Universul Juridic: Noua legislație a achizițiilor publice și a concesiunilor. Cristinel Ghigheci: Etica profesiilor juridice. Maria Georgiana Teodorescu, Alin Sorin Nicolescu: Drept procesual penal. Partea specială. Note de curs

2 iun. 2017
Vizualizari: 869
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Universul Juridic: Noua legislație a achizițiilor publice și a concesiunilor

Universul Juridic: Noua legislație a achizițiilor publice și a concesiunilor

Universul Juridic: Noua legislație a achizițiilor publice și a concesiunilor

Conceptul de achiziție publică desemnează conținutul unor raporturi juridice asemănătoare cu cele specifice contractului de vânzare-cumpărare, apreciat într-un sens foarte larg. Pentru a fi în prezența unui contract de achiziție publică este obligatoriu ca persoana care „cumpară” produse, lucrări sau servicii să aibă calitatea de autoritate contractantă, iar persoana care vinde, pe cea de operator economic. Cu toate acestea, nu orice contract de vânzare-cumpărare în care cumpărător este o autoritate contractantă, iar vânzător este un operator economic, reprezintă stricto sensu o achiziție publică.

În încercarea de a determina domeniul de incidență al legislației privind achizițiile publice este important de observat dintr-un bun început că achiziția publică este un concept care aparține dreptului Uniunii Europene, care trebuie înțeles prin prismă regulilor specifice acestui sistem de drept.

În viziunea actuală a legiuitorului european, achizițiile publice sunt un instrument de implementare a unor politici publice care urmăresc asigurarea celor mai bune condiții posibile pentru furnizarea de servicii sociale de înaltă calitate, protecția mediului, creșterea eficienței resurselor și a energiei, combaterea schimbărilor climatice, promovarea inovării, a ocupării forței de muncă și a incluziunii sociale. Teoria și practica achizițiilor publice nu au în vedere nici căutarea obsesivă a celui mai scăzut preț, nici indiferența față de calitate, ci utilizarea corectă a celei mai importante pârghii prin care se poate asigura dezvoltarea unei societăți.

Culegerea Noua legislație a achizițiilor publice se adresează nu doar practicienilor, ci și teoreticienilor, mediului universitar în general, și tuturor celor interesați de domeniul achizițiilor publice, reunind noua reglementare națională (Legea nr. 98/2016, hotărârea adoptată de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare – H.G. nr. 395/2016, ordinele și instrucțiunile ANAP), adaugandu-se directiva europeană aferentă (Directiva nr. 2014/24/UE), un studiu introductiv semnat de îngrijitorul ediției, conf. univ. dr. Monica Amalia Rațiu, un index menit a facilita căutarea în text a sintagmelor-cheie și un tabel de transpunere și corespondență ce reunește informațiile din tabelul de corespondență anexat la Directiva nr. 2014/24/UE cu dispozițiile privind modul de transpunere a Directivei de la finalul Legii nr. 98/2016.

PRO LEGE – O colecție necesară oricărui jurist:

● reunește între copertele fiecărei culegeri informații esențiale și extinse din domeniul abordat, înlesnind astfel utilizatorului activitatea de informare și de cercetare, reducând semnificativ și eficient timpul dedicat acesteia
● prezintă pachete de acte normative consolidate, atent selectate în vederea acoperirii domeniului vizat, îmbogățite cu note și referințe utile, structurate și evidențiate profesionist și menite a facilita înțelegerea voinței și a intențiilor legiuitorului (prin semnalarea și/sau prin prezentarea unor corelații ori a unor spețe relevante, în unele cazuri prin oferirea unor lămuriri punctuale etc.);

● seria PREMIUM din cadrul colecției PRO LEGE este tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, ideală pentru adnotările necesare în activitatea didactică și practică, beneficiază de grafică și de cromatică speciale (în vederea unui plus de evidențiere a informațiilor-cheie), incluzând totodată un vast material informativ suplimentar;

● fiecare culegere în parte constituie, practic, un instrument juridic complex, indispensabil activității de zi cu zi în cadrul domeniului căruia îi este dedicată și pe care îl reprezintă, organizând unitar informațiile necesare unei bune cunoașteri a domeniului respectiv.

COORDONAREA GENERALĂ a Colecției PRO LEGE este asigurată de consilier juridic Oliviu Craznic.
Așteptăm sugestiile și propunerile dvs pe adresă prolege [at] universuljuridic.ro

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Cristinel Ghigheci: Etica profesiilor juridice

Cristinel Ghigheci: Etica profesiilor juridice

Cristinel Ghigheci: Etica profesiilor juridice

Etica profesiilor juridice reprezintă un ghid al cărui scop este acela de a expune și analiza principiile, valorile morale necesare oricărui profesionist și chestiunile care conturează aria de aplicare a deontologiei juridice.

La elaborarea acestei lucrări, autorul a avut ca punct de plecare situația în care se regăsesc candidații la concursurile și examenele de admitere în profesiile juridice, cărora li se solicită, între altele, susținerea unui interviu în prezența unei comisii formate din specialiști în domeniul dreptului, profesori universitari, pedagogi și/sau psihologi. Dificultatea etapei interviului constă, în principiu, în lipsa unei tematici sau a unei bibliografii stabilite în scopul pregătirii acestei probe.

