UNEJ a luat act de comunicatul D.I.I.C.O.T. cu privire la cercetările pe care le efectuează referitoare la destructurarea unui grup infracțional organizat

17 feb. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
1.641 views

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Conform site-ului oficial (www.executori.ro), Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ) a publicat un comunicat de presă prin care informează că au luat act de comunicatul D.I.I.C.O.T. cu privire la cercetările pe care le efectuează referitoare la destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 10 persoane, în care se presupune că ar fi implicat și un executor judecătoresc.

Redăm, în continuare, conținutul integral al comunicatului, așa cum a fost publicat pe site-ul UNEJ în data de 14 februarie 2020:

„Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a luat act de comunicatul D.I.I.C.O.T. cu privire la cercetările pe care le efectuează referitoare la destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 10 persoane, în care se presupune că ar fi implicat și un executor judecătoresc.

Precizam că executorii judecătorești sunt învestiți să îndeplinească un serviciu de interes public, constând în executarea silită a dispozițiilor civile din titlurile executorii, precum și alte atribuții date prin lege în competența lor. În lipsa executorilor judecatoresti, procesul civil ar fi golit de substanța, nefiind posibilă impunerea în mod coercitiv a obligațiilor din titlurile executorii, în cazul neexecutării voluntare a acestora. În doctrină este recunoscut faptul că executarea silita este a doua etapă a procesului civil.

Fiecare executor judecătoresc este responsabil pentru legalitatea actelor și procedurilor pe care le desfășoara după înregistrarea cererii de executare.

În cadrul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din Romania, înființată în baza Legii nr. 188/2000, sunt înregistrați 864 de executori judecătorești.

UNEJ colaborează cu instituțiile statului atât pentru ducerea la îndeplinire a atribuțiilor executorilor judecătorești, cât și pentru identificarea practicilor neconforme, desfășurând activități cu rol preventiv sau sancționator. În acest scop, UNEJ efectuează, prin Consiliul Uniunii sau prin intermediul Colegiilor directoare ale Camerelor executorilor judecătorești de pe lângă Curțile de Apel, controale periodice sau ca urmare a unor sesizări, cu scopul îmbunătățirii activității de executare silită sau a sancționării abaterilor constatate, putându-se propune Ministrului Justiției chiar excluderea persoanei vinovate din rândul executorilor judecătorești.

De la înființarea UNEJ și până în prezent, deci în aproximativ 20 de ani, au fost condamnați prin hotărâri judecătorești penale definitive un număr de 21 executori judecătorești, care au fost excluși din profesie.

Prin urmare, UNEJ – în numele executorilor judecătorești care își îndeplinesc atribuțiile legale cu onestitate și profesionalism – protestează față de atribuirea, în presă, grupării cercetate în cadrul dosarului la care face referire comunicatul D.I.I.C.O.T. menționat anterior, a denumirii de «GRUPAREA EXECUTORII».

Atribuirea unei astfel de denumiri aduce atingere unei întregi categorii profesionale, care își desfășoară activitatea în numele legii, întregind sistemul nostru de drept, alături de celelalte profesii juridice – magistrați, avocați, notari, consilieri juridici etc. În plus, în speță nu sunt implicați mai mulți executori judecătorești, iar celui cercetat nu i s-a atribuit rolul de lider sau organizator, astfel încât profesia acestuia sa dea numele grupării presupus infracționale.

Nu în ultimul rând, reamintim că, potrivit art. 23 alin. 11 din Constituția României, art. 66 din Codul de Procedură Penală, art. 48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și art. 6 alin. 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești penale de condamnare, persoana cercetată sau judecată beneficiază de prezumția de nevinovăție.

În concluzie, adresăm jurnaliștilor rugămintea de a evita astfel de formulări generale și de a nu mai folosi în cadrul articolelor publicate denumiri care aduc atingere unei întregi profesii.

Totodată, UNEJ își exprimă totala disponibilitate de a furniza informațiile publice necesare unei corecte informări a destinatarilor articolelor de presă.

 

Sursa informației

 

 

UNEJ a luat act de comunicatul D.I.I.C.O.T. cu privire la cercetările pe care le efectuează referitoare la destructurarea unui grup infracțional organizat was last modified: februarie 17th, 2020 by Universul Juridic

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter