Schema de ajutor de minimis „Digitalizarea sectorului culturii scrise prin creşterea volumului de carte realizat în format electronic” (OMIPE nr. 127/2024)

25 ian. 2024
Vizualizari: 139
Actul public în Monitorul OficialPreambulSumar

Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 127/2024 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis „Digitalizarea sectorului culturii scrise prin creșterea volumului de carte realizat în format electronic și mobilizarea de noi audiențe prin utilizarea instrumentelor digitale”

(M. Of. nr. 59 din 23 ianuarie 2024)

Luând în considerare:

– Regulamentul (UE) nr. 2.831/2023 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din TFUE ajutoarelor de minimis;

– O.U.G. nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015;

Ținând cont de:

– Decizia C(2022) 9445 final din 9.12.2022 de aprobare a programului „Creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare” pentru sprijin din partea Fondului european de dezvoltare regională în cadrul obiectivului „Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică” din România;

Văzând:

– Avizul Consiliului Concurenței nr. 18.156 din 4.01.2024;

– Referatul de aprobare al Direcției generale pentru dezvoltarea inovării și a societății digitalizate din cadrul MIPE nr. 1.422 din 5.01.2024;

În temeiul:

– art. 14 alin. (5) din H.G. nr. 52/2018 privind organizarea și funcționarea MIPE.

Se aprobă Schema de ajutor de minimis „Digitalizarea sectorului culturii scrise prin creșterea volumului de carte realizat în format electronic și mobilizarea de noi audiențe prin utilizarea instrumentelor digitale”.

 

În M. Of. nr. 59 din data de 23 ianuarie 2024 s-a publicat Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 127/2024 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis „Digitalizarea sectorului culturii scrise prin creșterea volumului de carte realizat în format electronic și mobilizarea de noi audiențe prin utilizarea instrumentelor digitale”.

Art. 1

Se aprobă Schema de ajutor de minimis „Digitalizarea sectorului culturii scrise prin creșterea volumului de carte realizat în format electronic și mobilizarea de noi audiențe prin utilizarea instrumentelor digitale”, aferentă Programului creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare, prioritatea 3 „Transformarea digitală și furnizarea de servicii îmbunătățite în sectorul cultural”, obiectivul specific OS 4.6 „Creșterea rolului culturii și al turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială”, al cărei cuprins este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Schema prevăzută la art. 1 este finanțată din fonduri de la bugetul de stat și fonduri externe nerambursabile asigurate din Programul creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare, în condițiile legii.

Anexă

SCHEMĂ DE AJUTOR DE MINIMIS – „Digitalizarea sectorului culturii scrise prin creșterea volumului de carte realizat în format electronic și mobilizarea de noi audiențe prin utilizarea instrumentelor digitale”

 

Structură

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Obiectivul schemei

CAPITOLUL III: Legislația relevantă aplicabilă

CAPITOLUL IV: Definiții

CAPITOLUL V: Domeniul de aplicare

CAPITOLUL VI: Beneficiari

CAPITOLUL VII: Modalitatea de acordare a ajutorului

CAPITOLUL VIII: Condiții de eligibilitate pentru beneficiari și criterii de selecție la finanțare a proiectelor

CAPITOLUL IX: Activități, cheltuieli eligibile și valoarea maximă a ajutorului de minimis

CAPITOLUL X: Durata, bugetul schemei și numărul estimat de beneficiari

CAPITOLUL XI: Regula de cumul

CAPITOLUL XII: Procedura de implementare a schemei

CAPITOLUL XIII: Reguli privind transparența, monitorizarea și raportarea

CAPITOLUL XIV: Recuperarea ajutorului de minimis

 

Art. 1

Prezenta procedură instituie o schemă de ajutor de minimis, denumită „Digitalizarea sectorului culturii scrise prin creșterea volumului de carte realizat în format electronic și mobilizarea de noi audiențe prin utilizarea instrumentelor digitale” (schemă), care se aplică pentru creșterea rolului culturii în societate prin valorificarea avantajelor digitalizării și este finanțată prin Programul creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare, denumit în continuare PoCIDIF, prioritatea 3 „Transformarea digitală și furnizarea de servicii îmbunătățite în sectorul cultural”, obiectivul specific OS 4.6 „Creșterea rolului culturii și al turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială”.

(…)

Art. 8

Prezenta schemă se aplică pe întreg teritoriul României.

Art. 9

(1) Sprijinul se acordă pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul de editare a cărților.

