Conferință [CUM A FOST] Strategia energetică a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050. Noi reglementări în sectorul energetic

2738       0

[CUM A FOST] Strategia energetică a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050. Noi reglementări în sectorul energetic 📅 18 aprilie 2019 București [CUM A FOST] Strategia energetică a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050. Noi reglementări în sectorul energetic

Data 18 aprilie 2019
Locația Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București)

CCIB si Universul Juridic au organizat joi, 18 aprilie 2019, ediția a IV-a a conferinței cu tema Strategia energetică a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050; Noi reglementări în sectorul energetic.

Evenimentul s-a desfășurat în Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie București. Au participat reprezentanți din toate sectoarele – producție, distribuție, transport, traderi, precum și reprezentanți ai marilor consumatori industriali, ai societăților de avocatură și consultanților din domeniu. Partenerul conferinței a fost Romgaz.

 Vom avea un Program Național al Termiei

Doru Vișan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei a anunțat că va fi inițiat un Program Național al Termiei, care să vină în sprijinul populației și al administrațiilor publice locale. El a menționat faptul că mai sunt primării care acordă subvenții în sisteme de termoficare care aduc pierderi, în loc ca banii să fie investiții în proiecte moderne.

Doru Vișan a precizat că Strategia Energetică urmează să fie adoptată de Guvern și aprobată de Parlament în lunile următoare. Strategia Energetică propune ținte concrete, stabilește direcții clare și definește reperele prin care România își va menține poziția de producător de energie în regiune și de actor activ și important în gestionarea situațiilor de stres la nivel regional. Documentul poate fi consultat aici:

http://energie.gov.ro/transparenta-decizionala/strategia-energetica-a-romaniei-2019-2030-cu-perspectiva-anului-2050/

 Avem nevoie de investiții uriașe

Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei, a vorbit asistenței despre rețelele de transport și distribuție a energiei, care reprezintă structura de rezistență a implementării obiectivelor strategiei energetice a României în perioada 2019-2030. „Va trebui urgent ca sectorul energetic să redevină în actualitate și dezbateri în locul altor teme care frământă artificial societatea în acest moment. Este nevoie de investiții de amploare, de coerență și management adecvat, dar mai ales de predictibilitate legislativă și fiscală. Altfel, investitorii privați și partenerii de care e atâta nevoie, nu vor veni în proiectele care așteaptă și care se gândesc pe mai departe!. Sectoarele de transport și de distribuție au nevoie de investiții de peste 10 miliarde de euro”

 Lipsesc programele de cercetare în domeniu

„Cred că dincolo de strategii, trebuie să ne privim în oglindă, să înțelegem și să recunoaștem problemele cu care sectorul energetic se confruntă. Nu am văzut nicăieri menționate câteva chestiuni critice, precum guvernanța corporatistă dezastruoasă din sistem, criza acută de forță de muncă specializată și lipsa programelor de cercetare, probleme care vor trebui rezolvate sau ameliorate”, a punctat prof. dr. Dumitru Chisăliță, Șeful Centrului de Documentare și Informare din cadrul Romgaz.

Autoritățile nu sprijină investitorii

Silvia Vlăsceanu, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a remarcat că Executivul mai mult încurcă investitorii, referindu-se la Ordonanța 114 / 2018. Totodată, ea a amintit de perioada 2002-2204 când CET-urile au trecut în proprietatea autorităților locale. „Câți funcționari au plătit pentru faptul că acele CET-uri locale au falimentat ulterior?”, s-a întrebat retoric Silvia Vlăsceanu.

 Tranzacții prin bursă

Septimiu Stoica, Președinte AGA, Bursa Română de Mărfuri a specificat că BRM a reușit, în mai puțin de un an de zile, să înregistreze volume consistente și semnificative în tranzacționarea gazelor naturale. „Bursele reprezintă soluția cea mai ieftină și cea mai economică, pentru că permit ceea ce nicio altă instituție a economiei de piață nu poate să facă tehnic: confruntarea și negocierea în același timp a mai multor reprezentanți ai vânzătorilor și cumpărătorilor – deci tranzacționarea multilaterală. Bursa este de asemenea capabilă să ofere prețurile de referință și transparența necesară care să dea credibilitatea acelor prețuri de referință. La care adăugăm, evident, reglementările și controlul din partea autorităților publice”, a declarat Septimiu Stoica.

Gazul va fi combustibilul de tranziție până în 2050

Gazul va fi combustibilul de tranziție până în 2050, a apreciat Ovidiu Demetrescu, Partener, OCD Capital & Resource. ”Merită să insist asupra câtorva aspecte esențiale, care nu pot fi trecute cu vederea în ziua de azi: securitatea cibernetică din sistem, stocajul de energie și oportunitățile statutului de prosumator, care nu sunt cunoscute suficient și care au viitor”, a subliniat Ovidiu Demetrescu.

Va fi elaborat un Ghid al Prosumatorului

Claudiu Butacu, Co-Fondator energiaTa și Dalia Stoian, expert energiaTA au prezentat avantajele prosumatorilor (cei care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produc și livrează energie din surse regenerabile). “Am creat  cea mai mare comunitate a prosumatorilor din România, ce numără astăzi peste 5.000 de membri (prosumatori, instalatori și reprezentanți ai instituțiilor)”, a precizat Claudiu Butacu.

EnergiaTa va lansa un Ghid al Prosumatorului (care va explica tot ce tine de energia solară, soluții, autorizații, proces, dimensionări, etc) și Harta Prosumatorului (pentru a pune în contact prosumatorii cu firme și instalatori).


Editura Universul Juridic și Camera de Comerț și Industrie București organizează joi, 18 aprilie 2019, Conferința „Strategia energetică a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050. Noi reglementări în sectorul energetic”, ediția a IV-a.

Evenimentul va fi găzduit de Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București).

Potrivit conducerii Ministerului Energiei, Strategia Energetică propune ținte concrete, stabilește direcții clare și definește reperele prin care România își va menține poziția de producător de energie în regiune și de actor activ și important în gestionarea situațiilor de stres la nivel regional.

Dezvoltarea sectorului energetic este direct proporțională cu realizarea unor proiecte de investiții strategice de interes național. Aceste investiții, care vor produce modificări de substanță și vor dinamiza întregul sector, sunt repere fixe și obligatorii în programarea strategică. Prin Strategia Energetică a României, sunt considerate investiții strategice de interes național următoarele obiective:

1. Finalizarea Grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă;

2. Realizarea Hidrocentralei cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești;

3. Realizarea Grupului de 600 MW de la Rovinari;

4. Realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole.

De asemenea, Strategia Energetică fundamentează poziționarea României în raport cu propunerile  de reformă a pieței europene de energie, iar un loc important este destinat analizei contextului european și politicilor de creare a Uniunii Energetice din care vom face parte.

Actualizarea periodică a Strategiei ține cont de schimbările care au loc pe plan local, regional, european și mondial. Transpunerea în practică a Strategiei Energetice este corelată cu contextul național și internațional, ambele evoluând în interdependență dinamică.

Strategia Energetică se bazează pe dezvoltarea piețelor concurențiale de energie electrică, gaze naturale și alte resurse primare, ceea ce conduce la nevoia de noi abordări, o dată cu modificarea tendințelor de piață.

Conferința își propune să prezinte soluții legislative și fiscale care să determine dezvoltarea motorului economiei naționale, pornind de la obiectivele și principiile Strategiei energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050.

 Evenimentul va reuni cei mai buni experți din domeniu și va fi o platformă de dezbateri care să aducă decidenții guvernamentali, corporațiile, antreprenorii și societatea civilă într-un dialog care să genereze adevărata agendă publică în acest sector strategic care este energia.

 Teme de discuție: Strategia Energetică Națională și politicile publice în domeniul energiei; Efectele OUG 114; Noi investiții în industrie; România, pol energetic regional; Competitivitatea piețelor de energie; Sustenabilitate ecologică și climatică; Soluții pentru menținerea unui mixt energetic diversificat și echilibrat; Buna guvernanță corporativă în întreprinderile la care statul este acționar majoritar; Dezvoltarea mecanismelor de piață concurențială în sectorul energetic; Definirea conceptului de consumator vulnerabil și consumator protejat; Viitorul cadru legislativ al redevențelor în sectorul energetic; Tendințe în consultanța juridică și fiscală pentru sectorul energetic

 

Vorbitori confirmați:

 – Doru Vișan, Secretar de Stat, Ministerul Energiei

– Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei

– Corneliu Bodea, Președinte, Centrul Român al Energiei – „Rețelele de transport și distribuție – structura de rezistență a implementării obiectivelor strategiei energetice a României în perioada 2019-2030”

– Dumitru Chisăliță, Șeful Centrului de Documentare și Informare, Romgaz

– Silvia Vlăsceanu, Director Executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) – „Reglementări și provocări pentru sectorul energetic”

– Septimiu Stoica, Președinte AGA, Bursa Română de Mărfuri

– Ovidiu Demetrescu, Partener, OCD Capital & Resource – „Investițiile în energie – provocări și oportunități”

– Claudiu Butacu, Co-Fondator energiaTa – „Drumul Prosumatorului în România – legislație și normele de aplicare”

 

Agendă:

09,00-09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09,30-11,30: Sesiunea I

11,30-11,50: Business networking coffee break

11,50-14,00: Sesiunea a II-a

14,00-15,00: Business lunch &  networking

 

Audiența: Directori generali, directori de afaceri publice, directori juridici și directori financiari din companii energetice; Furnizori ai companiilor energetice; Bancheri, avocați, consultanți fiscali; Asociații patronale și profesionale din sectorul energetic; Sindicate; Mediul universitar; ONG-uri de profil, mass-media

 

Contact:

Mircea Fica, Editor, Publicațiile Legal Magazin: 0732.903.216, mircea.fica@universuljuridic.ro

Roxana Biga, Project Manager, 0743.292.252, roxana.biga@universuljuridic.ro

 

Taxa de participare este de 300 lei (TVA inclus) și include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului

– Participarea la pauzele de cafea și la prânz

– Documentația oficială a evenimentului

*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

 

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

[CUM A FOST] Strategia energetică a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050. Noi reglementări în sectorul energetic was last modified: aprilie 19th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: