[UPDATE: Klaus Iohannis: Abordarea ministrului justiției mi se pare inadecvată] Tudorel Toader: Legalitatea unei hotărâri de Guvern o verifică judecătorul, nu procurorul

27 sept. 2017
Vizualizari: 1205

Update 27 septembrie 2017: Klaus Iohannis: Abordarea ministrului justiției mi se pare inadecvată

„Din poziția de ministru al justiției, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act prin care corecta, de exemplu, Codul de procedură civilă. Așadar, abordarea d-lui ministru mi se pare inadecvată”, a punctat șeful statului potrivit Digi24.

Întrebat cum ar putea fi rezolvate eventualele abuzuri ale procurorilor, președintele a explicat că sunt două modalități. O metodă „punctuală”, care revine CSM-ului, pentru că CSM-ul este garantul independenței justiției și judecă toate plângerile de acest tip, iar o a doua metodă – prin politica în domeniul justiției. „Și de aceea am spus, dacă dl. ministru a constatat că ceva nu e bine reglementat, trebuia să vină cu un act care corectează acestă lipsă de reglementare, dacă ea, în părerea d-lui ministru, există”, a repetat președintele, scrie Digi24.


Update 26 septembrie 2017: DNA a depus o plângere la CSM împotriva lui Tudorel Toader

Direcția Națională Anticorupție a făcut plângere la CSM împotriva lui Tudorel Toader, ministrul justiției, în legătură cu afirmațiile acestuia din data de 26 septembrie 2017, conform Digi24.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat că legalitatea unei H.G. nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ – amintește Mediafax.

Potrivit comunicatului DNA, aceasta informează că în cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut o serie de considerații de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanților mass media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept „dosarul Belina”. Astfel, ministrul justiției a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ. 

DNA apreciază că: „Declarațiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justiției, cu privire la o anchetă penală a DNA. în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul șef al DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă aceste afirmații sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar, întrucât prin declarațiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiției a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal”.

De asemenea, conform susținerilor din cererea adresată CSM, se mai arată: „apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilității, deontologia profesională și buna credință. Acreditarea ideii că procurorii DNA. nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfășurată de DNA. Preluarea afirmațiilor și de către alte publicații a contribuit la amplificarea acestor consecințe, cu afectarea independenței întregului sistem judiciar și manipularea opiniei publice”.

Cu privire la problema de drept invocată în declarațiile ministrului justiției, DNA precizează că aceasta a fost tranșată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casație Și Justiție prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăți comerciale, constituie infracțiunea de abuz în serviciu.

În ceea ce privește decizia Curții Constituționale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, DNA arată că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor și ordonanțelor de urgență și nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern.

Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmațiile ministrului justiției Tudorel Toader sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar. Laura Codruța Kovesi  a susținut că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal mai arată Digi24.

„Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale este de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfășurată de DNA. Preluarea afirmațiilor și de către alte publicații a contribuit la amplificarea acestor consecințe, cu afectarea independenței întregului sistem judiciar și manipularea opiniei publice”, a susținut Laura Codruța Kovesi, conform Agerpres.

În plus, Laura Codruța Kovesi precizează în acest comunicat că: „nu a exprimat nici un punct de vedere privind modalitatea în care organele fiscale pun în executare o decizie judecătorească definitivă” – precizează HotNews.

În ceea ce privește hotărârea de Guvern din cazul Belina, procurorul-șef al DNA a declarat: „Noi nu urmărim Hotărârile de Guvern. Dar când apar informații că e ceva în neregulă cu o hotărâre de Guvern, noi ne sesizăm din oficiu” – menționează News.ro.


Ministrul justiției Tudorel Toader a declarat marți că legalitatea unei hotârâri de Guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu procurorul potrivit Digi24.

„Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalității actelor narmative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. (…) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ” a afirmat Tudorel Toader conform HotNews.ro.

Tudorel Toader a explicat că actele normative infraconstituționale – cele cu putere de lege – se veritică sub aspectul constituționalității de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanța de contencios administrativ, de către judecătorul specializat scrie News.ro.

[UPDATE: Klaus Iohannis: Abordarea ministrului justiției mi se pare inadecvată] Tudorel Toader: Legalitatea unei hotărâri de Guvern o verifică judecătorul, nu procurorul was last modified: septembrie 27th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: