[UPDATE: Decizia Plenului CSM] Tribunalul București. Precizări privind soluţia pronunţată în dosarul nr. 26704/3/2020 („dosarul 10 august”)

5 mart. 2021
Vizualizari: 409

Update 4 martie 2021: Decizia Plenului CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun privind modul de instrumentare a dosarului nr. 26704/3/2020, cunoscut sub numele „dosarul 10 august”, în contextul afirmațiilor existente în spațiul public referitoare la acest subiect.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința de azi, 4 martie 2021, a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun față de afirmațiile din spațiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut generic sub denumirea «10 august», în conformitate cu dispozițiile art. 30 alin. (2) din Legea 317/2004, rep., potrivit cărora: «Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, (…) sesizează Inspecția Judiciară pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenței, imparțialității și reputației profesionale a judecătorilor și procurorilor»”.

Procedura prevăzută de lege în cadrul căreia a fost dispusă efectuarea acestor verificări este cea privind apărarea independenței autorității judecătorești, această procedură reprezentând un cadru legal adecvat care permite analiza tuturor aspectelor dezbătute public, cu respectarea principiilor care guvernează activitatea organelor judiciare, precum independența justiției și legalitatea.

Sistemul judiciar înțelege nevoia societății de informare și este receptiv la abordarea constructivă a tuturor observațiilor și criticilor, fiind deschis permanent să clarifice toate aspectele referitoare la modul în care funcționează și să asigure respectarea legii în toate situațiile.

În același timp, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii reiterează apelul la moderație în discursul public față de activitatea autorității judecătorești.”

Sursa informației


Update 4 martie 2021: Comunicatul UNJR, AMR și AJADO

UNJR, AMR și AJADO au publicat un comunicat prin care își afirmă susținerea față de poziția exprimată de Secția pentru Judecători a CSM, de a condamna declarațiile publice referitoare la soluția pronunțată de Tribunalul București în cauza cunoscută sub numele „Dosarul 10 august”.

Redăm, în continuare, comunicatul:

„UNJR, AMR și AJADO susțin poziția exprimată de Secția pentru Judecători a CSM, din data de 03.03.2021, de a condamna comunicatul alianței USR-PLUS și declarațiile publice referitoare la soluția pronunțată de Tribunalul București în cauza cunoscută sub numele «Dosarul 10 august», reținând ca aceste declarații împotriva soluției din acest dosar reprezintă un veritabil atac la adresa independenței judecătorului și, implicit, a puterii judecătorești în ansamblul său.

În plus față de cele arătate deja de judecătorii din CSM, condamnăm declarațiile inadmisibile ale Primului Ministru Florin Cîțu referitoare la o hotărâre judecătorească definitivă, precum și directiva trasată Ministrului Justiției Stelian Ion de a găsi o soluție pentru continuarea judecății unui proces definitiv tranșat.

Scopul hotărârilor judecătorești nu este acela de a mulțumi voința politică, iar refuzul vehement al puterii politice de a accepta o hotărâre judecătorească definitivă, dublate de căutarea de soluții pentru a o repune în discuție, pe considerente politice, reflectă o veritabilă incitare la nerespectarea hotărârilor judecătorești.

Aceasta atitudine manifestată împotriva unei hotărâri judecătorești este cu atât mai gravă cu cât provine din partea reprezentantului puterii executive a unui stat membru al Uniunii Europene și a unei coaliții de partide al cărui copreședinte este și lider al grupului europarlamentar Renew Europe, grup ce se declară un apărător al statului de drept în Europa.

Apelurile acestor lideri politici la «dorința poporului» aduc aminte de sloganul «Dreptatea poporului în slujba poporului» ce a stat la baza «stalinizării justiției» după 1948.

Dorința reprezentanților partidelor politice aflate la putere de a se reveni la justiția «populară», specifică regimurilor totalitare, unde dosarele se vor judecate în stradă, numărând “poporul” ce e pro sau contra unei soluții, este condamnabilă în termeni categorici.

Amenințările directe din partea actualei coaliții de guvernare, cum ar fi eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților ca răspuns la hotărârea Tribunalului București, reflectă perfect mentalitatea acestei clase politice, a cărei reprezentanți vad în judecători simpli servitori ai puterii politice, ce trebuie răsplătiți atunci când hotărârile date sunt în acord cu dorințele lor politice sau, dimpotrivă, trebuie aspru pedepsiți când îndrăznesc să dea decizii ce îi nemulțumesc.

Judecătorii nu sunt însă în slujba politicienilor, ci în slujba legii. Hotărârile judecătorești se pronunță în numele legii, nu în conformitate cu voința politică a partidului de guvernământ, oricare ar fi acela.

Din aceste motive, presiunile politice ce au succedat hotărârii Tribunalului București sunt intolerabile într-un stat de drept, reflectând reflexe totalitare periculoase, ce au fost pe bună dreptate denunțate și condamnate de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Dreptul la o justiție independentă este un drept fundamental al fiecărui cetățean al acestei țări. Aceasta înseamnă ca un judecător este liber să hotărască doar în acord cu legea și probele din dosar, chiar și atunci când cetățeanul este în litigiu cu Statul, indiferent de presiunile, șantajele sau amenințările venite din partea reprezentanților puterii executive sau legislative.

UNJR, AMR si AJADO condamnă categoric aceste atacuri împotriva puterii judecătorești și solicită reprezentanților puterii executive si legislative să revină în limitele constituționale.”

Sursa informației


Update 3 martie 2021: Comunicatul Secției pentru judecători a CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat un comunicat al Secției pentru judecători referitor la derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public vizând soluția pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 26704/3/2020, cunoscut sub numele „dosarul 10 august”.

Redăm, în continuare, comunicatul:

„Față de comunicatul alianței USR-PLUS și declarațiile publice ale mai multor oameni politici cu referire la soluția pronunțată de Tribunalul București în cauza cunoscută sub numele «dosarul 10 august», Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă, cu fermitate, derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public.

Astfel, prin folosirea unor termeni și a unor construcții lingvistice de genul «decizia de astăzi a Tribunalului București este una foarte tristă pentru democrația românească», «un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele”, „nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic», «o mare rușine pentru justiția din România», «imaginea unei țări abandonate, unde justiția nu funcționează, unde justiția umblă cu capul spart» a fost depășită orice limită admisibilă a libertății de exprimare, afirmațiile menționate în cuprinsul acestor poziții având potențial de a insufla ideea că o soluție care nu răspunde așteptărilor unui partid politic atacă democrația.

De asemenea, se constată existența unor excese de discurs în legătură cu un alt proces penal, nefinalizat.

Secția pentru judecători reiterează că statul democratic se fondează pe ordinea constituțională care exclude ingerința politică și afectarea directă sau indirectă a independenței judecătorilor chemați să aplice legea.

În acest context, Secția constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenței judecătorului și, implicit, a puterii judecătorești în ansamblul său.

Fără a nega dreptul de a fi formulate critici legate de soluțiile pronunțate de instanțele judecătorești, Secția pentru judecători atrage atenția asupra modului în care se realizează acest lucru, chiar înainte ca o hotărâre judecătorească să fie motivată, din perspectiva termenilor folosiți și a caracterului de ingerință politică manifestată în această situație.

Secția pentru judecători face, din nou, apel la decență și moderație în exprimarea discursului public și reamintește factorului politic că trebuie să dea dovadă de bună credință în dezbaterea publică, aliniindu-se standardelor europene în această materie.”

Sursa informației


Potrivit site-ului oficial (www.tmb.ro), Tribunalul București a publicat un comunicat prin care face o serie de precizări referitoare la hotărârea judecătorească pronunțată în dosarul nr. 26704/3/2020, cunoscut sub numele „dosarul 10 august”.

Redăm, în continuare, comunicatul:

„Pentru corecta informare a cetățenilor, față de reacțiile exprimate în spațiul public cu referire la hotărârea judecătorească pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr.26704/3/2020, Biroul de Informare și Relații Publice al Tribunalului București formulează următoarele precizări:

În pronunțarea soluțiilor judecătorii sunt independenți și se supun numai legii, în conformitate cu art. 124 alin. 3 din Constituția României.

Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispozițiilor legale incidente cauzei și pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoții și sentimente.

Constatând că reacțiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanților puterilor legislativă și executivă, Tribunalul București reamintește dispozițiile constituționale conform cărora în statul de drept și în democrație cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și în echilibru, colaborează și se respectă reciproc, independent dacă soluțiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu așteptările exponenților lor.

În consecință, discursul public la adresa hotărârilor judecătorești pronunțate trebuie să fie caracterizat de echidistanță, pentru că numai respectând ordinea de drept și hotărârile judecătorești se va restabili echilibrul social încălcat.”

Sursa informației

[UPDATE: Decizia Plenului CSM] Tribunalul București. Precizări privind soluția pronunțată în dosarul nr. 26704/3/2020 („dosarul 10 august”) was last modified: martie 5th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: