Transmisie Live [CUM A FOST] Dezbaterile RRDPA: Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției în mediul privat.

1630       1

[CUM A FOST] Dezbaterile RRDPA: Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției în mediul privat. 📅 06 iulie 2020 [CUM A FOST] Dezbaterile RRDPA: Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției în mediul privat.

Data 06 iulie 2020
Locația

Revista Română de Drept Penal al Afacerilor și Grupul editorial Universul Juridic au organizat luni, 6 iulie, ora 16:00, prima ediție a Dezbaterilor Revistei de Drept Penal al Afacerilor, cu titlul: „Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției în mediul privat”.

 

Dezbaterea a fost organizată cu sprijinul unor distinși Parteneri Principali: Casele de avocatură Hotca & Asociații, Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații, Crâznic și Asociații și Țuca Zbârcea & Asociații. Partenerul aceluiași eveniment a fost compania The Department.

 

Transmisiunea privată, de aproape două ore, a fost asigurată pe portalul www.universuljuridic.ro, dar și pe platformele Facebook și Youtube.

 

Moderatorul dezbaterii a fost prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, Managing Partner, Hotca & Asociații, iar speakerii invitați au fost prof. univ. dr. Sergiu Bogdan, avocat asociat coordonator al societății de avocați Sergiu Bogdan & Asociații, conf. univ. dr. Mirela Gorunescu, avocat, Baroul București, și av. Augustin Zăbrăuțanu, Managing Partner, SCA Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații.

 

Dezbaterea a debutat cu o lansare virtuală de carte, o acțiune inedită pentru Universul Juridic, moderator și participanți. Prof. univ. dr. Sergiu Bogdan, avocat asociat coordonator al societății de avocați Sergiu Bogdan & Asociații, și colega sa, asistent univ. dr. Doris Alina Șerban, avocat asociat, Sergiu Bogdan & Asociații, au lansat recent două volume importante: „Drept penal – Partea specială”.

 

Primul volum vizează infracțiunile contra patrimoniului, contra autorității, de corupție, de serviciu, de fals și contra ordinii și liniștii publice, iar cel de-al doilea, infracțiunile contra persoanei și contra înfăptuirii justiției.

 

Au fost prezentate sumarul și obiectivele celor două lucrări, exprimându-se convingerea că acestea vor fi foarte bine primite de comunitatea juridică de profil.

 

S-a trecut apoi la o mai bună reprezentare a conceptului de funcționar public, dezbătându-se efectele asupra mediului privat pe care le produce acest concept.

 

Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca a ridicat o întrebare provocatoare: „Este necesară combaterea corupției în mediul privat?”

 

Conf. univ. dr. Mirela Gorunescu, avocat în Baroul București, a răspuns:

 

„Se vede clar și se dovedește că există corupție în mediul privat. Există situații celebre care nu sunt încă soluționate definitiv, dar care dau o imagine cu privire la dimensiunea la care poate ajunge corupția și în acest mediu. Ar trebui să fim atenți la art. 308 din Codul penal, care definește funcționarii privați și care aduce cu sine reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Aceste articol reprezintă o reminiscență care nu ar trebui să mai existe în legislația românească. De ce? Fiindcă generează inechități și inegalități de tratament, deși, din punct de vedere al situației faptice, lucrurile sunt comparabile. De ce ar trebui ca un interes public să fie mult mai bine protejat decât un interes privat? Se spune că, dacă interesul este generalizat, este firesc ca limita pedepsei să fie majorată și cel care aduce atingere acestui interes să fie pedepsit mai aspru. Dar această concepție tradițională generează următoarea situație: dacă doi profesori, unul în mediu public și celălalt în mediu privat, primesc foloase necuvenite pentru a favoriza un student, efectele sunt aceleași, dar pedepsele nu! Cred că în continuare legislația noastră penală este tributară unor concepții care ar trebui depășite și diferențierea pedepselor pentru corupție în mediul public vs. pedepse pentru corupție în mediul privat să nu mai existe!”

 

„Mi-a atras atenția o sintagmă găsită în Decizia ÎCCJ nr. 20/2014 privind interpretarea dispozițiilor art. 175 alin. (1) și (2) din Codul penal privind funcționarii publici, în care ni se comunică faptul că sunt situații când unii funcționari din domeniul privat sunt asimilați celor din serviciile publice și care administrează bunuri publice. Deci există tendința de a extinde sfera de activitate a funcționarului public în detrimentul funcționarului privat, pe o cale sau alta.”

