Titlu executoriu. Competența de soluționare a cererii de validare a popririi (NCPC)

19 dec. 2017
Vizualizari: 4768
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1134/2017

NCPC: art. 135 alin. (1), art. 112 alin. (1), art.  651 alin. (1), art. 790 alin. (1)

Înalta Curte reține că, în cauză, prin Încheierea civilă nr. 5248 din 11 octombrie 2016, pronunțată de Judecătoria Sibiu, a fost admisă cererea formulată de executorul judecătoresc A. și încuviințată executarea silită prin toate formele de executare prevăzute de lege în favoarea creditorului C., în contradictoriu cu debitorii B. și D. Sibiu, în baza titlului executoriu, reprezentat de sentința civilă nr. 270/CA/2015 din data de 17 februarie 2015, pronunțată de Tribunalul Sibiu în Dosarul nr. x/85/2014, a cărui executare prin validare poprire se solicită.

Conform art. 112 alin. (1) C. proc. civ., „Cererea de chemare în judecată a mai multor pârâți poate fi introdusă la instanța competentă pentru oricare dintre aceștia; în cazul în care printre pârâți sunt și obligați accesoriu, cererea se introduce la instanța competentă pentru oricare dintre debitorii principali”.

Potrivit mențiunilor de mai sus, rezultă că, în speță, creditorul C. deține un titlu executoriu împotriva debitorilor B. și D. Sibiu.

Prin cererea de încuviințare executare silită, creditorul a ales să sesizeze Judecătoria Sibiu, instanța de la sediul unuia dintre debitori, respectiv de la sediul D. Sibiu, instanță care a și încuviințat executarea silită, caz în care aceasta a devenit instanță de executare și pentru celălalt debitor – B.

În consecință, competența în ceea ce privește soluționarea cererii de validare de poprire aparține instanței de executare, Judecătoria Sibiu, fiind fără relevanță că terțul poprit ori celălalt debitor nu au sediul în circumscripția acestei instanțe.

În aceste condiții, față de dispozițiile art. 112 alin. (1) C. proc. civ., cu referire la prevederile art. 651 alin. (1) C. proc. civ., raportat la art. 790 alin. (1) C. proc. civ., în temeiul art. 135 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte urmează a stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sibiu.

Sursa informației: www.scj.ro.

Titlu executoriu. Competența de soluționare a cererii de validare a popririi (NCPC) was last modified: decembrie 17th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.