(2) Prezenta schemă nu se aplică:

a) ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturii, reglementate de Regulamentul (UE) nr. 1.379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.184/2006 și (CE) nr. 1.224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului;

b) ajutoarelor acordate întreprinderilor care desfășoară activități de prelucrare și comercializare a produselor pescărești și de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza prețului sau a cantității de produse achiziționate sau introduse pe piață;

c) ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole;

d) ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul prelucrării și comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri:

(i) atunci când valoarea ajutorului este stabilită pe baza prețului sau a cantității produselor în cauză achiziționate de la producătorii primari sau introduse pe piață de întreprinderile în cauză;

(ii) atunci când ajutorul este condiționat de transferarea lui parțială sau integrală către producătorii primari;

e) ajutoarelor destinate activităților legate de export către țări terțe sau către state membre, respectiv ajutoarelor legate direct de cantitățile exportate, ajutoarelor destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;

f) ajutoarelor condiționate de utilizarea preferențială a bunurilor și serviciilor naționale față de bunurile și serviciile importate.

(3) În cazul în care o întreprindere își desfășoară activitatea atât în unul dintre sectoarele menționate la alin. (2) lit. a), b), c) sau d), cât și în unul sau mai multe dintre celelalte sectoare incluse în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 2.831/2023 sau desfășoară alte activități incluse în domeniul de aplicare al acestuia, prezenta schemă se aplică ajutoarelor acordate pentru aceste din urmă sectoare sau activități, cu condiția ca statul membru în cauză să se asigure, prin mijloace corespunzătoare, precum separarea activităților sau distincția între conturi, că activitățile desfășurate în sectoarele excluse din domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 2.831/2023 nu beneficiază de ajutoare de minimis acordate în conformitate cu prezenta schemă.

Art. 10

(1) Beneficiarii schemei sunt operatorii din sectorul culturii scrise, cu statut de IMM-uri, care își desfășoară activitatea în România, în domeniul de editare a cărților.

(2) Verificarea încadrării beneficiarului în categoria IMM și la nivel de întreprindere unică se realizează de către AM PoCIDIF după depunerea cererii de finanțare și până la încheierea contractelor de finanțare.

(…)

Art. 17

Prezenta schemă se aprobă prin ordin al ministrului investițiilor și proiectelor europene și se aplică de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, și până la 31 decembrie 2028, plățile putând fi efectuate de către furnizorul de ajutor de minimis până la data de 31 decembrie 2029.

Art. 18

(1) Bugetul total estimat al schemei este de 1.500.000 de euro (Fondul european de dezvoltare regională -FEDR și bugetul de stat), din care fonduri de la bugetul de stat 375.760,54 de euro și 1.124.239,46 de euro din FEDR.

(2) Cursul de schimb valutar utilizat pentru aplicarea prevederilor prezentei Scheme este cursul InforEuro.

Art. 19

Numărul estimat de beneficiari în cadrul schemei este de 30.

(…)

Art. 31

(1) Beneficiarul unei măsuri de ajutor de stat sau de minimis are obligația păstrării unei evidențe a informațiilor despre ajutoarele primite pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data la care a fost acordată ultima alocare specifică. Această evidență trebuie să conțină informațiile necesare pentru a demonstra respectarea tuturor condițiilor impuse prin actul de acordare, cum sunt: datele de identificare a beneficiarului, durata, cheltuielile eligibile, valoarea, momentul și modalitatea acordării ajutorului, originea acestuia, durata, metoda de calcul al ajutoarelor acordate.

(2) Beneficiarul are obligația de a răspunde, în termenul stabilit de Consiliul Concurenței, la orice solicitare de informații privind ajutoarele de stat sau de minimis primite. Termenul stabilit de Consiliul Concurenței nu poate fi mai mic de 5 zile lucrătoare.

Art. 33

(1) Recuperarea ajutorului de minimis se realizează de către furnizor, conform prevederilor O.U.G. nr. 77/2014.

(2) Ajutorul de minimis care trebuie recuperat include și dobânda aferentă, datorată de la data plății până la data recuperării. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 794/2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a art. 93 din Tratatul CE.

(3) Procedura de calcul al dobânzii se stabilește prin instrucțiuni emise de Consiliul Concurenței, regăsită la adresa: http://www.renascc.eu/wp-content/uploads/2020/12/ilovepdf_merged-2.pdf.

(4) Furnizorul își rezervă dreptul de a stopa acordarea/plata ajutorului de minimis sau de a solicita recuperarea ajutorului de minimis deja plătit în cazul în care documentele și informațiile furnizate de către beneficiar, în documentele depuse, se dovedesc a fi incorecte sau false.

 

Schema de ajutor de minimis „Digitalizarea sectorului culturii scrise prin creșterea volumului de carte realizat în format electronic” (OMIPE nr. 127/2024) was last modified: ianuarie 25th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.