[UPDATE: Comunicatul Guvernului] Ședința de Guvern din data de 26 octombrie 2017. Creşterea salariului minim brut pe ţară și trecerea majorităţii contribuţiilor din sarcina angajatorilor în sarcina angajaţilor

27 oct. 2017
Vizualizari: 1059
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 27 octombrie 2017: Comunicatul Guvernului privind proiectul de O.U.G. pentru modificarea Codului fiscal și alte proiecte normative referitoare la măsuri sociale importante

Potrivit unui comunicat din data de 26 octombrie 2017, în ședința din această zi, Guvernul a analizat în primă lectură o serie de măsuri benefice mediului de afaceri, cuprinse în proiectul de O.U.G. pentru modificarea Codului fiscal.

Astfel, Guvernul are în vedere majorarea numărului de microîntreprinderi care să beneficieze de impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creșterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro și 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Astfel, modificările vizează:

– majorarea  limitei de încadrare în acest sistem de impunere  de la 500.000 euro la 1.000.000 euro;
– includerea, în acest sistem, a tuturor firmelor care realizează venituri din consultanță și management, față de condiția care există în prezent de a nu aplica acest sistem dacă realizează mai mult de 20% din aceste tipuri de venituri;
– includerea în acest sistem și a persoanelor juridice, care nu intrau sub incidența acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieței de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc și din domeniul extracției resurselor naturale).

👍Vezi aici mai multe detalii cu privire la conținutul modificărilor

În cadrul aceleiași ședințe, Guvernul a analizat, în primă lectură, un proiect de O.U.G. și un proiect de H.G., care includ măsuri sociale importante.

Astfel, salariul minim brut pe tară va crește de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de Hotărâre discutat în primă lectură.

Totodată, printr-un proiect de O.U.G, Guvernul are în vedere majorarea indemnizației minime de creștere a copilului, tot începând cu data de 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, față de 1.233 de lei cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei creșteri, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată, pe viitor, la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISC), care este astăzi de 500 de lei, iar indemnizația va fi de două ori și jumătate ISC.

Potrivit aceluiași proiect de act normativ, pensia minimă va crește, de la 1 iulie 2018, la 640 de lei, iar punctul de pensie va ajunge la 1.100 de lei.

Aplicarea Venitului Minim de Incluziune (VMI) va fi amânată cu un an, potrivit proiectului de O.U.G., până la 1 aprilie 2019, având în vedere că sistemul informatic nu este, încă, pregătit.

Sursa informației


Ședința de Guvern din data de 26 octombrie 2017. Creșterea salariului minim brut pe țară și trecerea majorității contribuțiilor din sarcina angajatorilor în sarcina angajaților

Guvernul anunță creșterea salariului minim brut pe țară de la 1 ianuarie 2018, amână majorarea pensiei minime și reduce procentul de plată către Pilonul 2 de pensii – informează Mediafax.

Astfel, Guvernul nu va majora pensia minimă garantată la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 iulie 2018, iar procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent, a anunțat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Totodată, ministrul a menționat că propune creșterea salariului minim brut pe țară de la 1450 la 1900 de lei, de la 1 ianuarie 2018, precum și majorarea indemnizației pentru creșterea copilului.

„Vă propunem o hotărâre de Guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe țară să crească la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018. Tot astăzi vreau să vă prezint în primă lectură un proiect de ordonanță de urgență prin care indemnizația minimă de creștere a copilului va crește, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, față de 1233 cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei creșteri indemnizația nu va mai raportată pe viitor la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință, care este azi 500 de lei, iar indemnizqația minimă va fi de două ori și jumătate ISR”, a declarat ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, la începutul ședinței de Guvern.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Ea a mai propus amânarea venitului minim de incluziune cu un an, până la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit și există foarte multe solicitări de la autoritățile locale, care au informat că își doresc prorogarea acestui termen.

„Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanță prevede creșterea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul 2 de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar atenție fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată azi către administratorii Pilonului 2 va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%”, a mai spus doamna Vasilescu.

Aceasta a prezentat și un proiect de ordonanță de urgență prin care indemnizația minimă creștere a copilului crește la 1.250 lei față de 1.233 lei în prezent, de la 1 ianuarie 2018 – arată și HotNews.

În acest scop, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referință, care în prezent este de 500 de lei, iar indemnizația minimă va fi de două ori și jumătate ISR, a mai precizat doamna Lia Olguța Vasilescu.

De asemenea, înaintea sa, ministrul finanțelor, domnul Ionuț Mișa, anunțase că cea mai mare parte a contribuțiilor plătite acum de angajator vor trece în sarcina angajatului, ceea ce înseamnă că din acest salariu brut de 1.900 de lei vor fi plătite toate contribuțiile sociale. Tot domnul Ionuț Mișa a anunțat că impozitul pe salarii și pe alte categorii de venituri va scădea de la 16% la 10%.

Astfel, conform precizărilor, ministrul finanțelor, a anunțat în ședința de guvern schimbarea radicală a politicii fiscale. În paralel, domnul Mișa a anunțat trecerea majorității contribuțiilor din sarcina angajatorilor în sarcina angajaților, dar și păstrarea unei contribuții de 2,25% din salariul brut în sarcina firmelor (fosta taxa de solidaritate, redenumită contribuția asigurătoare pentru muncă).

[UPDATE: Comunicatul Guvernului] Ședința de Guvern din data de 26 octombrie 2017. Creșterea salariului minim brut pe țară și trecerea majorității contribuțiilor din sarcina angajatorilor în sarcina angajaților was last modified: octombrie 27th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: