Tichindelean)
-Răspunderea patrimonială a salariaților. Condiții (conf. univ. dr. Marioara Tichindelean)
-Angajata care ocupă funcția de redactor prezentator de televiziune. Includerea în timpul de muncă a perioadei destinate pregătirii transmisiunii TV (judecător drd. Răzvan Anghel)
-Consecințele modificării art. 396 alin. (10) C. pr. pen. prin art. II pct. 100 din O.U.G. nr. 18/2016 în privința aplicării art. 125 alin. (3) C. pen. (judecător Mircea Selea)

În rubrica Dezbateri RRDJ, autorii tratează probleme întâlnite frecvent în practica instanțelor judecătorești. Astfel, în acest număr veți putea citi următoarele articole:
1. Grațierea colectivă, o măsură necesară și urgentă (prof. univ. dr. Tiberiu Medeanu)
2. Condițiile în care exigențele și garanțiile rezultate din drepturile și libertățile fundamentale reglementate prin Constituție sunt aplicabile și în privința persoanelor juridice. Aspecte jurisprudențiale (magistrat-asistent dr. Ioniță Cochintu)
3. Riscul și impreviziunea în materia contractelor de concesiune de lucrări, a contractelor de concesiune de servicii și a contractelor de parteneriat public-privat în contextul noului cadru unional instituit de Directiva 2014/23/UE privind atribuirea contractelor de concesiune și al noului cadru normativ intern reglementat de Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii și de Legea nr. 233/2016 a parteneriatului public-privat (conf. univ. dr. Oliviu Puie)
4. Contribuții la studiul procedurii de judecată în cazul cererilor din materia adopției (prof. univ. dr. Teodor Bodoasca și prof. univ. dr. Aurelia Drăghici)
5. Ce lege aplicăm efectelor promisiunii de căsătorie și consecințelor încălcării lor conform dispozițiilor art. 2
6. Considerații cu privire la cadrul general actual al ilicitului contravențional (avocat Cosmin Șovar)

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Florina Popa, Alin Speriusi-Vlad, Alexandra Bob: Exerciții de procedură civilă pe noul Cod

Florina Popa, Alin Speriusi-Vlad, Alexandra Bob: Exerciții de procedură civilă pe noul Cod.

Florina Popa, Alin Speriusi-Vlad, Alexandra Bob: Exerciții de procedură civilă pe noul Cod.

Exercițiile, corespunzătoare Titlului preliminar și Cărților I, II și III din Codul de procedură civilă, reprezintă un instrument util pentru studenții facultăților de drept, precum și pentru absolvenții care se pregătesc să participe la concursurile/examenele pentru admitere în profesiile juridice. Prin utilizarea unor scheme logice, precum și a unor sinteze relevante, care permit efectuarea unor corelații continue între instituțiile procedurii civile, a grilelor prezentate, precum și a întrebărilor ce însoțesc fiecare speță se facilitează fixarea temeinică a instituțiilor de drept analizate și o corectă înțelegere și aplicare a dreptului procesual civil..

Din cuprins
• Principiile fundamentale ale procesului civil
• Aplicarea legii de procedură civilă în timp și spațiu
• Acțiunea civilă
• Participanții la procesul civil • Competența instanțelor de judecată
• Actele de procedură
• Judecată în primă instanță, etapă scrisă, excepțiile procesuale
• Judecată în prima instanță
• Etapa cercetării procesului
• Probele
• Incidente procedurale
• Hotărârea judecătorească
• Efectele hotărârii judecătorești
• Contestația la tergiversarea procesului

Puncte forte
• instrument util de lucru pentru toți studenții facultăților de drept
• o selecție riguroasă a unor extrase din articolele de specialitate recente prin care reputați specialiști
• prezentarea unor soluții de practică judiciară recente vizând modul de interpretare a dispozițiilor noului Cod de procedură civilă de către instanțele de judecată
• peste 250 de grille
• răspunsuri detaliate pentru întrebările grilă
• posibiltatea verificării cunoștințelor direct pe lucrare

Despre autori
Florina Popa este doctor în drept, lector universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, avocat în Baroul Timiș, lector INPPA.
Alin Speriusi-Vlad este doctor în drept, lector universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, avocat în Baroul Timiș.
Alexandra Bob este avocat în Baroul Timiș

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Bălan Cristian, Catalin-Ionuț Oncescu: Drept procesual penal. Partea specială. Caiet de seminar

Bălan Cristian, Catalin-Ionuț Oncescu: Drept procesual penal. Partea specială. Caiet de seminar

Bălan Cristian, Catalin-Ionuț Oncescu: Drept procesual penal. Partea specială. Caiet de seminar

Cartea cuprinde 12 teme care sunt abordate în cadrul seminarelor de la disciplina Drept procesual penal, pe parcursul semestrului II în care se studiază Partea specială.

Lucrarea este astfel structurată:
• Tema 1 – Urmărirea penală: Dispoziții generale; Sesizarea organelor de urmărire penală ;
• Tema 2 – Urmărirea penală: Efectuarea urmăririi penale
• Tema 3 – Urmărirea penală: Terminarea urmăririi penale; Rezolvarea cauzei de către procuror;
• Tema 4 – Urmărirea penală: Reluarea urmăririi penale; Plângerea împotriva măsurilor și actelor de urmărire penală;
• Tema 5 – Camera preliminară;
• Tema 6 – Judecata în primă instanță;
• Tema 7 – Judecata în cazul recunoașterii învinuirii;
• Tema 8 – Căile ordinare de atac: Apelul; Contestația;
• Tema 9 – Căile extraordinare de atac: Contestația în anulare; Recursul în casație;
• Tema 10 – Căile extraordinare de atac: Revizuirea; Redeschiderea procesului penal; Dispoziții privind asigurarea unei practici unitare;
• Tema 11 – Proceduri speciale: Acordul de recunoaștere a vinovăției; Procedura în cauzele cu infractori minori;
• Tema 12 – Punerea în executare a hotărârilor penale.

Pe lângă fișa seminarului, care conține subiectele teoretice care se vor discuta în cadrul acestuia, sunt prezentate hotărâri ale instanțelor și spețe ipotetice care vor fi analizate împreună cu studenții, prin această formulă interactivă incercandu-se familiarizarea lor cu activitatea de interpretare și de punere în aplicare a dispozițiilor procesuale penale.

De asemenea, sunt prezentate extrase relevante din deciziile Curții Constituționale, precum și soluții pronunțate de completele specializate ale Înaltei Curți de Casație și Justiție în deciziile în interesul legii și hotărârile prealabile prin care se asigură interpretarea unitară a legii de procedură penală de către instanțele judecătorești.

Drept procesual penal. Partea specială. Caiet de seminar ajută la aprofundarea cunoștințelor dobândite la această disciplină, precum și la o mai bună înțelegere a instituțiilor cuprinse în Partea specială a Codului de procedură penală în vigoare.

 

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Revista română de jurisprudență nr. 1-2017. Florina Popa, Alin Speriusi-Vlad, Alexandra Bob: Exerciții de procedură civilă pe noul Cod. Bălan Cristian, Catalin-Ionuț Oncescu: Drept procesual penal. Partea specială. Caiet de seminar was last modified: aprilie 26th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: