Statutul elevului – modificări (OME nr. 3797/2023)

23 mart. 2023
Vizualizari: 1085

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Statutul elevului

(rep. M. Of. nr. 645 din 23 august 2016)

 

Ordinul ministrului educației (OME) nr. 3797/2023 pentru modificarea și completarea Statutului elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4.742/2016

(M. Of. nr. 234 din 22 martie 2023)

– modifică: art. 2, art. 22 alin. (3), art. 25;

– introduce: art. 1 alin. (6) și (7), art. 27 alin. (1^1).

 

În M. Of. nr. 234 din 22 martie 2023 s-a publicat Ordinul ministrului educației (OME) nr. 3797/2023 pentru modificarea și completarea Statutului elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4.742/2016.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări și completări aduse respectivului act normativ.

 

Art. 2

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 2

Calitatea de elev se dobândește odată cu înscrierea în învățământul primar și se păstrează pe tot parcursul școlarității, până la încheierea studiilor din învățământul secundar superior liceal, profesional, respectiv terțiar nonuniversitar, conform legii.

 

 

Art. 22 alin. (3)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 22 alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

(3) Elevii exmatriculați din unitățile de învățământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pentru motive imputabile, se pot transfera, în anul școlar următor, într-o altă unitate de învățământ, cu respectarea prevederilor prezentului act normativ, a regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și a regulamentelor specifice.

 

 

Art. 25

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 25 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 25

(1) Exmatricularea din toate unitățile de învățământ postliceal, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de 3-5 ani, se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral.

(2) Sancțiunea se aplică prin ordin al ministrului educației, prin care se stabilește și durata pentru care se aplică această sancțiune. În acest sens, directorul unității de învățământ transmite Ministerului Educației propunerea motivată a consiliului profesoral privind aplicarea acestei sancțiuni, împreună cu documente sau orice alte probe din care să rezulte abaterile deosebit de grave săvârșite de elevul propus spre sancționare.

(3) Sancțiunea se comunică elevului, în scris, de către Ministerul Educației.

(4) Sancțiunea se consemnează în catalogul clasei și în registrul matricol.

 

 

Art. 1 alin. (6) și (7)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art 1, după alin. (5) se introduc două noi alineate, alin. (6) și (7), cu următorul cuprins:

(6) Elevii înscriși ca elevi audienți beneficiază de drepturile și îndatoririle prevăzute în prezentul statut.

(7) Antepreșcolarii și preșcolarii, în calitate de beneficiari primari ai educației, au drepturile și îndatoririle prevăzute în legislația în vigoare și în prezentul statut, fiind reprezentați de către părinți/tutori/reprezentanți legali.

 

 

Art. 27 alin. (1^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art 27, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:

(1^1) Pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.

Statutul elevului – modificări (OME nr. 3797/2023) was last modified: martie 23rd, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.