Tânără judecătoare: „Cel mai frumos lucru în această profesie este libertatea de a-ți alege decizia”

24 mai 2016
Vizualizari: 14612
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Articol preluat pe pe site-ul Clujust.ro.

Tânăra judecătoare de la secția civilă a Judecătoriei Cluj-Napoca, Gabriela Fodor, le-a vorbit studenților de la Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj despre alegerea profesiei, calitățile unui judecător și munca acestuia.

Mai întâi, tânăra judecătoare le-a spus studenților de ce a optat pentru această profesie: „Prima oară când a trebuit să mă gândesc la un răspuns oficial de ce am ales cariera de judecător a fost la interviul de la INM. Mă dusesem pregătită, citisem din toate ghidurile pentru INM, știam codul deontologic, principiile de la Bangalore, am avut un referat despre libertate și responsabilitate, discutam chestiuni filosofice și dintr-o dată, comisia zice: De ce v-ați ales această profesie? Am răspuns din instinct și am spus că este profesia care mi se potrivește cel mai bine dintre profesiile juridice. Am dezvoltat, nu a fost un răspuns monosilabic.

Acum, gândindu-mă, la fel răspund: Este profesia care mi se potrivește cel mai bine și cred că atunci când alegi o profesie, în primul rând trebuie să vezi dacă ți se potrivește pe profilul psihologic, pe temperament, pe așteptările care le ai de la carieră, de la viață”.

Gabriela Fodor se gândea în liceu să se facă avocat, dar după ce a documentat îndeaproape această profesie la cabinetul mamei sale, Elena Fodor, și a văzut ședințe de judecată, și-a schimbat opțiunea.

„Strict legat de profesia de judecător, nu a fost neapărat prima mea opțiune. Știam că vreau să fac dreptul, dar am vrut să mă fac avocat și pentru că mama mea e avocat, am zis să profit și în fiecare zi, după orele de la liceu, mă duceam la cabinet și urmăream ce face, ce lucrează, ce presupune meseria lor. Am început să merg la ședințe de judecată să văd ce se întâmplă și în sala de judecată, nu doar în culise când se pregătește dosarul. Atunci mi-am dat seama că, de fapt, profesia de avocat nu mi s-ar fi potrivit. Nu eram o fire foarte combativă, să găsesc argumente, să mă contrez cu adversarul. Preferam să stau, să ascult argumentele părților, să ajung la o concluzie după ce auzeam tot ce se discuta și asta mă reprezenta mult mai mult. Sunt o fire calmă, pot să mă concentrez pe ce se discută și atunci am zis „da, profesia de judecător”, a povestit tânăra.

studenti dimitrie cantemir cluj (2)

Magistratul a vorbit și despre începutul în profesie, când a pronunțat primele soluții: „Cel mai frumos lucru, pentru mine, în această profesie este libertatea de a-ți alege decizia. Nu trebuie să pledezi în favoarea cuiva, nu ai un superior care să-ți spună ce decizie trebuie să iei, ce trebuie să faci. Strict pe baza cunoștințelor tale, tu trebuie să ajungi la o soluție, despre care tu să crezi că este cea bună. Bineînțeles, frumusețea libertății de decizie vine și cu responsabilitatea deciziei pe care ai luat-o. Trebuie să fii conștient că-ți asumi decizia luată. Pot să vă spun, când am semnat prima hotărâre, n-am dormit noaptea. Trei zile m-am tot gândit dacă am făcut bine, oare cum mai puteam să o întorc pe o sută de mii de părți. În timp trece senzația asta de spaima soluției, dar la început există și trebuie să fii conștient că este o povară să soluționezi problemele unor oameni”.

Cât despre calitățile unui judecător, Gabriel Fodor le-a spus studenților: „Trebuie să ai o doză mare de stăpânire de sine și putere de concentrare, pentru că intri într-o sală plină de oameni, care toți se uită la tine și așteaptă de la tine o soluție. Așteaptă să conduci ședința. Toți suntem oameni, poate în seara dinainte ai avut probleme acasă, poate în ziua aia te simți rău, ești amețit, ești bolnav. Trebuie să te desprinzi cumva de tine. În momentul când intri în sală, să ai capacitatea să te concentrezi câteva ore lungi, în care stai și asculți. Te concentrezi pe ce spun avocații, pe ce spun părțile. Să poți să-ți controlezi sala, pentru că cel puțin la nivel de judecătorie, mulți oameni vin fără avocați. Ei nu înțeleg multe lucruri din ce se întâmplă acolo.

Odată, când am invocat din oficiu excepția prescripției, am văzut efectiv persoana cum se panica că nu înțelegea despre ce vorbeam. Atunci, trebuie să ai răbdare să le explici oamenilor care nu înțeleg despre ce e vorba, să nu te superi pe ei și să nu te gândești că acum îmi pierd vremea că stau să-i explic. În definitiv, e viața omului în joc și trebuie să ai răbdarea să-i explici. Alții vin la instanță să se certe cu vecinul, pentru că nu se gândesc că sunt într-un cadru solemn. Trebuie să poți să-ți controlezi sala și în același timp să păstrezi demnitatea profesiei, pentru că totul poate degenera repede și nu e bine să se ajungă în astfel de situații”.

Potrivit tinerei judecătoare, nu pleacă acasă de la instanță la ora scrisă în programul de lucru. „Volumul de muncă diferă de la instanță la instanță. La nivelul judecătoriei Cluj-Napoca este un volum destul de mare de lucru, trebuie să poți să stai, să te implici, să te gândești că degeaba scrie în regulament că programul este de la 8 la 16. Dacă stai atât, nu-ți termini niciodată munca, nu reușești. Dar în același timp, dacă ești bine organizat, de exemplu eu cu grefierul meu lucrăm bine împreună, poți să-ți faci un program rezonabil.”, a spus Fodor.

Tânără judecătoare: „Cel mai frumos lucru în această profesie este libertatea de a-ți alege decizia” was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: