Statul român este chemat în judecată pentru nerecuperarea tezaurului României
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului continuă acțiunile împotriva Statului Român pentru recuperarea tezaurului României transferat în Rusia, în anul 1916.
În anul în care se împlinesc 100 de ani de la înstrăinarea Tezaurului României, FACIAS (Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului) a depus, la Secția Contencios Administrativ a Tribunalului București, o acțiune împotriva statului român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând instanței obligarea acestuia la recuperarea integrala a tezaurului României, cu stabilirea unui termen rezonabil pentru executarea obligației de a face, se arată în comunicatul de presă FACIAS.
Fundația consideră că instituțiile statului își pasează responsabilitatea, neasumându-și reprezentarea în fața instanței și, implicit, datoria de onoare care ne-ar reda Tezaurul înapoi, de parcă ar fi vorba de interesul vreunui privat și nu de interesul național, de Patrimoniul Cultural, de dreptatea istorică. În prezent, această răspundere morală este plimbată prin tot felul de comisii.
Conform informațiilor apărute în presă, la nivel guvernamental s-a constituit Comisia mixtă Româno-Rusă dar aceasta nu are nicio atribuție decizională, fiind formată din istorici, profesori, care au un rol de negociere, și nu unul decizional. Această comisie s-a întrunit în 2016, după o pauză de 10 ani.
Prin lipsa oricăror demersuri sau inițiative de recuperare a valorilor înstrăinate, statul român îi prejudiciază pe toți cetățenii români, apreciază Fundația.
În cadrul procesului inițiat de FACIAS, atitudinea procesuală adoptată de către reprezentanții statului român este neclară. Mai întâi au avut o atitudine defensivă: negând și contestând dreptul invocat de către FACIAS. Ulterior au avut o atitudine ofensivă, ridicând o serie de excepții de natură să paralizeze cererea și să ducă la închiderea dosarului – fără o analiză pe fond a cauzei.
În concluzie, în cadrul acțiunii, instituțiile Statul Român nu își asumă nicio responsabilitate.
Inedit este faptul că deși FACIAS încearcă prin acest demers să readucă Tezaurul României în proprietatea statului român, fără să urmărească vreun interes propriu sau beneficiu patrimonial, Judecătoria Sectorului 1 a pus în vederea FACIAS să achite taxa judiciară de timbru în valoare de 144.003.605 lei, calculată la valoarea Tezaurului estimat la 3,2 mld euro, chiar dacă finalitatea procesuală o reprezintă îmbogățirea patrimonială a Statului Român, se arată în comunicatul citat.
Tezaurul României este tezaurul care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime, potrivit wikipedia. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc. Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național.
După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia. Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) este o organizație non-guvernamentală înființată de către Dan Voiculescu, al cărei scop declarat este monitorizarea abuzurilor autorităților și intervenția juridică și mediatică în apărarea cetățenilor, înființată în anul 2008. Ea își propune să lucreze alături de instituțiile statului în cadrul unor programe și campanii de informare menite să îmbunătățească relația instituțiilor cu cetățenii.