Av. Augustin Zăbrăuțanu, Managing Partner, SCA Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații: „Legat de exemplul profesorului care predă în mediul privat față de cel care predă în mediul public – aici mai intervine un aspect specific acestei categorii profesionale. Eu nu m-aș uita prea mult la sursa de finanțare a activității, ci la finalitatea activității. Diploma de absolvire este, în ambele cazuri, una recunoscută de statul român. Același lucru se întâmplă și la medicii care lucrează în mediul de stat și privat. Este dificil de stabilit granița unde se oprește dreptul penal. Vom vedea cum se suprapun aici și conceptele de interes public și interes privat, vom vedea dacă statul își dorește să reglementeze anumite infracțiuni, cum ar fi conflictul de interese.”

 

„Dincolo de faptul că se creează confuzie, devine complicat de răspuns, ca avocat, clienților atunci când ei întreabă despre riscuri și despre încadrarea infracțiunii lor. Norma de drept penal se adresează cetățeanului și îmi imaginez ce dificil trebuie să-i fie unuia vizat de o infracțiune din această zonă de graniță.”

 

Prof. univ. dr. Sergiu Bogdan, avocat asociat coordonator al societății de avocați Sergiu Bogdan & Asociații: „S-a ridicat întrebarea dacă un profesor este sau nu un funcționar public. Principial, o astfel de activitate este una de interes public, și aici ar trebui să existe garanția că cei care îl oferă o fac în mod onest în acest interes public. Dacă el se face în contradictoriul interesului public, această faptă ar trebui sancționată. Când discutăm despre profesor, ne uităm unde lucrează acesta și cine îl finanțează. Funcționarul de la școala privată ar trebui să fie funcționar privat, fiindcă este finanțat privat. Acest tip de abordare are o logică limitativă. În fond, și școlile private au dreptul de a fi finanțate de la buget, și, pe alocuri, se și întâmplă acest lucru. Deci finanțarea privată poate fi pusă în discuție. Dar nu aceasta reprezintă elementul esențial! Am ajuns la concluzia că, dacă această activitate este de interes public, cu interese majore în societate, trebuie să fie protejată indiferent de cel care oferă acest serviciu ca furnizor. Nu există diferențe de tratament sancționator al infracțiunilor comise în mediul public sau privat, fiindcă finalitatea este aceeași!”

 

Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca a continuat cu șirul întrebărilor bine țintite: „Există și categorii de infracțiuni care nu pot fi luate în considerare în mediul privat?”

 

Av. Augustin Zăbrăuțanu, Managing Partner, SCA Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații: „Revenind la discuția despre conflictul de interese, discutăm de interesele pur private și despre interes public. Curtea Constituțională spune că, și dacă statul ar avea interesul de a proteja aceste valori sociale, chiar și private, nu este necesar a le proteja prin reglementări din dreptul penal. Mai mult, nu este necesară atragerea răspunderii penale în acest caz, ci pe căi ale dreptului administrativ, al muncii…”

Invităm abonații PREMIUM ai portalului www.universuljuridic.ro să urmărească înregistrarea integrală a dezbaterii la adresa:

https://www.universuljuridic.ro/acces-video-dezbaterile-rrdpa-notiunea-de-functionar-public-efecte-asupra-coruptiei-in-mediul-privat/


Revista română de drept penal al afacerilor și Editura Universul Juridic organizează luni, 6 iulie, ora 16,00,  prima ediție a Dezbaterilor Revistei de Drept Penal al Afacerilor, cu titlul: „Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției în mediul privat.”

 

Dezbaterea este organizată cu sprijinul:

Parteneri:

► Hotca & Asociații

► Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații

► Crâznic și Asociații

► Țuca Zbârcea & Asociații

Partener:

►The Department

 

Acreditare INPPA
„Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare I.N.P.P.A.”.

 

Moderatorul dezbaterii va fi: Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca

Speakerii invitați sunt:

  • Prof. univ. dr., av. Sergiu Bogdan, Asociat coordonator al societății de avocați Sergiu Bogdan & Asociații
  • Conf. univ. dr. Mirela Gorunescu, Avocat, Baroul București
  • Av. Augustin Zăbrăuțanu, Managing Partner, SCA Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații

Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoană și include următoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la înregistrarea video la 3 zile după data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți în domeniu

– 20% reducere la următoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată bază de date organizată în funcție de anumite cuvinte-cheie.

Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs. prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai scurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro


 







Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 


* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

[CUM A FOST] Dezbaterile RRDPA: Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției în mediul privat. was last modified: august 26th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: