Conferința SMART LAW CONFERENCES: „Impactul juridic al introducerii e-Factura. Semnătura electronică – instrument sine qua non pentru implementare”
SMART LAW CONFERENCES: „Impactul juridic al introducerii e-Factura. Semnătura electronică – instrument sine qua non pentru implementare”
Data 29 martie 2024
Locația Online, ora 10:00
Evenimentul formează obiectul procedurii de aprobare, în principiu, de către INPPA.
Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza prevederilor Metodologiei de recunoaștere a activităților de pregătire profesională continuă, aprobată de Consiliul UNBR.
Grupul editorial UNIVERSUL JURIDIC, alături de partenerii săi, organizează vineri, 29 martie 2024, un eveniment din seria SMART LAW CONFERENCES, pe tema de interes acut și general „Impactul juridic al introducerii e-Factura. Semnătura electronică – instrument sine qua non pentru implementare”.
Evenimentul se va desfășura exclusiv ONLINE, într-un interval orar de circa 3 ore (10:00-13:00) fiind transmis LIVE, la standarde tehnice profesionale, pe portalul premium www.universuljuridic.ro, fiind coordonat științific și moderat de dl av. dr. Cosmin Flavius Costaș, fondator și coordonator al Casei de avocatură Costaș, Negru & Asociații.
Partenerii evenimentului sunt:
– Costaș, Negru & Asociații
– Biriș Goran
– certSIGN
– EY România
– Namirial
– Tudor. Personal Tailor
Locul facturii pe hârtie rămâne, în accepțiunea oficialilor, doar în arhive. Ministerul Finanțelor a pus la dispoziție sistemul de facturare electronică ce permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor. Inițiativa reprezintă un pas important pentru transformarea digitală a relației dintre antreprenor și stat, dar și în relațiile business to business, și un salt uriaș pentru transparentizarea achizițiilor publice și private din România, RO e-Factura fiind un sistem care permite 100% monitorizarea, analizarea și compararea costurilor pentru achizițiile publice, în timp real.
În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării RO e-Factura începând cu data de 1 iulie 2022.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) C. fisc.
Nerespectarea termenului-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.
Desigur că, în acest context, există controverse, probleme de interpretare și de aplicare, aspecte juridice care privesc direct fluxurile interne de lucru ale organizațiilor, care au de înfruntat și depășit o serie de norme și inconveniente de ordin tehnic.
Dezbaterea reunește în acest format reprezentanți-cheie din domeniul juridic și fiscal, dar și ai furnizorilor de certificate calificate de semnătură electronică, care vor aduce precizări suplimentare atât de necesare jucătorilor din businessul românesc.
Impactul juridic al introducerii e-Factura. Semnătura electronică – instrument sine qua non pentru implementare
Participanți:
- Av. Cosmin Flavius Costaș – avocat, asociat coordonator, Costaș, Negru & Asociații; conferențiar universitar – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca – moderator
- Av. Gabriel Biriș – Managing Partner, Biriș Goran – inițiatorul sistemului e-Factura;
- Emilian Duca, consultant fiscal și Owner Tax & Business Solutions;
- Georgiana Iancu – Partener, Lider al Departamentului de Impozite Indirecte, Ernst & Young România;
- Adrian Dinculescu – Managing Director, Namirial România;
- Aurel Meiroșu – Manager Dezvoltare Afaceri Servicii de Încredere, certSIGN;
- Cristian Pavel – Director de Dezvoltare, Grupul editorial Universul Juridic
- Temele propuse:
Georgiana Iancu: Sistemul național RO e-Factura (scurtă prezentare, utilitate în cadrul sistemului european și național de impozitare indirectă, corelație cu presiunea internă și europeană pe partea de colectare)
Gabriel Biriș: Istorie și viitor – ce s-a dorit și ce s-a obținut cu sistemul e-Factura (punct de pornire, impedimente, reglementare 2024, corelare cu discuțiile pentru pregătirea VIDA)
Emilian Duca: Perspectiva celor care utilizează RO e-Factura, la trei luni de la utilizarea pe scară largă (implementare sistem RO e-factura și experiențe anterioare, probleme curente, sancțiuni)
Adrian Dinculescu: Despre certificate calificate, inclusiv prin prisma experienței similare italiene (concept business și utilitate certificate calificate, soluții, comentarii asupra „problemei italiene”)
Aurel Meiroșu: Ce trebuie reținut în privința semnăturii electronice necesară pentru funcționarea sistemului RO e-Factura (concept business, prezentare soluții, comentarii asupra experienței naționale în implementarea sistemului RO e-factura din perspectiva furnizorului de servicii electronice)
Cosmin Costaș: Posibile abordări juridice consecutive aplicării sistemului RO e-factura (consecințe practice de drept material și de drept procesual fiscal, întrebări frecvente venite din partea juriștilor)
- Secțiune interactivă de întrebări și răspunsuri
- Sunt încurajate și dialogurile directe sau intervențiile scurte în completare, Există un set preliminar de întrebări care își vor căuta răspunsurile:
- Care ar fi principalele corecții care ar trebui aduse actualei forme a sistemului RO e-Factura?
- Există și/sau sunt necesare corelații între regulile sistemului RO e-Factura și dreptul societăților în România (sau, într-un sens mai larg, cu regulile de drept comun)?
- Cum probăm îndeplinirea obligațiilor contribuabililor, inclusiv din perspectiva controalelor fiscale sau procedurilor judiciare viitoare?
- Care este noua formă a “documentelor justificative” și în ce măsură impune aceasta modificarea regulilor existente?
- Cum va influența adoptarea VIDA forma actuală a sistemului RO e-Factura și în ce orizont de timp vor fi implementate măsurile europene?
- Sunt adecvate, proporționale sancțiunile pentru nerespectarea regulilor sistemului RO e-Factura, raportat și la perspectiva legislativă și jurisprudențială europeană?
- Există un pericol pentru drepturile contribuabililor ca urmare a aplicării sistemului RO e-Factura și respectiv a VIDA?
- Sunt previzionate extinderi ale sistemului RO e-Factura?
- Concluzii
TAXA DE PARTICIPARE:
– 300 lei + TVA – ONLINE
BENEFICII INCLUSE ÎN TAXA DE PARTICIPARE:
- speakeri profesioniști din ariile legislativă, teoretică și practică ale domeniului
- acces la vizionarea video live a ediției individuale/seriei, la calitate Full HD – numai pentru participarea online
- acces la înregistrarea video, în cel mai scurt timp de la finalizarea video live-ului (modalitatea de acces se transmite prin email, cel târziu la 30 de zile de la finalizarea video live-ului)
- 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium pentru utilizatorii noi ce nu au avut abonament Premium. Abonamentul include printre altele: peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată baza de date organizata in funcție de anumite cuvinte-cheie.
- acordarea statutului de membru Senior al ujmag.ro care conferă suplimentar beneficiile:
- minimum 20% reducere la cărțile Editurii Universul Juridic
- 10% reducere la cărțile altor edituri
ACCES LA VIZIONAREA VIDEO LIVE ȘI A ÎNREGISTRĂRII VIDEO A EDIȚIEI INDIVIDUALE/SERIEI:
- fiecare ediție se transmite live la data și ora afișate
- accesul la vizionarea video live și a înregistrării video a ediției individuale/seriei se realizează prin autentificare cu user și parolă în Portalul Universul Juridic. Detalii privind modalitatea de acces sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după completarea formularului de mai jos și achitarea taxei de participare
- din punct de vedere tehnic, nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale, conexiunea la internet fiind suficientă
Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:
0733.674.555 | conferintele@universuljuridic.ro |
* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.
* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.