Solicitarea obligării pârâtei la aprobarea notei de concediu de odihnă și anularea orelor nemotivate din fluturaşul de salariu. Inadmisiblitatea recursului

15 mart. 2022
Vizualizari: 383
  • C. muncii: art. 149
  • C. muncii: art. 151 alin. (2)
  • C. muncii: art. 253
  • C. muncii: art. 270
  • C. muncii: art. 40 alin. (1) lit. a)
  • C. muncii: art. 457
  • C. muncii: art. 493 alin. (5)
  • Constituţia României: art. 129
  • Legea nr. 62/2011: art. 208
  • Legea nr. 62/2011: art. 214
  • NCPC: art. 248 alin. (1)
  • NCPC: art. 483 alin. (1)
  • NCPC: art. 634

Prin decizia nr. 220/2019 din 1 martie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, secția I civilă, s-a respins excepția lipsei calității de reprezentant al apelantului-reclamant, dar și excepția decăderii acestuia din dreptul de a-și motiva apelul. De asemenea, s-a respins ca nefondat apelul reclamantului și s-a admis apelul pârâtei, în sensul schimbării în parte a sentinței apelate, reclamantul fiind obligat la plata către pârâtă a sumei de 7.378 RON, cheltuieli de judecată la fond, celelalte dispoziții ale sentinței fiind menținute.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 720 din 31 martie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte, constituită în completul de filtru, luând în examinare cu prioritate, în temeiul art. 248 alin. (1) C. proc. civ., inadmisibilitatea căii extraordinare de atac, urmează să respingă recursul ca inadmisibil, pentru considerentele ce se vor arăta în continuare:

Prezentul recurs a fost declarat împotriva deciziei nr. 220/2019 din 1 martie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, secția I civilă, ce are ca obiect soluția pronunțată împotriva hotărârii primei instanțe cu privire la aprobarea notei de concediu de odihnă aferent anului 2016, pentru perioada 4 – 13 ianuarie 2017 și pentru 16 ianuarie 2017, precum și repunerea în situația anterioară, respectiv anularea orelor nemotivate, fiind în domeniul litigiilor de muncă.

Astfel, decizia recurată are caracter definitiv de la pronunțarea sa, motiv pentru care nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, aceasta neînscriindu-se în ipoteza legală reglementată de art. 483 alin. (1) din C. proc. civ., potrivit căreia hotărârile susceptibile de recurs sunt cele date în apel, cele date potrivit legii fără drept de apel, precum și alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege.

În accepțiunea conferită de legiuitor, hotărârile definitive enumerate în art. 634 din C. proc. civ. sunt cele care nu mai pot fi atacate cu apel, respectiv, cu recurs, fie pentru că a expirat termenul pentru exercitarea căii de atac – care dobândesc caracter definitiv la momentul expirării termenului de exercitare a căii de atac, fie pentru că legea nu prevede posibilitatea atacării lor, ipoteză în care hotărârile devin definitive la data pronunțării lor.

Potrivit dipozițiilor art. 208 din Legea nr. 62/2011, republicată și modificată, în vigoare la data formulării cererii de chemare în judecată, conflictele individuale de muncă se soluționează în primă instanță de către tribunal, hotărârile instanței de fond fiind supuse numai apelului, astfel cum dispune art. 214 din același act normativ.

Art. 216 din Legea nr. 62/2011 statuează că prevederile acestui act normativ, referitoare la procedura de soluționare a conflictelor individuale de muncă, se completează în mod corespunzător cu prevederile C. proc. civ.

De asemenea, în conformitate cu dispozițiile art. 483 alin. (2) teza a II-a din C. proc. civ., nu sunt supuse recursului, hotărârile date de instanțele de apel, în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanță sunt supuse numai apelului.

În raport cu prevederile legale evocate, decizia recurată nu este supusă controlului de legalitate prevăzut în calea extraordinară a recursului, în speță fiind operant principiul legalității căii de atac consacrat de art. 129 din Constituția României și de art. 457 din C. proc. civ.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesual civilă constituie o încălcare a legalității acesteia, precum și a principiului constituțional al egalității în fața legii, iar din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă.

În consecință, având în vederea dispozițiile legale evocate, Înalta Curte, în temeiul art. 493 alin. (5) C. proc. civ., va respinge ca inadmisibil recursul declarat de reclamantul A., în numele membrului de sindicat B..

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitarea obligării pârâtei la aprobarea notei de concediu de odihnă și anularea orelor nemotivate din fluturașul de salariu. Inadmisiblitatea recursului was last modified: martie 18th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.