Singura posibilitate pe care o au viitorii profesioniști ai dreptului de a promova această probă este aceea de a dobândi un mod de a fi care să coincidă cu așteptările celorlalți de la ei și de a își dezvolta singuri capacitatea de a reflecta asupra problemelor și valorilor profesiilor juridice.

În concret, lucrarea abordează o serie de aspecte de etică și deontologie a profesiilor juridice, structurată pe nouă capitole dedicate principalelor profesii juridice (judecător, procuror, avocat, consilier juridic și notar).

În cuprinsul primelor capitole autorul încearcă să ofere răspunsuri clare și utile la întrebări ce se pot regăsi în etapa susținerii interviului la concursul privind admiterea la INM sau în magistratură. De exemplu: Ce este etica, care este rolul ei și de ce este nevoie de un cod etic al profesiilor juridice? Care este profilul etic al judecătorului sau al procurorului? Cu ce probleme etice se confruntă proaspătul judecător sau procuror stagiar? Ce instrumente pot fi folosite pentru rezolvarea dilemelor etice în profesia de judecător sau de procuror?
Răspunsurile ce tratează pe larg fiecare problemă expusă mai sus oferă acestei lucrări un puternic caracter practic, fiind presărată cu numeroase spețe de etică dezlegate de Plenul CSM. Toate acestea vin în sprijinul candidaților ajunși în fază interviului. Aceste spețe fac trimitere la legislația adusă la zi, legislație ce poate fi folosită drept bibliografie pentru pregătirea interviului.

Un alt punct forte al lucrării Etica profesiilor juridice constă în simularea etapei interviului, provocând cititorul să dezlege o serie de spețe de etică, dar și să analizeze citate/proverbe/maxime relevante fiecărui capitol. Mai mult, pe lângă temele dezbătute, autorul tratează și subiectul bunei-reputații, precum și aspecte care îl fac pe magistratul nedemn să acceadă sau să ocupe funcția de procuror sau judecător.
Referitor la profesia de avocat, dezbaterile actuale din jurul asigurării imunității și secretului profesional ale avocatului sunt argumente în favoarea necesității abordării acestor probleme din perspectiva eticii profesionale. Până unde ar trebui să meargă avocatul cu loialitatea față de client? Poate avocatul să folosească minciuna sau manipularea pentru a apăra interesele acestuia? Când poate fi limitat timpul de pledoarie al avocatului? Cum este protejat secretul profesional al avocatului? În ce condiții poate fi obținut rulajul contului unui avocat? În ce condiții avocatul poate deveni complice la infracțiunea clientului? sunt întrebări care încă așteaptă un răspuns de la profesioniștii din domeniu.

Deși pare a fi într-o criză de identitate, profesia de consilier juridic are multe provocări, inclusiv de natura etică. La fel și profesia de notar, mai ales ca există multe situații în care se poate ajunge la răspunderea penală a notarului pentru acte efectuate în exercitarea profesiei. Astfel, ce va face consilierul juridic atunci când politica firmei contravine principiilor etice ale profesiei? în ce condiții poate răspunde penal notarul pentru fapte comise în exercitarea atribuțiilor? sunt alte probleme dezbătute în lucrarea Etica profesiilor juridice.

Așadar, cartea reprezintă un îndrumar atât pentru absolvenții de drept care se pregătesc pentru concursurile ce presupun și susținerea unui interviu într-o profesie juridică, cât și pentru practicienii în drept, aflați la început de drum și nu numai, care vor să dezvolte un comportament profesional demn de profesia pe care și-o aleg.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Maria Georgiana Teodorescu, Alin Sorin Nicolescu: Drept procesual penal. Partea specială. Note de curs

Maria Georgiana Teodorescu, Alin Sorin Nicolescu: Drept procesual penal. Partea specială. Note de curs

Maria Georgiana Teodorescu, Alin Sorin Nicolescu: Drept procesual penal. Partea specială. Note de curs

Lucrarea Drept procesual penal. Partea generală. Note de curs a prins contur pornind de la ideea unui material de studiu pentru studenții anului III. Aceasta reprezintă un instrument util oricărui viitor jurist, prin prisma structurii pe care o are, conținând o serie de scheme și grafice care facilitează înțelegerea și învățarea acestei materii deosebit de importante.

Notele de curs sunt structurate pe șapte capitole care cuprind prezentarea tuturor instituțiilor prevăzute în Codul de procedură penală – Partea generală. Tratarea acestora este realizată într-un stil clar, riguros și accesibil, care permite cititorului o înțelegere amănunțită a conținutului fiecărei instituții.

Este destinată, în special, studenților și masteranzilor care se pregătesc pentru examenele de promovare la disciplina „Drept procesual penal”, dar și practicienilor, care simt nevoia unei prezentări concise a instituțiilor Codului de procedură penală.

Universul Juridic: Noua legislație a achizițiilor publice și a concesiunilor. Cristinel Ghigheci: Etica profesiilor juridice. Maria Georgiana Teodorescu, Alin Sorin Nicolescu: Drept procesual penal. Partea specială. Note de curs was last modified: mai 31st, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: